Στενότερο εύρος τιμών για το placement της Εθνικής Τράπεζας αποφάσισε το δ.σ. του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όπως είχε γράψει νωρίτερα ο ΟΤ. Ειδικότερα, το ΤΧΣ αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι εγκρίνει στενότερο εύρος τιμών εντός του εύρους Τιμών για τη διεθνή προσφορά, ήτοι από €7,40 σε €7,65 ανά Προσφερόμενη Μετοχή («Στενότερο Εύρος Τιμών»).

Και επισημαίνει ότι οι διαχειριστές της διεθνούς προσφοράς έχουν λάβει εντολές ζήτησης που υπερβαίνουν κατά πολλαπλάσια τις Προσφερόμενες Μετοχές σε αυτό το Στενότερο Εύρος Τιμών.

Εθνική Τράπεζα: Κλείνει το βιβλίο προσφορών, αποφάσεις για στενότερο εύρος τιμών

Αναλυτικά η ανακ0ίνωση του ΤΧΣ

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 17, παρ. 2 του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/1129, το ΤΧΣ ανακοινώνει σήμερα ότι το Διοικητικό Συμβούλιό του, στη συνεδρίασή του στις 1 Οκτωβρίου 2024, ενέκρινε στενότερο εύρος τιμών εντός του Εύρους Τιμών για τη διεθνή προσφορά, ήτοι από €7,40 σε €7,65 ανά Προσφερόμενη Μετοχή («Στενότερο Εύρος Τιμών»). Οι διαχειριστές της διεθνούς προσφοράς έχουν λάβει εντολές ζήτησης που υπερβαίνουν κατά πολλαπλάσια τις Προσφερόμενες Μετοχές σε αυτό το Στενότερο Εύρος Τιμών.

Οι διαχειριστές της διεθνούς προσφοράς θα ενημερώσουν τους επενδυτές που συμμετέχουν στη διεθνή προσφορά ότι αιτήσεις κάτω από το κατώτερο όριο του Στενότερου Εύρους Τιμών δεν θα ληφθούν υπόψη για την κατανομή των Προσφερόμενων Μετοχών.

Το διακύβευμα

Όπως επισημαίνουν αναλυτές, τα έσοδα από την πώληση δεν αποτελούν το μοναδικό διακύβευμα του εγχειρήματος. Κρίσιμη τουλάχιστον για την χρηματιστηριακή πορεία της Εθνικής Τράπεζας θα είναι και η επιλογή των επενδυτών που θα επιλεγούν.

Συνήθως τα πιο επιθετικά funds υποβάλλουν προσφορές στην υψηλότερη δυνατή τιμή, σε αντίθεση με τα πιο ποιοτικά, μακροπρόθεσμα σχήματα, που προσφέρουν λιγότερα.

Μένει να φανεί λοιπόν ποια θα είναι η φυσιογνωμία των νέων μετόχων που θα επιλέξει το ΤΧΣ, σε συνάρτηση με τα έσοδα που θα αποκομίσει.

Σε ένα λογικό σενάριο ο πωλητής θα εισπράξει περισσότερα από 700 εκατ. ευρώ για το 10% των μετοχών της τράπεζας έναντι 1 δισ. ευρώ που είχε λάβει κατά τη διάθεση του 22% τον περασμένο Νοέμβριο.

Η επόμενη ημέρα

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η διοίκηση της Εθνικής, υπό τον CEO της Παύλο Μυλωνά, θα συνεχίσει με εντατικούς ρυθμούς την εφαρμογή του επιχειρησιακού σχεδίου που έχει ήδη γνωστοποιηθεί στην επενδυτική κοινότητα.

Η τράπεζα, απαλλαγμένη από τα κόκκινα δάνεια, διαθέτει αυτήν τη στιγμή υπερβάλλουσα ρευστότητα και υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας για να υποστηρίξει τη μεγέθυνση του ενεργητικού της τα επόμενα χρόνια, με στόχο τη διατήρηση της καθαρής της κερδοφορίας στη ζώνη των 1,2 δισ. ευρώ και της απόδοσης επί των ιδίων κεφαλαίων της σε διψήφια ποσοστά.

Πρόκειται για ένα στοίχημα που περνά κατά βάση από την επιτάχυνση των ρυθμών πιστωτικής επέκτασης, τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς με τη συμμετοχή σε κοινοπρακτικά δάνεια.

Μπορεί η επικείμενη σημαντική μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ να χτυπήσει τα καθαρά έσοδα τόκων από το υφιστάμενο απόθεμα χορηγήσεων, ωστόσο αναλυτές θεωρούν ότι στο νέο περιβάλλον φθηνότερου χρήματος, η Εθνική έχει τα θεμελιώδη μεγέθη και την τεχνογνωσία για την ανάπτυξη των εργασιών της στις χρηματοδοτήσεις.

Επίσης, έχει επιτύχει σημαντική μείωση στο κόστος λειτουργίας της, ενώ με την αναβάθμιση των συστημάτων της θα διευκολυνθεί το έργο της διοίκησής της για αύξηση των πωλήσεων προϊόντων όλων των κατηγοριών, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική ενίσχυση των εσόδων της από προμήθειες.

Όπως εκτιμούν οι ίδιες πηγές, αυτή είναι η προοπτική στην οποία ποντάρουν οι επενδυτές που την εμπιστεύονται, προσδοκώντας σε υψηλά ποσοστά διανομής των κερδών στις επόμενες χρήσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις