
Κατώτερες των προσδοκιών ήταν οι παραδόσεις της Tesla στο τρίτο τρίμηνο όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη καθώς η εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων του μεγιστάνα Ιλον Μασκ πληγώθηκε από τον σκληρό ανταγωνισμό εταιρειών από την Κίνα και την Ευρώπη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η μετοχή της πολυτιμότερης αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο να υποχωρήσει κατά 3,5% στις προκαταρκτικές συναλλαγές.
Volkswagen: Μπροστά σε μια τριπλή απειλή – Και στο βάθος, η Tesla
Ο κατασκευαστής EV παρέδωσε 462.890 οχήματα το τρίτο τρίμηνο (έως τις 30 Σεπτεμβρίου), σημειώνοντας αύξηση 6,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Η Wall Street ανέμενε κατά μέσο όρο η εταιρεία του Μασκ να παραδώσει 469.828 οχήματα, σύμφωνα με 12 αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της LSEG.
O δύσκολος στόχος της Tesla για το δ΄τρίμηνο
Η εταιρεία θα πρέπει να παραδώσει ένα ρεκόρ 516.344 οχημάτων το τέταρτο τρίμηνο εάν θέλει να καλύψει την περσινή παράδοση των 1,81 εκατομμυρίων οχημάτων. Ένα έλλειμμα σε αυτό τον στόχο θα μπορούσε να οδηγήσει την Tesla στην πρώτη ετήσια πτώση των παραδόσεών της.
Ο αυξανόμενος ανταγωνισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες, η έλλειψη ευρωπαϊκών επιδοτήσεων και η επιβράδυνση των καταναλωτικών δαπανών στην Κίνα αποτέλεσαν τροχοπέδη για τις παραδόσεις τριμήνου της Tesla.
Η αμερικανική εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων αντιμετωπίζει έντονο ανταγωνισμό από κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η BYD και η Xpeng, οι οποίες επεκτείνουν επιθετικά την παρουσία τους στη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο, με τη βοήθεια των επιδοτήσεων της κυβέρνησης του Πεκίνου.
Ωστόσο, οι πωλήσεις 443.426 ηλεκτρικών οχημάτων με μπαταρία της BYD το τρίτο τρίμηνο ήταν χαμηλότερες από αυτές της Tesla, καθώς ο κινεζικός γίγαντας των EV επικεντρώθηκε στα plug-in υβριδικά οχήματα, των οποίων οι παραδόσεις αυξήθηκαν περισσότερο από 75% το τελευταίο τρίμηνο.
Η πρωτιά – έκπληξη της BMW
Τον Ιούλιο, η BMW ηγήθηκε της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων με μπαταρία για πρώτη φορά, ξεπερνώντας την Tesla, η οποία χάνει μερίδιο αγοράς από εγχώριες εταιρείες, σύμφωνα με έκθεση της JATO Dynamics.
Οι περικοπές των τιμών και τα κίνητρα έχουν συμπιέσει επίσης τα περιθώρια κέρδους της Tesla.
Η εταιρεία αναμένεται να αποκαλύψει το προϊόν robotaxi, σε μια εκδήλωση που έχει προκαλέσει παγκόσμιο ενδιαφέρον, στις 10 Οκτωβρίου στο Λος Άντζελες, καθώς επιχειρεί μια αλλαγή στρατηγικής, με επίκεντρο τις αυτόνομες τεχνολογίες που λειτουργούν με AI.


Latest News

Με δέλεαρ άτοκα δάνεια, η Tesla... σπρώχνει το Model Y στην Κίνα
Η αυτοκινητοβιομηχανία του Ιλον Μασκ, Τesla, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια μεγάλη πτώση στις πωλήσεις των οχημάτων της στην Κίνα

Συναγερμός για το οικοσύστημα από τον Εμανουέλ Μακρόν
Την ώρα που το Εφετείο καταδίκαζε τη Μαρίν Λεπέν, ο γάλλος πρόεδρος δημιουργούσε Συμβούλιο Οικολογικού Σχεδιασμού

Δύο ταχυφορτιστές εγκατέστησε ο ΗΡΩΝ στην Νέα Οδό
Οι εγκατεστημένοι ταχυφορτιστές είναι ήδη διαθέσιμοι μέσω της εφαρμογής ΗΡΩΝ Pulse
![Τουρκία: Μεγάλες βλέψεις για παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/ot_turkish_autos-600x352.png)
Τουρκικές βλέψεις για παραγωγή EV [γράφημα]
Η Τουρκία επιδιώκει να αξιοποιήσει τη γεωγραφική της θέση προσπαθώντας να γίνει πύλη αυτοκινητοβιομηχανιών, εκτός ΕΕ κυρίως, προς την ευρωπαϊκή αγορά

Οι περικοπές πράσινης ηλεκτροπαραγωγής θα αυξάνονται με τη διείσδυση ΑΠΕ
Βασική ευθύνη του ΑΔΜΗΕ είναι η ασφάλεια του συστήματος και με αυτό το κριτήριο χορηγούνται και θα χορηγούνται προσφορές σύνδεσης στα νέα έργα ΑΠΕ

Μπαίνει ο… ήλιος στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο – Η συμφωνία της UEFA με την SolarPower
Πώς θα «πρασινίσουν» τα γήπεδα - Στα θρανία οι ομάδες για σεμινάρια από τη SolarPower

Σε ιστορικό χαμηλό οι πάγοι της Αρκτικής – Προειδοποίηση για τον καιρό στο Βόρειο Ημισφαίριο
Ο θαλάσσιος πάγος της Αρκτικής βρίσκεται αυτή την περίοδο στη μέγιστη έκτασή του, η οποία όμως έχει πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ποτέ.
![BYD: Ποιος είναι ο Γουάνγκ Τσουανφού που χτίζει τα όνειρα της Κίνας [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/ot_BYD_Ceo_CHUANFU-600x352.png)
Γουάνγκ Τσουανφού: Χτίζει τα Όνειρα της Κίνας με την BYD [γράφημα]
Η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία BYD του Γουάνγκ Τσουανφού ανακοίνωσε πωλήσεις για όλο το 2024 που ξεπέρασαν αυτές της Tesla

Καμπανάκι IRENA για τις ΑΠΕ - Δεν είναι αρκετές, παρά την αύξηση ρεκόρ το 2024
To συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος τις αύξησης παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ προέρχεται από ηλιακά και αιολικά έργα

Η σουηδική Vattenfall θα κατασκευάσει το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στη Γερμανία
Το ένα απο τα δύο πάρκα που θα κατασκευάσει στη Βόρεια Θάλασσα η σουηδική Vattenfall θα είναι δυναμικότητας 980 MW