Μια εκ διαμέτρου αντίθετη εικόνα από αυτή που ανέμεναν οι αρχές στην Κίνα να πυροδοτήσουν, με τα νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας που ανακοίνωσαν, περιγράφει σήμερα το Reuters, αφού αναφέρει ότι οι επενδυτές της περιοχής είναι έτοιμοι για… έξοδο από τη χώρα.

Μπορεί οι αγορές της Κίνας να έχουν κάνει άλματα από την περασμένη εβδομάδα, όταν και οι αρχές του Πεκίνου εξέπληξαν τους πάντες με τα πακέτα αναζωογόνησης της οικονομίας, αλλά για πολλούς διαχειριστές κεφαλαίων είναι νωρίς να μιλάμε για ένα νέο ανοδικό κύκλο σύντομα.

Κίνα: Δέσμια των PMI και των ακινήτων – Ξεκινάει η «Χρυσή Εβδομάδα»

Όπως εξηγούν μεγάλοι επενδυτές, που διαχειρίζονται πάνω από 1,5 τρισ. δολάρια, στο Reuters, οι κινήσεις της κινεζικής κυβέρνησης να προσελκύσουν περισσότερα κεφάλαια σε μετοχές και οι ραγδαίες καταναλωτικές δαπάνες ενίσχυσαν την ελκυστικότητα των ακόμη χαμηλών αποτιμήσεων των κινεζικών εταιρειών. «Θα είμαστε πολύ πειθαρχημένοι, αλλά συνολικά αισθανόμαστε ότι υπάρχουν περισσότερα ανοδικά παρά αρνητικά», δήλωσε ο Gabriel Sacks, διαχειριστής χαρτοφυλακίου αναδυόμενων αγορών στην Abrdn.

Ο Sacks αποκάλυψε ότι η εταιρεία αγόρασε κινεζικές μετοχές «επιλεκτικά» την περασμένη εβδομάδα και θα περίμενε πιο λεπτομερή σχέδια πολιτικής από το Πεκίνο μετά από κάποιες ασυνήθιστα ειλικρινείς δεσμεύσεις οικονομικής στήριξης που προκάλεσαν ένα απότομο ράλι στο χρηματιστήριο τις τελευταίες ημέρες.

Αλλά η εργοστασιακή δραστηριότητα της Κίνας συρρικνώθηκε για πέμπτο συνεχόμενο μήνα και ο τομέας των υπηρεσιών επιβραδύνθηκε απότομα τον Σεπτέμβριο, υποδηλώνοντας ότι το Πεκίνο μπορεί να χρειαστεί να κινηθεί επειγόντως για να επιτύχει τον στόχο ανάπτυξης του 5% το 2024.

Κίνα: Παραμένει ο σκεπτικισμός

Οι μακροπρόθεσμοι θεσμικοί επενδυτές έμειναν ως επί το πλείστον στο περιθώριο την περασμένη εβδομάδα, καθώς τα hedge funds οδήγησαν τις κινεζικές μετοχές σε έντονη άνοδο, μια κίνηση επί της ουσίας επευφημίας για τα κίνητρα, σύμφωνα με την Goldman Sachs.

Δεν πρέπει όμως να παραβλέπει κανείς ότι η εμπιστοσύνη των Κινέζων καταναλωτών έχει επηρεαστεί από την κρίση ακινήτων που έχει τις ρίζες του στις κινήσεις του προέδρου Xi Jinping σταματήσει να αυξάνεται ο όγκος των επικίνδυνων χρεών ακινήτων, ο οποίος εκτιμάται ότι ξεπερνούν το 1 τρισ. δολάρια.

Ωστόσο, οι επενδυτές υπολόγισαν ότι η τάση άλλαζε αφού οι αρχές του Πεκίνου υποσχέθηκαν να δαπανήσουν όσο χρειάζεται για να πετύχουν τον στόχο ανάπτυξης του 5%. Επίσης, χαλάρωσαν ορισμένους περιορισμούς για την αγορά κατοικιών, μείωσαν τα επιτόκια τραπεζικού δανεισμού και πρόσφεραν στους μεσίτες φθηνά κεφάλαια για να αγοράσουν μετοχές.

«Υπάρχει πολύ μεγάλη αποσύνδεση μεταξύ των αποτιμήσεων (των κινεζικών μετοχών) και αυτής της βελτιωμένης αφήγησης πολιτικής», σχολίασε η Natasha Ebtehadj στο Artemis Fund Managers. Πρόσθεσε όμως κινεζικές μετοχές στο χαρτοφυλάκιο της τις τελευταίες ημέρες και πήρε μερικές νέες θέσεις.

«Έκρηξη» αγορών

Οι κινεζικές μετοχές σημείωσαν την καλύτερη ημερήσια άνοδο από το 2008 τη Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου, αλλά οι επενδυτές προειδοποίησαν να μην περιμένουν περισσότερες τέτοιες ακραίες βραχυπρόθεσμες κινήσεις.

«Πρόκειται για ένα ράλι με γνώμονα τη ρευστότητα», δήλωσε ο Γιώργος Ευσταθόπουλος, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη Fidelity International με έδρα τη Σιγκαπούρη, προσθέτοντας ότι πιθανότατα προκλήθηκε εν μέρει από τα στοιχήματα των short sellers.

«Πιθανώς υπάρχουν πολλά short covering και υπάρχουν πολλά hedge funds για βραχυπρόθεσμες αποδόσεις», συμφώνησε ο Sacks της Abrdn.

Για τον Ευσταθόπουλο, θα πρέπει να περιμένουμε να αυξηθεί η εμπιστοσύνη των Κινέζων καταναλωτών πριν αρχίσουν την πραγματική άνοδο οι κινεζικές μετοχές.

Η «ταχύτητα» της ανάπτυξης στην Κίνα

Την ίδια ώρα, κατά τον Mark Tinker, επικεφαλής επενδύσεων στο hedge fund Toscafund Hong Kong, τα τελευταία μέτρα του Πεκίνου έδειξαν ότι η Κίνα μπορεί να τροφοδοτήσει μια βιώσιμη ζήτηση για νοικοκυριά αντί να κυνηγήσει τη γρήγορη ανάπτυξη με μια άλλη έκρηξη ακινήτων ή υποδομών. «Η ανάπτυξη στο 5% δεν αξίζει τον κόπο, αν το μόνο που κάνετε είναι να ενθαρρύνετε (περισσότερο) την αποσταθεροποιητική μόχλευση», είπε.

Ο Luca Paolini, επικεφαλής στρατηγικής στην Pictet Asset Management, είπε ότι οι επενδυτές μπορεί να έχουν παραβλέψει τις προοπτικές περικοπών επιτοκίων στις ΗΠΑ που ενισχύουν την παγκόσμια ζήτηση και τις κινεζικές εξαγωγές. «Αυτό που λέμε στους πελάτες μας αυτή την εβδομάδα είναι ότι αν δεν έχετε τίποτα στην Κίνα μπορεί να θέλετε να προσθέσετε κάποιες θέσεις», πρόσθεσε ο Paolini.

Τέλος, και ο Noel O’Halloran, επικεφαλής επενδύσεων της KBI Global Investors, δήλωσε ότι άρχισε να αγοράζει κινεζικές μετοχές αυτό το καλοκαίρι για λόγους αποτίμησης και ότι δεν θα κατοχυρώσει ακόμη κέρδη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή