Νέα ψηφιακά όπλα για ελέγχους και παρακολούθηση των οφειλών σε πραγματικό χρόνο, μαζικές διασταυρώσεις με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, εξατομικευμένο προφίλ για κάθε φορολογούμενο, αυτόματη συμπλήρωση εντύπων και δηλώσεων με online καταλογισμό και είσπραξη του φόρου αλλά και κίνητρα επιβράβευσης των συνεπών φορολογούμενων και προληπτικές δράσεις συμμόρφωσης με παροχή συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου χωρίς την επιβολή κυρώσεων προβλέπει ο σχεδιασμός της ΑΑΔΕ για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης.

Φοροδιαφυγή: Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τους ελεύθερους επαγγελματίες

Ο φοροελεγκτικός μηχανισμός θα αναπτύξει προγνωστικά μοντέλα για τον εντοπισμό παραβατικών συμπεριφορών και θα χρησιμοποιήσει το διαδίκτυο για την αποκάλυψη κρυφών εισοδημάτων.

Η ΑΑΔΕ ξεκίνησε να καταρτίζει το νέο Στρατηγικό Σχέδιο 2025-2029 θέτοντας τις βασικές κατευθύνσεις σε δημόσια διαβούλευση με τον Διοικητή Γιώργο Πιτσιλή να καλεί τους εκπροσώπους των σημαντικότερων κλάδων της οικονομίας να συμμετάσχουν ενεργά στο διάλογο υποβάλλοντας προτάσεις και απόψεις έως τις 14 Οκτωβρίου 2024.

Στους βασικούς άξονες του Στρατηγικού Σχεδίου 2025-2029 της ΑΑΔΕ περιλαμβάνονται:

– Αξιοποίηση και χρήση του διαδικτύου και της σύγχρονης τεχνολογίας για εντοπισμό κινδύνων μη συμμόρφωσης και προσδιορισμό αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης.

– Κεντρικός συντονισμός όλων των φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων.

– Αναδιοργάνωση δομών και διαδικασιών ελέγχου.

– Υλοποίηση μαζικών ψηφιακών διασταυρώσεων και αυτοματοποιημένων φορολογικών ελέγχων.

– Έμφαση στον έλεγχο των συνόρων για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και του παρεμπορίου.

– Παρακολούθηση της διακίνησης των εμπορικών φορτίων στην επικράτεια.

– Ανάπτυξη προγνωστικών μοντέλων εντοπισμού παραβατικών συμπεριφορών.

– Διαστρωμάτωση και κλαδική ανάλυση φορολογούμενων και οφειλετών.

– Δημιουργία προφίλ με όλα τα διαθέσιμα δεδομένα για κάθε φορολογούμενο.

– Προσδιορισμό, καταλογισμό και είσπραξη του φόρου σε πραγματικό χρόνο μέσω της χρήσης ψηφιακών εφαρμογών (myData, myProperty, διασύνδεση ταμειακών με POS)

– Αυτόματη συμπλήρωση στοιχείων και ενημέρωση εντύπων και δηλώσεων.

– Προληπτικές δράσεις συμμόρφωσης με χρονικό περιθώριο συμμόρφωσης χωρίς επιβολή κυρώσεων.

– Επιβράβευση συνεπών φορολογούμενων.

– Διευκόλυνση του εμπορίου μέσω ψηφιοποίησης τελωνειακών και φορολογικών διαδικασιών, επιτάχυνσης διαδικασιών τελωνισμού, επιτάχυνσης των επιστροφών και παροχή κινήτρων σε συνεπείς φορολογούμενους.

– Ενίσχυση εξωστρέφειας και συνεργασιών με ομοειδείς οργανισμούς για ανταλλαγή εμπειριών, καινοτομιών και βέλτιστων πρακτικών.

Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ ζήτησε από τους φορείς να αναδείξουν και ζητήματα βραχυπρόθεσμου (ετήσιου) σχεδιασμού της Αρχής, προκειμένου να ενσωματωθούν στο υπό διαμόρφωση ετήσιο Επιχειρησιακό Σχέδιο για το 2025.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax