Σε υποβάθμιση της οικονομίας τους Ισραήλ προχώρησε η S&P Global Ratings εν μέσω αυτού που η εταιρεία αξιολογεί ως «αυξανόμενη πιθανότητα» να ενταθεί η σύγκρουση με τη Χεζμπολάχ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του διεθνούς οίκου αξιολόγησης, η πιστοληπτική ικανότητα του έθνους μειώθηκε σε Α από Α+ με τις προοπτικές να παραμένουν αρνητικές. Είναι η δεύτερη φορά που η S&P μειώνει το πιστωτικό σκορ του Ισραήλ φέτος.

«Βλέπουμε μια αυξανόμενη πιθανότητα η σύγκρουση του Ισραήλ με τη Χεζμπολάχ, δεδομένης της πρόσφατης κλιμάκωσης των συγκρούσεων, να γίνεται πιο παρατεταμένη και να εντείνεται, θέτοντας κινδύνους για την ασφάλεια του Ισραήλ», ανέφεραν οι αναλυτές της S&P.

Ο Yali Rothenberg, γενικός λογιστής του ισραηλινού υπουργείου Οικονομικών, είπε ότι η απόφαση «έρχεται ως απάντηση στη συνέχιση του πολέμου» και τονίζει επίσης «ότι η ισραηλινή οικονομία είναι διαφοροποιημένη με αποδεδειγμένη ικανότητα ανάκαμψης από κρίσεις».

«Το ισοζύγιο πληρωμών του Ισραήλ παραμένει ισχυρό και η χώρα συνεχίζει να διατηρεί σημαντικό πλεόνασμα τρεχουσών λογαριασμών παράλληλα με υψηλά συναλλαγματικά αποθέματα, τα οποία αποτελούν ένα μαξιλάρι ασφαλείας για την ισραηλινή οικονομία», εξήγησε.

Ιράν: Τι λένε οι αγορές για την απάντηση της Τεχεράνης στο Ισραήλ

Η υποβάθμιση του Ισραήλ από τη Moody’s

Η υποβάθμιση έρχεται μετά από παρόμοια κίνηση της Moody’s Ratings, η οποία μείωσε την αξιολόγηση του Ισραήλ την Παρασκευή και έρχεται λίγες ώρες αφότου το Ιράν εκτόξευσε περίπου 200 βαλλιστικούς πυραύλους στο Ισραήλ. Ήταν μια απότομη αλλά σύντομη κλιμάκωση μεταξύ αντιπάλων της Μέσης Ανατολής που απείλησε να πυροδοτήσει έναν νέο γύρο επιθέσεων καθώς ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε να αντεπιτεθεί.

Οι επιθέσεις ήταν η τελευταία κλιμάκωση μιας ευρύτερης σύγκρουσης που ξεκίνησε όταν η Χαμάς, υποστηριζόμενη επίσης από το Ιράν, επιτέθηκε στο εβραϊκό κράτος στις 7 Οκτωβρίου. Το Ισραήλ απέρριψε τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός από τις ΗΠΑ και άλλους, και είπε τον περασμένο μήνα ότι αλλάζει το επίκεντρο των στρατιωτικών επιχειρήσεων μακριά από την εκστρατεία της Λωρίδας της Γάζας προς τον Λίβανο.

Τη Δευτέρα, τα ισραηλινά στρατεύματα είχαν ξεκινήσει, όπως είπε η κυβέρνηση του Νετανιάχου, «στοχευμένες χερσαίες επιδρομές» στον Λίβανο παράλληλα με αεροπορικές επιδρομές στα νότια προάστια της Βηρυτού, και ο στρατός αργότερα ανέφερε «έντονες μάχες».

Πολεμικός προϋπολογισμός

Οι συγκρούσεις αποδείχθηκαν οικονομικά δαπανηρές για το Ισραήλ. Οι κρατικές δαπάνες και το δημοσιονομικό έλλειμμα εκτινάσσονται στα ύψη. Ισραηλινοί αξιωματούχοι υπολόγισαν ότι το κόστος του πολέμου μέχρι το τέλος του επόμενου έτους θα ανέλθει σε περίπου 66 δισεκατομμύρια δολάρια, ή περισσότερο από το 12% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Εν τω μεταξύ, τομείς όπως ο τουρισμός, η γεωργία και οι κατασκευές έχουν υποχωρήσει.

Η S&P αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της πραγματικής ανάπτυξης στο 0% το 2024 και στο 2,2% το 2025, και επίσης αναμένει διεύρυνση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μεσοπρόθεσμα καθώς αυξάνονται οι δαπάνες που σχετίζονται με την άμυνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή