Οι Pink Floyd συμφώνησαν να πουλήσουν τα δικαιώματα του τεράστιου μουσικού τους καταλόγου, συμπεριλαμβανομένων επιτυχιών όπως το Wish You Were Here και το Money, στη Sony Music έναντι περίπου 400 εκατ. δολαρίων, όπως μεταδίδουν οι Financial Times.

Οι όροι περιλαμβάνουν την ηχογραφημένη μουσική του συγκροτήματος, το όνομα του συγκροτήματος και το «ομοίωμα» των καλλιτεχνών, πράγμα που σημαίνει ότι η εταιρεία θα έχει τα δικαιώματα σε εμπορεύματα και spin-offs όπως ταινίες και τηλεοπτικές σειρές.

Τα «μουσικά» μαθήματα Tέιλορ Σουίφτ και Oasis στην παγκόσμια οικονομία

Τα τραγούδια έχουν δύο σύνολα πνευματικών δικαιωμάτων – ένα για τη σύνθεση του τραγουδιού και ένα για την ηχογράφηση ή το κύριο αντίγραφο. Οι Pink Floyd συμφώνησαν να πουλήσουν τα ηχογραφημένα δικαιώματά τους, αλλά όχι τη σύνθεση των τραγουδιών, σημειώνουν οι FT.

Η συμφωνία, η οποία επετεύχθη αυτή την εβδομάδα, θα σηματοδοτήσει το τέλος μιας πολυετούς διαμάχης μεταξύ των μελών του συγκροτήματος για τις λεπτομέρειες της πώλησης.

Η συμφωνία σηματοδοτεί την τελευταία σε μια σειρά εξαγορών καλλιτεχνών «κληρονομιάς» από τη Sony, η οποία επίσης έκλεισε συμφωνία για την απόκτηση μέρους των δικαιωμάτων του βρετανικού ροκ συγκροτήματος Queen φέτος έναντι περίπου 1 δισ. δολαρίων.

Οι Pink Floyd είναι ένα από τα συγκροτήματα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών, με επιτυχίες όπως το Another Brick in the Wall. Η μουσική τους ήταν ένας από τους εναπομείναντες καταλόγους μεγάλων ονομάτων που ήταν προς πώληση μετά τις συμφωνίες που έκλεισαν ο Μπομπ Ντίλαν, ο Μπρους Σπρίνγκστιν και άλλοι τα τελευταία χρόνια. Τα δικαιώματα τόσο του Ντίλαν όσο και του Σπρίνγκστιν αποκτήθηκαν επίσης από τη Sony.

Αλλά η πιθανή πληρωμή του συγκροτήματος είχε καθυστερήσει για τουλάχιστον δύο χρόνια λόγω διαφορών μεταξύ των μελών του συγκροτήματος σχετικά με τη φορολογική δομή της συμφωνίας.  Μια απόπειρα πώλησης το 2022, η οποία προσέλκυσε πλειοδότες όπως η Hipgnosis, η Warner Music και η BMG, αναβλήθηκε.

Ενώ οι τιμές των μουσικών καταλόγων έχουν πέσει από τα υψηλά επίπεδα που είχαν φθάσει το 2021 και το 2022, εξακολουθεί να υπάρχει ισχυρή ζήτηση από τους επενδυτές για ιδιαίτερα περιζήτητα περιουσιακά στοιχεία όπως οι Pink Floyd. Ο γίγαντας ιδιωτικών κεφαλαίων Apollo συμφώνησε τον Ιούλιο να χρηματοδοτήσει τη Sony με έως και 700 εκατ. δολάρια για την υποστήριξη μουσικών συμφωνιών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή