Η Μέση Ανατολή βρίσκεται στη δίνη της πιο επικίνδυνης κρίσης της περιοχής εδώ και δεκαετίες. Οι εχθροπραξίες μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου έχουν κλιμακωθεί απότομα τους τελευταίους δύο μήνες, ωθώντας το Ισραήλ, τη Χεζμπολάχ, τη Χαμάς και το Ιράν βαθύτερα σε πόλεμο.

Αν και τα βασικά πεδία της μάχης είναι στη Γάζα, τον Λίβανο και το Ισραήλ, ολόκληρη η περιοχή βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού.

Οι Financial Times αναλύουν τις ημερομηνίες -ορόσημο που έχει οδηγήσει σε κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή

28 Ιουλίου: Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Οι ΗΠΑ, το Κατάρ και η Αίγυπτος συναντήθηκαν με τον ισραηλινό αρχηγό αντικατασκοπείας Ντέιβιντ Μπαρνέα στη Ρώμη αισιόδοξοι ότι βρίσκονταν στο κατώφλι μιας συμφωνίας για εκεχειρία και απελευθέρωση ομήρων στη Γάζα. Αυτός θεωρήθηκε καθοριστικό και για τον τερματισμό της σύγκρουσης Ισραήλ-Χεζμπολάχ. Όμως το Ισραήλ εισήγαγε νέες απαιτήσεις και οι συνομιλίες έκτοτε βρίσκονται σε αδιέξοδο.

30 Ιουλίου: Το Ισραήλ σκοτώνει τον στρατιωτικό αρχηγό της Χεζμπολάχ

Το Ισραήλ δολοφόνησε τον Φουάντ Σουκρ , τον στρατιωτικό αρχηγό της Χεζμπολάχ και έμπιστο του Χασάν Νασράλα, σε μια επίθεση στα νότια προάστια της Βηρυτού. Ήταν η πρώτη φορά που το Ισραήλ έβαλε στόχο έναν ηγέτη της Χεζμπολάχ στην πρωτεύουσα του Λιβάνου από τότε που ξέσπασε η σύγκρουση στις 8 Οκτωβρίου, σηματοδοτώντας μια σημαντική κλιμάκωση.

31 Ιουλίου: Δολοφονείται ο Ισμαήλ Χανίγια της Χαμάς

Ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια σκοτώθηκε σε έκρηξη στην κατοικία όπου διέμενε στην ιρανική πρωτεύουσα, σε μια επίθεση για την οποία το Ιράν κατηγόρησε το Ισραήλ. Ο ανώτατος ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ απείλησε με «αυστηρή τιμωρία» για τη δολοφονία, η οποία αποτέλεσε πλήγμα στις συνομιλίες για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός για τους ομήρους στη Γάζα. Σημειώνεται ότι ο Χανίγια ήταν ο κύριος διαπραγματευτής της Χαμάς.

1 Σεπτεμβρίου: Έξι όμηροι βρέθηκαν νεκροί στη Γάζα

Οι ισραηλινές δυνάμεις ανέσυραν τα πτώματα έξι ομήρων που σκοτώθηκαν από τη Χαμάς στη Γάζα, προκαλώντας οργή στο Ισραήλ. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και της ακροδεξιάς κυβέρνησής του, καλώντας τους ηγέτες τους να αποδεχτούν μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη Χαμάς για την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων.

17 Σεπτεμβρίου: Επιθέσεις με τους βομβητές σε Λίβανο και Συρία

Χιλιάδες βομβητές πυροδοτήθηκαν σε όλο τον Λίβανο καθώς οι συσκευές που χρησιμοποιούσε η Χεζμπολάχ για να αποφύγει την παρακολούθηση μετατράπηκαν σε όπλα. Δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 2.000 τραυματίστηκαν στην ισραηλινή επίθεση δολιοφθοράς που έπληξε την καρδιά του δικτύου επικοινωνίας της Χεζμπολάχ. Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Volker Türk καταδίκασε την επίθεση για τον αντίκτυπό της στους αμάχους.

