Το Ισραήλ θα μπορούσε να στοχεύσει ιρανικά διυλιστήρια πετρελαίου ως αντίποινα για την επίθεση της Τρίτης το βράδυ, κατά την οποία η Τεχεράνη εκτόξευσε περίπου 180 βαλλιστικούς πυραύλους στο Τελ Αβίβ και άλλους στόχους σε ολόκληρη τη χώρα, σε μια δραματική κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ των δύο χωρών.

Χάος στο Ισραήλ – Το Ιράν εκτόξευσε βαλλιστικούς πυραύλους

Ο αμερικανικός ιστότοπος Axios ανέφερε ότι Ισραηλινοί αξιωματούχοι εξετάζουν το ενδεχόμενο «σημαντικών αντίποινων» στην ιρανική επίθεση εντός των ημερών, και ανάμεσα σε αυτούς τους στόχους θα μπορούσαν να συμεπριληφθούν και εγκαταστάσεις παραγωγής πετρελαίου εντός του Ιράν και άλλες στρατηγικές τοποθεσίες.

Θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες για αυτήν την επίθεση και θα συνεργαστούμε με το Ισραήλ για να γίνει αυτό, δηλώνουν οι Αμερικανοί

Ισραηλινοί αξιωματούχοι θεωρείται ότι συζητούν με τις ΗΠΑ για το πώς να βαθμονομήσουν τη στρατιωτική τους απόκριση, η οποία θα μπορούσε να ωθήσει τη Μέση Ανατολή πιο κοντά στο χείλος ενός περιφερειακού πολέμου.

Οι αναλυτές έχουν επίσης προτείνει ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να στοχεύσει εγκαταστάσεις πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, αν και οι ΗΠΑ μπορεί να θέλουν να αποκλείσουν αυτή την επιλογή λόγω της πιθανότητας να οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Ισραήλ: «Σοβαρές συνέπειες για την επίθεση»

«Θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες για αυτήν την επίθεση και θα συνεργαστούμε με το Ισραήλ για να γίνει αυτό», είπε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, το βράδυ της Τρίτης, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ θα έχουν «συνεχείς διαβουλεύσεις με τους Ισραηλινούς σήμερα το απόγευμα και απόψε το βράδυ».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, συγκάλεσε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας το βράδυ της Τρίτης για να συζητήσει μια στρατιωτική απάντηση στην επίθεση. Σύμφωνα με το Axios, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι συμφώνησαν καταρχήν να ξεκινήσουν αντίποινα, αλλά χρειάστηκε να συζητήσουν με αξιωματούχους των ΗΠΑ για αμυντική συνεργασία με την Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ, καθώς και για προμήθειες πυρομαχικών και άλλη επιχειρησιακή υποστήριξη.

«Το Ιράν έκανε ένα μεγάλο λάθος απόψε – και θα το πληρώσει», είπε ο Νετανιάχου σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας αργά την Τρίτη. «Το καθεστώς στο Ιράν δεν κατανοεί την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας και την αποφασιστικότητά μας να απαντήσουμε στους εχθρούς μας… Θα το καταλάβουν».

Οι αμερικανοί βουλευτές υποστήριξαν ένα χτύπημα κατά της ιρανικής παραγωγής πετρελαίου. Ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, από τη Νότια Καρολίνα, είπε ότι «θα παρότρυνε την κυβέρνηση Μπάιντεν να συντονίσει μια συντριπτική απάντηση του Ισραήλ, ξεκινώντας από την ικανότητα του Ιράν να διυλίζει πετρέλαιο». Σε δήλωσή του, είπε ότι τα διυλιστήρια πετρελαίου του Ιράν πρέπει να «χτυπηθούν και να χτυπηθούν σκληρά».

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι θα στείλουν επιπλέον στρατεύματα για να συμμετάσχουν σε χερσαίες εισβολές στο νότιο Λίβανο ως μέρος της μεγαλύτερης επιχείρησης στη χώρα αυτή από τον πόλεμο του 2006 μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ.

Σε μήνυμα που αναρτήθηκε στο Telegram, το IDF είπε ότι θα στείλει την 36η Μεραρχία, συμπεριλαμβανομένων στρατευμάτων από τρεις ταξιαρχίες, για να συμμετάσχει στις «περιορισμένες, τοπικές, στοχευμένες επιδρομές σε τρομοκρατικούς στόχους της Χεζμπολάχ και τρομοκρατικές υποδομές στο νότιο Λίβανο που ξεκίνησαν τη Δευτέρα».

«Οι στρατιώτες συνοδεύονται από την IAF και την 282η Ταξιαρχία Πυροβολικού», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι περίπου 100 ρουκέτες έχουν εκτοξευθεί στο Ισραήλ από την κατεύθυνση του Λιβάνου μέχρι στιγμής την Τετάρτη, εν μέσω αναφορών για τις πρώτες άμεσες συγκρούσεις μεταξύ των ισραηλινών χερσαίων δυνάμεων και της Χεζμπολάχ.

Μέχρι στιγμής, το Ισραήλ έχει αναπτύξει μόνο την 98η Μεραρχία για να εξαπολύσει επιθέσεις στο νότιο Λίβανο, καθιστώντας την επιχείρηση πολύ μικρότερη από τις εισβολές που έχει εξαπολύσει ο στρατός στη Γάζα. Η τελευταία ισραηλινή ανάπτυξη δείχνει ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να εντείνει την επιχείρησή του εκεί.

Το Ισραήλ συνέχισε να εξαπολύει αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων στη Βηρυτό κατά τη διάρκεια της νύχτας και οι φωτογραφίες έδειχναν καπνό να υψώνεται πάνω από την πόλη τα ξημερώματα. Οι ισραηλινές στρατιωτικές επιδρομές σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας σκότωσαν επίσης τουλάχιστον 60 Παλαιστίνιους κατά τη διάρκεια της νύχτας, μεταξύ άλλων σε ένα σχολείο που φιλοξενούσε εκτοπισμένες οικογένειες, δήλωσαν γιατροί στην περιοχή.

Εκπρόσωποι του IDF εξέδωσαν νέες προειδοποιήσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας προς τους κατοίκους χωριών στο νότιο Λίβανο και ορισμένους κατοίκους των προαστίων της Βηρυτού, λέγοντας ότι τα σπίτια τους θα στοχοποιηθούν καθώς βρίσκονταν κοντά σε υποτιθέμενες εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή