Το άνοιγμα μιας ψαροταβέρνας στο λιμάνι του Σεντζίν στην Αλβανία δεν θα ήταν από μόνο του είδηση, αν το όνομά της δεν ήταν «Τρατορία Μελόνι» και το εσωτερικό της δεν ήταν διακοσμημένο με δεκάδες πορτρέτα της Ιταλίδας πρωθυπουργού. Ο ιδιοκτήτης Γκιέργκι Λούκα δηλώνει μεγάλος θαυμαστής της πολιτικού, που διχάζει τους συμπατριώτες της, αλλά και την Ευρώπη.

Ταμείο Ανάκαμψης: Οι 100 που έλαβαν τη «μερίδα του λέοντος»

«Αυτή η γυναίκα μικροκαμωμένη, αλλά με τεράστια ψυχή, μεγάλη σαν βουνό, πολεμά για την αλήθεια και δεν ντρέπεται να την πει. Κι η αλήθεια είναι ότι σήμερα η ευρωπαϊκή οικογένεια κινδυνεύει» εκτιμά ο Λούκα.

Ο καλλιτέχνης έχει άλλη άποψη

Τα 70 πορτρέτα που εκτίθενται στο εστιατόριο είναι δημιουργίες του γνωστού Αλβανού καλλιτέχνη Χαλιντόν Χαλίτι. Είναι κι αυτός φανατικός οπαδός της Μελόνι αναρωτήθηκε η δημοσιογράφος της Ντόιτσε Βέλλε. «Καθόλου. Δεν μου αρέσει καθόλου. Ούτε ως αντικείμενο τέχνης. Ήμουν τελικά έκπληκτος που αυτό δεν με ενόχλησε ούτε μια στιγμή όταν την ζωγράφιζα. Μου ήταν αδιάφορο».

Ενας λόγος που διχάζει η προσωπικότητα της Ιταλίδας πολιτικού είναι φυσικά η στάση της στο μεταναστευτικό. Προφανώς το εστιατόριο απευθύνεται περισσότερο στους οπαδούς της. Μια τουρίστρια από τη Βενετία έμαθε για την τρατορία και ήρθε να τη δει με τα μάτια της και δηλώνει ενθουσιασμένη. «Αυτό το μέρος είναι μοναδικό στην διακόσμησή του. Έχει χαρακτήρα και είναι μοναδικό στο είδος του».

Ανοίγουν τα κέντρα προσφύγων

Τα κέντρα μεταναστων που συμφώνησαν οι δύο πρωθυπουργοί ανοίγουν σύντομαΕικόνα: Filippo Attil/Chigi Press Office/Zumapress/picture alliance

Η «Τρατορία Μελόνι» βρίσκεται πολύ κοντά στο κέντρο προσφύγων Γκζάντερ, ένα από τα δύο αμφιλεγόμενα που εγκατέστησε η Ιταλία με δικά της έξοδα σε αλβανικό έδαφος. Οι αιτούντες άσυλο θα παραμένουν εκεί μέχρι να εξεταστεί το αίτημά τους. Η συμφωνία αυτή μεταξύ των δύο κυβερνήσεων προκάλεσε αντιδράσεις. Οι κακές γλώσσες λένε ότι ο Λούκα έφτιαξε το εστιατόριό του σε συνεννόηση με τον φίλο του και πρωθυπουργό της χώρας Έντι Ράμα. Ο ίδιος το αρνείται και μιλά με ευγνωμοσύνη για τους Ιταλούς, θυμούμενος τα γεγονότα του 1990 με τη μαζική έεξοδο των συμπατριωτών του με προορισμό την Ιταλία.

«Ήμουν μάρτυρας του δεύτερου κύματος Αλβανών μεταναστών, που έφευγαν για την Ιταλία. Τότε, αυτό το λιμάνι ήταν γεμάτο πλοία. Εκείνη την εποχή, διασώσαμε χιλιάδες παιδιά και ηλικιωμένους που έφευγαν για την Ιταλία. Αυτή η χώρα, με χριστιανικές αρχές, άνοιξε τις πόρτες της, την ψυχή της. Δεν ήμασταν φυλακισμένοι, αλλά και πάλι αυτοί οι άνθρωποι μας βοήθησαν, μας φιλοξένησαν και μας τάισαν. Μας βοήθησαν να ενσωματωθούμε στη χώρα τους».

Σε λίγες μέρες τα δύο κέντρα θα ανοίξουν. Υπολογίζεται ότι θα μπορούν να φιλοξενήσουν μέχρι και 36.000 ανθρώπους. Ο Λούκα μπορεί να ποντάρει σε πελατεία από τους Ιταλούς αξιωματούχους, που θα εγκατασταθούν εδώ τους επόμενους μήνες. Το μέλλον της επιχείρησής του πιθανότατα θα εξαρτηθεί και από την επιτυχία του ασυνήθιστου αυτού μέτρου για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού στην Ευρώπη.

Πηγή: Deutche Welle / Επιμέλεια: Κώστας Αργυρός

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα