Νέα ανακοίνωση για το τίμημα πώλησης του 10% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας εξέδωσε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας λίγο πριν τις 2, με την οποία περιορίζει ακόμη περισσότερο το εύρος των τιμών που θα γίνονται αποδεκτές.

Συγκεκριμένα, έκανε γνωστό ότι μετά από απόφαση του διοικητικού του συμβουλίου, οι διαχειριστές της διεθνούς προσφοράς θα ενημερώσουν τους επενδυτές που συμμετέχουν στην διεθνή προσφορά ότι προσφορές κάτω του ποσού 7,55 ευρώ, «κατά πάσα πιθανότητα δεν θα ληφθούν υπόψιν στην κατανομή Προσφερόμενων Μετοχών».

Μειώθηκε σε 7,4 – 7,65 ευρώ το εύρος στο placement της Εθνικής – Ανακοίνωση ΤΧΣ

Νωρίτερα, είχε ανακοινώσει ότι το εύρος τιμών διαμορφώνεται μεταξύ 7,40 και 7,65 ευρώ έναντι του αρχικού 7,30 – 7,95 ευρώ.

Με τη νέα του απόφαση, το ΤΧΣ ανεβάζει τον πήχη του κάτω ορίου. Πρόκειται για μία απόφαση που ελήφθη μετά από εξέταση των προσφορών που έχουν υποβληθεί έως αυτήν τη στιγμή, υπό το πρίσμα και του αρνητικού κλίματος στις αγορές, μετά την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή.

Το βιβλίο προσφορών θα κλείσει στις 4 το απόγευμα και θα ακολουθήσει η λήψη των αποφάσεων για την τελική κατανομή των προσφερόμενων μετοχών.

Η νέα ανακοίνωση του ΤΧΣ

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 17, παρ. 2 του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/1129 και εν όψει της ισχυρής ζήτησης που έχει εκδηλωθεί έως τώρα στο πλαίσιο της διεθνούς προσφοράς, σύμφωνα με την από 2 Οκτωβρίου 2024 απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΤΧΣ, οι διαχειριστές της διεθνούς προσφοράς θα ενημερώσουν τους επενδυτές που συμμετέχουν στην διεθνή προσφορά ότι προσφορές κάτω του ποσού των επτά ευρώ και πενήντα πέντε λεπτών (€7,55) ανά Προσφερόμενη Μετοχή, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα ληφθούν υπόψιν στην κατανομή Προσφερόμενων Μετοχών.

Το διακύβευμα

Όπως επισημαίνουν αναλυτές, τα έσοδα από την πώληση δεν αποτελούν το μοναδικό διακύβευμα του εγχειρήματος. Κρίσιμη τουλάχιστον για την χρηματιστηριακή πορεία της Εθνικής Τράπεζας θα είναι και η επιλογή των επενδυτών που θα επιλεγούν.

Συνήθως τα πιο επιθετικά funds υποβάλλουν προσφορές στην υψηλότερη δυνατή τιμή, σε αντίθεση με τα πιο ποιοτικά, μακροπρόθεσμα σχήματα, που προσφέρουν λιγότερα.

Μένει να φανεί λοιπόν ποια θα είναι η φυσιογνωμία των νέων μετόχων που θα επιλέξει το ΤΧΣ, σε συνάρτηση με τα έσοδα που θα αποκομίσει.

Σε ένα λογικό σενάριο ο πωλητής θα εισπράξει περισσότερα από 700 εκατ. ευρώ για το 10% των μετοχών της τράπεζας έναντι 1 δισ. ευρώ που είχε λάβει κατά τη διάθεση του 22% τον περασμένο Νοέμβριο.

Η επόμενη ημέρα

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η διοίκηση της Εθνικής, υπό τον CEO της Παύλο Μυλωνά, θα συνεχίσει με εντατικούς ρυθμούς την εφαρμογή του επιχειρησιακού σχεδίου που έχει ήδη γνωστοποιηθεί στην επενδυτική κοινότητα.

Η τράπεζα, απαλλαγμένη από τα κόκκινα δάνεια, διαθέτει αυτήν τη στιγμή υπερβάλλουσα ρευστότητα και υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας για να υποστηρίξει τη μεγέθυνση του ενεργητικού της τα επόμενα χρόνια, με στόχο τη διατήρηση της καθαρής της κερδοφορίας στη ζώνη των 1,2 δισ. ευρώ και της απόδοσης επί των ιδίων κεφαλαίων της σε διψήφια ποσοστά.

Πρόκειται για ένα στοίχημα που περνά κατά βάση από την επιτάχυνση των ρυθμών πιστωτικής επέκτασης, τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς με τη συμμετοχή σε κοινοπρακτικά δάνεια.

Μπορεί η επικείμενη σημαντική μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ να χτυπήσει τα καθαρά έσοδα τόκων από το υφιστάμενο απόθεμα χορηγήσεων, ωστόσο αναλυτές θεωρούν ότι στο νέο περιβάλλον φθηνότερου χρήματος, η Εθνική έχει τα θεμελιώδη μεγέθη και την τεχνογνωσία για την ανάπτυξη των εργασιών της στις χρηματοδοτήσεις.

Επίσης, έχει επιτύχει σημαντική μείωση στο κόστος λειτουργίας της, ενώ με την αναβάθμιση των συστημάτων της θα διευκολυνθεί το έργο της διοίκησής της για αύξηση των πωλήσεων προϊόντων όλων των κατηγοριών, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική ενίσχυση των εσόδων της από προμήθειες.

Όπως εκτιμούν οι ίδιες πηγές, αυτή είναι η προοπτική στην οποία ποντάρουν οι επενδυτές που την εμπιστεύονται, προσδοκώντας σε υψηλά ποσοστά διανομής των κερδών στις επόμενες χρήσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Motor Oil: Με αποκλειστική χορηγία της η ολική ανακατασκευή του σπιτιού της κυρίας Ρηνιώς στην ακριτική Κίναρο
Επιχειρήσεις |

Με αποκλειστική χορηγία Motor Oil η ανακατασκευή του σπιτιού της κυρίας Ρηνιώς στην Κίναρο

Το έργο ξεκίνησε την Άνοιξη του 2024 και ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Σκοπός του έργου είναι τον προσεχή χειμώνα το σπίτι της κυρίας Ρηνιώς να είναι θωρακισμένο απέναντι στις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στο νησί.