18 Σεπτεμβρίου: Επίθεση Walki-Talkie

Τα φορητά ραδιόφωνα που χρησιμοποιούσε η Χεζμπολάχ εξερράγησαν τη δεύτερη ημέρα εκρήξεων ηλεκτρονικών συσκευών, σκοτώνοντας τουλάχιστον 25 και τραυματίζοντας περισσότερους από 600. Οι αλληλοεπιθέσεις στις συσκευές επικοινωνίας συγκλόνισαν τον Λίβανο και προκάλεσαν φόβο και πανικό σε ολόκληρη τη χώρα.

19 Σεπτεμβρίου: Το Ισραήλ βομβαρδίζει τον Λίβανο

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Gallant ανέφερε ότι το Ισραήλ βρίσκεται στην «έναρξη μιας νέας φάσης στον πόλεμο» με τη Χεζμπολάχ καθώς μετατόπισε το επίκεντρό του από τη σύγκρουσή του εναντίον της Χαμάς στη Γάζα στο βόρειο μέτωπο. «Το «κέντρο βάρους» κινείται προς τα βόρεια — πόροι και δυνάμεις κατανέμονται [σε αυτό το μέτωπο]», είπε. Ισραήλ Χεζμπολάχ

20 Σεπτεμβρίου: Δολοφονία του Ιμπραήμ Ακίλ

Μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στα νότια προάστια της Βηρυτού σκότωσε τον ανώτερο διοικητή της Χεζμπολάχ Ιμπραήμ Ακίλ , τον ιδρυτή της Δύναμης Ραντβάν της ομάδας της, καθώς και άλλα μέλη της επίλεκτης μονάδας. Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι σκότωσε την «ανώτερη αλυσίδα διοίκησης» της Ραντβάν, η οποία είναι υπεύθυνη για τις εισβολές στο Ισραήλ και την υπεράσπιση του νότιου Λιβάνου έναντι μιας χερσαίας εισβολής.

25 Σεπτεμβρίου: Η Χεζμπολάχ στοχεύει στο Τελ Αβίβι

Η Χεζμπολάχ εκτοξεύει πύραυλο στο Τελ Αβίβ για πρώτη φορά. Ήταν ένα από τα βαθύτερα πλήγματα της μαχητικής ομάδας στο Ισραήλ από τότε που άρχισε να επιτίθεται εκτός συνόρων την επομένη της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Ο πύραυλος αναχαιτίστηκε από την αεράμυνα του Ισραήλ.

27 Σεπτεμβρίου: Δολοφονία του Χασάν Νασράλα

Το Ισραήλ εξαπολύει ένα κύμα επιθέσεων στα νότια προάστια της Βηρυτού, σκοτώνοντας τον Χασάν Νασράλα , τον κληρικό που ηγήθηκε της Χεζμπολάχ για περισσότερες από τρεις δεκαετίες και ήταν ένας από τους στενότερους συμμάχους του Ιράν. Ένα ανώτερο στέλεχος της ελίτ των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν σκοτώθηκε επίσης, καθώς οι ισραηλινές βόμβες ισοπέδωσαν τουλάχιστον έξι κτίρια κατοικιών. Ισραήλ Χεζμπολάχ

1 Οκτωβρίου: Το Ισραήλ ανακοινώνει χερσαία επίθεση στον Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι είχε αρχίσει να εισέρχεται στο νότιο Λίβανο και διέταξε τους ανθρώπους να απομακρυνθούν από σχεδόν 30 πόλεις και χωριά εκεί. Στη συνέχεια κάλεσε τέσσερις ακόμη εφεδρικές ταξιαρχίες για «επιχειρησιακές αποστολές» κατά της Χεζμπολάχ.

1 Οκτωβρίου: Τον Ιράν εκτοξεύει πυραύλους κατά του Ισραήλ

Το Ιράν εκτοξεύει περίπου 180 βαλλιστικούς πυραύλους στο Ισραήλ , με στόχο στρατιωτικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις πληροφοριών στο Τελ Αβίβ και σε όλη τη χώρα. Το μεγαλύτερο μέρος του μπαράζ αναχαιτίζεται. Η Τεχεράνη είπε ότι η επίθεση έγινε για να εκδικηθεί τη δολοφονία του Νασράλα και ενός ανώτερου διοικητή φρουρών στη Βηρυτό, καθώς και του Χανίγια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα