
Να απέχει από την ψηφοφορία για τους δασμούς στα κινεζικά EV, αντί να την καταψηφίσει σκοπεύει η Γερμανία, σύμφωνα με πληροφορίες αξιωματούχων στο Bloomberg.
Η κυβέρνηση αναμένει μάλιστα ότι ένας σημαντικός αριθμός κρατών μελών της ΕΕ θα προσχωρήσει στην αποχή της, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις σκέψεις της κυβέρνησης, γεγονός που θα μπορούσε να καταστήσει δυσκολότερη την παρεμπόδιση της εφαρμογής των δασμών.
Ε.Ε.: Αποφασίζει δασμoύς στα ηλεκτρικά ΙΧ από την Kίνα
Γερμανία: Αντιδράσεις από VW, BMW, Mercedes
Γενικότερα, η Γερμανία έχει καταστήσει σαφές ότι ελπίζει σε μια λύση με διαπραγμάτευση στις τρέχουσες συνομιλίες μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας.
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να συζητήσουν τους δασμούς στο Βερολίνο την Τετάρτη.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας του μπλοκ, πρότεινε τις επιβαρύνσεις μετά από έρευνα που διαπίστωσε ότι η Κίνα επιδοτεί άδικα τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της.
Οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες απέρριψαν σε γενικές γραμμές τους δασμούς, οι οποίοι, όπως λένε, θα μπορούσαν να απειλήσουν τις πωλήσεις στη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων τους, την Κίνα, εάν η χώρα προβεί σε αντίποινα με αντίμετρα.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Mercedes-Benz Group AG, Ola Källenius, ηγήθηκε των εκκλήσεων για ανοικτές αγορές τους τελευταίους μήνες, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της Volkswagen AG, Oliver Blum, εξέφρασε επανειλημμένα τις ανησυχίες του για μια πιθανή εμπορική διαμάχη με την Κίνα.
Την ίδια στιγμή η BMW πιέζει το Βερολίνο να ψηφίσει κατά της επιβολής σημαντικά υψηλότερων δασμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ηλεκτρικά οχήματα κινεζικής κατασκευής.
«Οι πρόσθετοι δασμοί βλάπτουν τις παγκοσμίως δραστηριοποιούμενες εταιρείες σε αυτή τη χώρα και θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια εμπορική διαμάχη από την οποία κανείς δεν θα κερδίσει», δήλωσε την Τετάρτη ο διευθύνων σύμβουλος της BMW Όλιβερ Ζίπσε σε δήλωσή του. «Η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει επομένως να λάβει σαφή θέση».
Οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες απέρριψαν σε γενικές γραμμές τους δασμούς, οι οποίοι, όπως λένε, θα μπορούσαν να απειλήσουν τις πωλήσεις στη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων τους, την Κίνα, εάν η χώρα προβεί σε αντίποινα με αντίμετρα.
Η κρίσιμη ψηφοφορία
Υπενθυμίζεται πως στις 4 Οκτωβρίου αναμένεται η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το εάν θα επιβάλει δασμούς έως και 45% σε εισαγόμενα ηλεκτρικά οχήματα που κατασκευάζονται στην Κίνα.
Τα κράτη μέλη της ΕΕ ετοιμάζονται να ψηφίσουν για την επιβολή οριστικών δασμών έως και 45% στα εισαγόμενα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στην Κίνα. Για να μπλοκαριστούν οι δασμοί θα χρειαστεί ειδική πλειοψηφία, δηλαδή 15 κράτη μέλη που αντιπροσωπεύουν το 65% του πληθυσμού του μπλοκ.
Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών μπορούν να συνεχιστούν ακόμη και αν τα κράτη μέλη υιοθετήσουν τους δασμούς, ανέφερε προηγουμένως το Bloomberg. Η νέα ημερομηνία μπορεί ακόμα να αλλάξει, είπαν οι άνθρωποι, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Η ψηφοφορία έρχεται μετά από έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που διαπίστωσε ότι η Κίνα επιδοτεί άδικα τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της και ότι απαιτούνται δασμοί ώστε οι ευρωπαίοι κατασκευαστές να μην βρίσκονται σε μειονεκτική θέση.
Η Κίνα αρνείται οποιαδήποτε άδικη δραστηριότητα εκ μέρους της και έχει απειλήσει με αντίποινα σε ευρωπαϊκά προϊόντα όπως γαλακτοκομικά, κονιάκ και χοιρινό, καθώς και αυτοκίνητα με μεγάλους κινητήρες.


Latest News

Η ΕΕ εξετάζει τη δημιουργία νέων στρατιωτικών δορυφόρων για να μειώσει την εξάρτηση από τις ΗΠΑ
Το νέο δορυφορικό δίκτυο θα χρησιμοποιείται από την Ευρώπη για τον εντοπισμό απειλών και για τον συντονισμό της στρατιωτικής δράσης

Η μεγάλη ευκαιρία της ΕΕ να φτάσει τις ΗΠΑ στις startups - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Η Ευρώπη επενδύει πολλά στο κομμάτι των startups, ειδικά στην ΑΙ, ώστε να κλείσει το κενό με τις ΗΠΑ - Τι δείχνουν τα τελευταία στοιχεία

Ποιος είναι ο πλουσιότερος ηγέτης στον κόσμο - Οι περιουσίες Τραμπ, Πούτιν και Σι
Η περιουσία του πλουσιότερου ηγέτη του κόσμου επισκιάζει τον πλούτο Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ

DBS: Άντλησε 2 δισ δολάρια με έκδοση ομολόγων
Η ζήτηση για την έκδοση των ομολόγων απο τη μεγαλύτερη τράπεζα της ΝΑ Ασίας, συγκέντρωσε 3 δισ. δολάρια

Η βρετανική χαλυβουργία ζητά βοήθεια για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος από την κυβέρνηση
Ο κλάδος της χαλυβουργίας δέχθηκε πλήγμα απο τους δασμούς και ζητά μείωση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος

Σε ανοδική πορεία η Burger King στη Γαλλία
Η Burger King , που ανήκει στον όμιλο Bertrand, διαθέτει σήμερα 550 καταστήματα στη Γαλλία

Διατυπώνει ανησυχίες για την πολιτική δασμών ο Τζέιμι Ντίμον
Ο CEO της JPMorgan Τζέιμι Ντίμον που είχε πει «ξεπεράστε το», μιλώντας για την πολιτική δασμών του Τραμπ, αλλάζει γνώμη

Το νέο στοίχημα της Shein - Ποια αγορά θεωρεί Ελ Ντοράντο
«Είμαστε έτοιμοι να πούμε σε μια φανταστική κεφαλαιαγορά», τονίζει ο Ντόναλντ Ταγκ - Η χασούρα, τα κέρδη και η IPO στο Λονδίνο

Τι συμβαίνει όταν σταματά η επιστήμη
Ο Τραμπ κόβει τις επιχορηγήσεις για την έρευνα - Στον αέρα 300.000 επιστήμονες σε 2.500 Πανεπιστήμια, ιατρικές σχολές και ερευνητικά ιδρύματα.

Διπλάσια χρήματα απο τον CEO της Deutsche Bank έβγαλε πέρυσι, στέλεχος της τράπεζας
Οι αμοιβές του υπάλληλου της Deutsche Bank το 2024 , έφτασαν τα 18 εκατ. ευρώ - Συνολικά 647 άτομα απο το προσωπικό είχαν κέρδη πάνω απο ένα εκατ. ευρώ