Καθώς η Σιωπηλή Γενιά και οι baby boomers εγκαταλείπουν το προσκήνιο, και σιγά-σιγά τον μάταιο τούτο κόσμο, μεταδίδουν την όποια περιουσία δημιούργησαν στους νεότερους.

Το Great Wealth Transfer, όπως αποκαλείται αυτή η μεταβίβαση πλούτου, αξίας 90 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, πρόκειται να εξισορροπήσει το χάσμα εισοδήματος των γενεών καθώς οι παλαιότεροι παραδίδουν την περιουσία τους στους απογόνους τους millennial και Gen Z. Το να τους προετοιμάσουν για αυτό, όμως, είναι άλλο θέμα.

Πλούτος: Πόσα χρήματα χρειάζεται κανείς για να θεωρείται πλούσιος

Αυτό το ζήτημα της ετοιμότητας έρχεται σε πολύ πιο έντονη εστίαση, ωστόσο, όταν η εν λόγω κληρονομιά είναι εκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία ή μια πολυεθνική επιχείρηση, αναφέρει το Fortune.

Η Έκθεση Επιχειρηματικού Πλούτου της HSBC εξέτασε σχεδόν 1.000 επιχειρηματίες υψηλής καθαρής αξίας για να αξιολογήσει τα σχέδιά τους για μεταφορά πλούτου στις οικογένειές τους.

Περισσότεροι από ένας στους τρεις επιχειρηματίες δήλωσαν ότι σχεδίαζαν να αποχωρήσουν από την εταιρεία τους τα επόμενα πέντε χρόνια. Περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς θα προτιμούσαν να διατηρήσουν την επιχείρηση στην οικογένεια, η οποία είναι μια ακόμη πιο δημοφιλής επιλογή για άτομα με περιουσιακά στοιχεία άνω των 10 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η μεταβίβαση πλούτου είναι πρόκληση

Ωστόσο, όπως συμβαίνει συνήθως, η διαδοχή έχει τις δυσκολίες της.

Οι επιχειρηματίες έχουν σοβαρές ανησυχίες ότι τα παιδιά τους μπορεί να μην είναι σε θέση να αναλάβουν την επιχείρησή τους ή να διαχειριστούν υπεύθυνα τον πλούτο τους.

Το ένα τρίτο των ερωτηθέντων τόνισε το εργασιακό ήθος των απογόνων του. Συγκεκριμένα, υπήρχαν φόβοι για έλλειψη ενδιαφέροντος για την οικογενειακή επιχείρηση, έλλειψη γνώσης και έλλειψη δεξιοτήτων για την αποτελεσματική συνέχιση της λειτουργία της.

Υπάρχει επίσης ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό που πιστεύει ότι τα παιδιά του μπορεί να θέλουν να χαράξουν το δικό τους μονοπάτι στον επιχειρηματικό κόσμο, μακριά από τους δεσμούς μιας οικογενειακής επιχείρησης.

«Βλέπουμε οικογένειες που ενδιαφέρονται περισσότερο για αυτές τις σύγχρονες επιχειρήσεις και τη σύγχρονη οικονομία, παρά για κάποια από τα πιο παραδοσιακά αντικείμενα. Και ξέρω ότι αυτό είναι μια ανησυχία», δήλωσε στο Fortune ο Ράσελ Πράιορ, επικεφαλής οικογενειακής διακυβέρνησης, συμβουλευτικής υπηρεσίας οικογενειακού γραφείου και φιλανθρωπίας για την HSBC Global Private Banking.

Επτά στους 10 επιχειρηματίες λένε ότι η ετοιμότητα της επόμενης γενιάς είναι κρίσιμος παράγοντας για να αποφασίσουν πότε θα απομακρυνθούν από την εταιρεία τους.

Ωστόσο, κάτω από αυτές τις ανησυχίες, λέει ο Πράιορ, βρίσκεται ο φόβος να αφήσουν τα ηνία.

Λίγο περισσότερο από το ένα πέμπτο των ατόμων με επενδυτικά περιουσιακά στοιχεία άνω των 10 εκατομμυρίων δολαρίων δεν έχουν κάνει σχέδια για τη μεταβίβαση της περιουσίας τους.

Οι ιδιορρυθμίες εξαρτώνται από το επίπεδο οικογενειακού πλούτου, λέει ο Πράιορ, καθώς και από την ηλικία όσων κατέχουν τα περιουσιακά στοιχεία.

Η Σιωπηλή Γενιά… σιωπά

Το τελευταίο μπορεί να έχει κάποια σχέση με τις συνήθειες μιας συγκεκριμένης πληθυσμιακής ομάδας: της Σιωπηλής Γενιάς.

«Ένα μεγάλο, μεγάλο θέμα της Silent Generation ήταν ότι δεν μιλούν για πράγματα. Και νομίζω ότι υπάρχει ακόμα μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων που δεν μιλούν γι’ αυτό».

Για να βοηθήσει αυτή την προετοιμασία, η HSBC Private Banking διοργανώνει εκδηλώσεις κατά παραγγελία για τους πλούσιους πελάτες της σε μια φαινομενικά υπερβολική εκδοχή… ελαφριάς οικογενειακής θεραπείας.

Οι συνδυασμοί πατέρα-γιου και μητέρας-κόρης και όλα τα ενδιάμεσα (ακόμα και τα παιδιά μόνα τους) πηγαίνουν σε ειδικές εκδηλώσεις που επιμελείται η HSBC που έχουν σχεδιαστεί για να τους προετοιμάσουν για θέματα κληρονομιάς και διαδοχής

«Πιστεύω ότι η δυναμική του παιχνιδιού είναι πραγματικά ενδιαφέρουσα», είπε ο Πράιορ.

Οι συγκεντρώσεις προσφέρουν στις οικογένειες την ευκαιρία να κατανοήσουν πώς θα μπορούσαν να είναι οι μεταβιβάσεις του πλούτου τους, ξεκινώντας συζητήσεις με τα παιδιά τους σχετικά με τις προσδοκίες τους για κληρονομιά και εάν είναι διατεθειμένες να αναλάβουν την οικογενειακή επιχείρηση.

Οι τεχνικές πτυχές του πλούτου

Τα παιδιά διδάσκονται επίσης τις τεχνικές πτυχές του πλούτου, καθώς τους γίνεται μια εισαγωγή στον κόσμο των επενδύσεων και αποκτούν τις βασικές γνώσεις για τις επιχειρηματικές και φιλανθρωπικές ευκαιρίες.

«Έτσι, κατά μία έννοια δίνεται μια στρογγυλεμένη παρουσίαση σε όλα τα ζητήματα», είπε ο Πράιορ.

Τα συνέδρια προσφέρουν σε κληρονόμους Gen Z την ευκαιρία να δικτυωθούν με συνομηλίκους που βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση με τη δική τους, αβέβαιοι για το πώς να πορευτούν στο δύσκολο έργο της κληρονομιάς της περιουσίας των γονιών τους.

Δεν είναι σαφές πόσο αποτελεσματικές θα μπορούσαν να είναι εκδηλώσεις όπως αυτές που προσφέρει η HSBC ενάντια σε εμπόδια όπως η άρνηση, το εργασιακό ήθος της επόμενης γενιάς και η αδιαφορία.

Αυτό που είναι ξεκάθαρο, ωστόσο, είναι ότι μια προσέγγιση στρουθοκαμηλισμού που χρησιμοποιείται από πολλούς σημερινούς πλουσίους δεν είναι λύση.

«Η μεταβίβαση πλούτου, είναι αναπόφευκτη, δυστυχώς, όταν οι άνθρωποι πεθαίνουν», λέει ο Πράιορ. «Ο βαθμός στον οποίο προετοιμάζεσαι για αυτό δεν είναι αναπόφευκτος. Είναι επιλογή».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή