Σε μια ευθεία παραδοχή των δεινών οικονομικών στη Γαλλία, ο νέος πρωθυπουργός της χώρας Μισέλ Μπαρνιέ μεταθέτει χρονικά κατά δύο χρόνια την ημερομηνία-στόχο για να φέρει το δημοσιονομικό έλλειμμα εντός του ορίου των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Μπαρνιέ, απευθυνόμενος στα μέλη της γαλλικής  Εθνοσυνέλευσης υπογράμμισε ότι η Γαλλία θα επιδιώξει τώρα να μειώσει το έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ της έως το 2029 αντί για το 2027. Το σχέδιό του περιλαμβάνει περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων για πλούσιους και μεγάλες εταιρείες.

Η αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών της Γαλλίας είναι μια βασική πρόκληση για τον Μπαρνιέ, του οποίου η πρωθυπουργία είναι αδύναμη δεδομένου ότι ο κεντρώος συνασπισμός του δεν έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία ώστε να αποκρούσει μια συντονισμένη προσπάθεια της αντιπολίτευσης να ανατρέψει την κυβέρνηση.

Οι επενδυτές έκαναν ντάμπινγκ σε γαλλικά περιουσιακά στοιχεία τους τελευταίους μήνες, με το ασφάλιστρο κινδύνου για το χρέος της χώρας να πλησιάζει στο υψηλότερο επίπεδο από την κρίση της ευρωζώνης.

Γαλλία: Στοχευμένη προσπάθεια και περιορισμένη χρονικά, η έκτακτη φορολόγηση των εταιρειών λέει ο Μπαρνιέ

«Η πραγματική δαμόκλειος σπάθη είναι το κολοσσιαίο οικονομικό μας χρέος», είπε ο Μπαρνιέ, ο οποίος διορίστηκε από τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στις 5 Σεπτεμβρίου. «Αν δεν είμαστε προσεκτικοί, θα φέρει τη χώρα μας στο χείλος του γκρεμού».

Ο Μπαρνιέ είπε ότι το έλλειμμα πρόκειται να επεκταθεί πέρα ​​από το 6% φέτος και η κατάσταση θα επιδεινωθεί περαιτέρω, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα.

Ως πρώτο βήμα, είπε ότι η κυβέρνησή του θα επιδιώξει να μειώσει το έλλειμμα στο 5% της οικονομικής παραγωγής το επόμενο έτος με τα δύο τρίτα της προσπάθειας να προέρχονται από περικοπές δαπανών και το υπόλοιπο από αυξήσεις φόρων σε πλούσιους ιδιώτες και μεγάλες εταιρείες με «σημαντικά κέρδη .»

Πίστωση χρόνου στη Γαλλία από τη Λεπέν

Πάντως, ο Μπαρνιέ φάνηκε να λαμβάνει μία μικρή πολιτική ανάσα, όταν η αρχηγός του ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης, Μαρίν Λεπέν, δήλωσε ότι δεν θα υποστηρίξει άμεσα μια πρόταση δυσπιστίας, που αναμένεται να καταθέσει η αριστερά τις επόμενες ημέρες. Εάν η Εθνική Συσπείρωση προσχωρούσε σε μια τέτοια κίνηση, το μέτρο θα μπορούσε εύκολα να περάσει ρίχνοντας την κυβέρνηση.

Απαντώντας στον Μπαρνιέ στην Εθνοσυνέλευση, η Λεπέν είπε ότι το κόμμα της θα απέχει από το να ρίξει την κυβέρνηση και την προέτρεψε να μετατρέψει τις προθέσεις του πρωθυπουργού σε πράξη. Ευχαρίστησε επίσης τον Μπαρνιέ για την «ευγένειά» του να σέβεται το κόμμα της όπως και άλλοι.

Η εθνικιστική ομάδα «δεν σχεδιάζει να παρασύρει τη χώρα στο χάος», είπε η Λεπέν. «Η Εθνική Συσπείρωση έκανε μια υπεύθυνη επιλογή αρνούμενη να επικρίνει την κυβέρνησή σας από την αρχή για να της δώσει την ευκαιρία –όσο απειροελάχιστη κι αν είναι– να εφαρμόσει επιτέλους τα απαραίτητα μέτρα για ανάκαμψη».

Η κυβέρνηση προειδοποίησε ήδη την περασμένη εβδομάδα ότι το έλλειμμα φέτος θα ήταν πολύ μεγαλύτερο από το 4,4% που είχε αρχικά σχεδιάσει η προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς οι φορολογικές εισπράξεις είναι απογοητευτικές και οι τοπικές αρχές αύξησαν τις δαπάνες. Η πτώση αυτή έχει συγκλονίσει τους επενδυτές, οι οποίοι ήδη άρχισαν να πωλούν γαλλικά περιουσιακά στοιχεία όταν ο Μακρόν διέλυσε το κοινοβούλιο στις αρχές Ιουνίου.

Οι αποδόσεις των γαλλικών ομολόγων παρέμειναν σημαντικά χαμηλότερες χθες, εν μέσω ενός εκτεταμένου ράλι της αγοράς, παρά το γεγονός ότι μειώθηκαν ελαφρά τα κέρδη μετά την ομιλία του Μπαρνιέ. Η διαφορά απόδοσης 10 ετών στη Γερμανία – δείκτης κινδύνου των γαλλικών ομολόγων – περιορίστηκε κατά μία μονάδα βάσης στις 78 μονάδες βάσης, σε σύγκριση με το ανώτατο όριο των 82 μονάδων βάσης τις τελευταίες ημέρες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή