Ψύχραιμος

Άκουσα με πολλή προσοχή τη συνέντευξη του υπουργού Κικίλια για την καταστροφή στο Ξυλόκαστρο… Ήθελα μια απάντηση για μια πυρκαγιά που καίει ανεξέλεγκτη, αφήνοντας δύο νεκρούς και αποκαΐδια πίσω της.

Και αυτό όταν οι θερμοκρασίες δεν είναι και τόσο υψηλές… αν και ο υπουργός μας είπε ότι ευθύνεται το «μικροκλίμα» που δημιουργήθηκε και πολλά άλλα συμπαθητικά.
Το σοκ ήταν άλλο όμως… σε μια αποστροφή του λόγου του είπε επί λέξει ο κ. Κικίλιας: «Κάποιοι λένε ότι η φωτιά καίει ανεξέλεγκτη επί δύο ημέρες… χρειάζεται ψυχραιμία, κάποια στιγμή θα σβήσει…».

Το αφήνω στην κρίση σας…

Τέσσερις μήνες “μασάζ” στη Νέα Δημοκρατία

Στροφή προς τα μέσα ετοιμάζουν, όπως μαθαίνω, οι επιτελείς του Μαξίμου.

Μετά από αρκετούς μήνες κατά τους οποίους η στενή ομάδα Μητσοτάκη βρισκόταν σε πλήρη αποκοπή με την κοινοβουλευτική ομάδα, άρχεται από την ερχόμενη εβδομάδα η επιχείρηση “εναγκαλισμού”.

Δηλαδή ο πρωθυπουργός θα αρχίσει επαφές με τους βουλευτές του, προκειμένου να απορροφήσει τις δυσαρέσκειες.

Όχι τυχαία άλλωστε, καθώς η κυβέρνηση έχει τέσσερις μήνες μπροστά της ώστε να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν διαρροές.

Φυσικά μιλώ για τον επόμενο πρόεδρο της Δημοκρατίας, αφού το “κεφάλαιο” της κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου “κάηκε” στο βωμό της ισότητας στον γάμο.

Ελλείψει αντιπολίτευσης

Βέβαια, μετά την αναθεώρηση του 2019, η Βουλή δεν διαλύεται τόσο εύκολα, αφού αρκεί ο υποψήφιος, αν χρειαστεί και πέμπτη ψηφοφορία, να έχει τη σχετική πλειοψηφία.

Δηλαδή ακόμη και κάτω από 151 βουλευτές, χωρίς να ορίζεται κατώτερο όριο.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός δεν γνωρίζει τι συμβαίνει στο κόμμα του.

Ένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας με μικρή αποδοχή μόνο καλό δεν είναι, ακόμη και για τα λιγοστά καθήκοντα που έχει.

Εκεί εντάσσεται άλλωστε και το τηλεφώνημα που είχε με τον Κώστα Καραμανλή και τον Αντώνη Σαμαρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη Δευτέρα.

Colpo grosso

Δεν του έχει δοθεί η πρέπουσα σημασία. Εννοώ η πολιτική του διάσταση.

Πέρασε την περασμένη Δευτέρα από το υπουργικό συμβούλιο το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – το παρουσίασε ο υπουργός κ. Κώστας Τσιάρας.

Και αφορά σε «κουρέματα», ρυθμίσεις και αναχρηματοδοτήσεις αγροτικών δανείων. Και καλά τα φυσικά πρόσωπα. Διότι εκτός αυτών υπάρχουν και 750 συνεταιριστικές οργανώσεις – οι μισές από τις οποίες είναι ενεργές – όπου επικρατεί χάος!

Πρόκειται για την προσπάθεια που καταβάλει – πρωτίστως – το Μέγαρο Μαξίμου για την επαναπροσέγγιση του αγροτικού πληθυσμού από τη Νέα Δημοκρατία – εκεί που τώρα «κάνουν παιχνίδι» τα κόμματα που βρίσκονται στα Δεξιά της Δεξιάς.

Και στα χωριά και στις κωμοπόλεις τα καφενεία λειτουργούν! Εκεί γίνεται και το πολιτικό παιχνίδι!

Επαναπροσέγγιση

Οι συνεταιρισμοί δεν είναι μόνο οι διοικήσεις τους, οι οποίες τις «φουντάρανε» επιχειρηματικά, είναι και τα μέλη τους και οι τιμές τις οποίες πληρώνονται, όταν δίνουν την παραγωγή τους.
Αν πληρώνονται και πότε πληρώνονται! Καταλάβατε;
Βρίσκεται σε εξέλιξη μία απόπειρα επαναπροσεταιρισμού των – «απολωλότων» – αγροτικών ψηφοφόρων. Θα έχει ενδιαφέρον!

Από την χούντα…

Θυμήθηκα όμως ότι ο προηγούμενος – εντάξει είχε πάρει πιο ριζικά μέτρα! – που έκανε κάτι παρόμοιο, σε άλλες συνθήκες βέβαια, ήταν ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος που στην πρώτη περίοδο της χούντας, τον Μάρτιο του 1968, η Αγροτική Τράπεζα διέγραψε χρέη των αγροτών.

Για να αποκτήσει το καθεστώς τότε κοινωνική βάση.

Τελικά είχε μερικές επιτυχίες, αφού δεν ήταν λίγοι που τραγουδούσαν μετά το «Ωρε Γιώργη Παπαδόπουλε…»!

Επιστροφή στο παρελθόν…

Τελικά το μήνυμα είναι ότι επιστρέφουμε στο παρελθόν. Σε πρακτικές πολιτικαντισμού.

Γιατί αυτά τα δάνεια δεν πρόκειται να ρυθμιστούν ποτέ και θα διαγραφούν. Άλλωστε γραμμένα στο “χώμα” των κάμπων ήταν.

Το ξέρει και η PQH που τα έχει…

Μία και σήμερα…

Αντίστροφα πλέον μετρά ο χρόνος για τις προσφορές στην Εθνική τράπεζα, με την αγορά να περιμένει το κλείσιμο για να ανασάνει.

Η διαδικασία προχωρά ως αναμένετο, άλλωστε, δίχως αναταράξεις.

Ωστόσο, παραμένει το “αγκάθι” ότι οι Έλληνες εγγράφονται στο βιβλίο στη μέγιστη τιμή του εύρους διάθεσης, την ώρα που η τιμή στο ταμπλό είναι σε χαμηλότερα επίπεδα.

Το διακύβευμα πάντως για την υπόλοιπη αγορά είναι που θα κατευθυνθεί η δεσμευμένη ρευστότητα, και με ποια ροή πρωτίστως, ώστε να ξαναβρει ρυθμό το ΧΑ.

Ο “κλονισμός” της ΕΚΤΕΡ

Το δρόμο που χάραξε προ ετών η Τεχνική Ολυμπιακή (βλ. Πόρτο Καρράς) φαίνεται ότι θα ακολουθήσει η ΕΚΤΕΡ, παρά το γεγονός ότι στην αγορά επικρατεί αναβρασμός για τους χειρισμούς σχετικά με την απορρόφηση της Ενεργειακός Κόμβος.

Είναι γνωστό άλλωστε ότι η ΕΚΤΕΡ θέλει να ανέβει τάξη στο πτυχίο της.

Όμως αυτή η τάξη επιβάλει κάποια κριτήρια που στην παρούσα δεν διαθέτει η εισηγμένη.

Μέσω της πλαγίας οδού

Η διοίκηση όμως γνωρίζει πολύ καλά ότι εάν πάρει έργα, προσωπικό και τεχνογνωσία, δηλαδή την τριάδα που απαιτεί η 7η τάξη, με τα ποσοτικά κριτήρια βεβαίως που τη συνοδεύουν, θα χρειαστεί πολύ χρόνο.

Δύσκολα και αν στοχεύσει σε διάφορες εξαγορές, αφού είναι σχεδόν αδύνατο να βρει αυτό που αναζητά τη σήμερον.

Δεδομένου όμως ότι το ξενοδοχείο του Ενεργειακoύ Κόμβου (Summer Senses Luxury Resort) λειτουργεί ήδη στην Πάρο, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της νέας ξενοδοχειακής μονάδας στις Κολυμπήθρες, θα επιτευχθούν συνέργειες μεταξύ των δύο ξενοδοχείων.

Ειδικά στο μέτωπο των περιβαλλοντικών έργων που της λείπουν αυτήν την στιγμή, αφού μια τεράστια μονάδα μπορεί να διαθέτει πολλά υποέργα.

Άλλωστε, να ανέβει το ανεκτέλεστο πάνω από τα 150 εκατ. ευρώ, που θέλει τουλάχιστον η 7η τάξη, μεταξύ άλλων, θα είναι πιο εφικτό.

Πέραν των λογιστικών χειρισμών, άλλωστε, υπάρχει και η οπτική της στρατηγικής, όπως τη χαράζουν οι μηχανικοί, μου ανέφερε χαρακτηριστικά η πηγή μου.

————

Πράσινος αναβρασμός

Σε έναν αναβρασμό, μαθαίνω, ότι βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες στο υπουργείο Περιβάλλον και Ενέργειας.

Μάλιστα όπως μου έλεγε χαρακτηριστικά πηγή μου, «σε έναν πράσινο αναβρασμό…» Μην πάει το μυαλό σας σε πιθανό ενδιαφέρον της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου για τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ…

H COP 29

Στην οδό Μεσογείων, όπου στεγάζεται το υπουργείο Περιβάλλον και Ενέργειας είναι πυρετώδεις οι προετοιμασίες για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην COP 29.

Την ετήσια σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή.

Φέτος πραγματοποιείται στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν… Μέχρι πρότινος θα έλεγα πώς οι Αζέροι το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν να προωθήσουν το φυσικό αέριο προς Ευρώπη από τα πλούσια κοιτάσματα της χώρας τους.

Όμως ο πρόεδρος Αλίγεφ το χει πάρει αλλιώς το τιμόνι… και δρομολογεί μεγάλα projects στις ΑΠΕ.

Το περίπτερο

Για να κλείσω την παρένθεση, να σας πω λοιπόν ότι στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τρέχουν για την προετοιμασία του ελληνικού περιπτέρου.

Όπως συνέβη και στο Ντουμπάι πέρυσι, έτσι και φέτος από τις 11 Νοεμβρίου το ΥΠΕΝ θα διοργανώσει εκδηλώσεις για την κλιματική αλλαγή με ελληνικές εταιρείες να συμμετέχουν σε αυτές και να προωθούν τις δράσεις του ιδιωτικού τομέα αλλά και του δημόσιου τομέα…

Ενδιαφέρον, δεν μπορώ να πω… Αν και θα μετρήσω και τα MoUs και θα τα συγκρίνω με εκείνα στο Ντουμπάι….

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories