Οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες είναι οι πιο ευάλωτες από την απεργία των λιμενεργατών στα λιμάνια της Ανατολικής Ακτής και του Κόλπου των ΗΠΑ, η οποία ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου, κι αυτό επειδή βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε αυτά τα λιμάνια για την μεταφορά των εμπορευμάτων τους.

ΗΠΑ – λιμάνια: Ιστορική απεργία και παγκόσμια ανησυχία για τον αντίκτυπο στις αλυσίδες εφοδιασμού

Ωστόσο μια μεγαλύτερης διάρκειας απεργία θα μπορούσε να αποδειχθεί «εξουθενωτική» για ολόκληρο τον κλάδο, όπως σχολιάζουν αξιωματούχοι και αναλυτές και αναφέρει το Reuters.

Οι λιμενεργάτες ξεκίνησαν την πρώτη μεγάλης κλίμακας απεργιακή κινητοποίησή τους εδώ και σχεδόν 50 χρόνια νωρίς την Τρίτη, σταματώντας τη ροή περίπου του 50% του θαλάσσιου εμπορίου των ΗΠΑ.

Το σωματείο International Longshoremen’s Association (ILA) που εκπροσωπεί 45.000 εργαζόμενους στα λιμάνια διαπραγματευόταν με την εργοδοτική ομάδα των αμερικανικών λιμένων, USMX, για μια νέα συλλογική σύμβαση εξαετούς διάρκειας.

Μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες προέτρεψαν τον Λευκό Οίκο να παρέμβει ώστε να δοθεί άμεσα ένα τέλος στην απεργία.

Οι λιμενεργάτες ξεκίνησαν την πρώτη μεγάλης κλίμακας απεργιακή κινητοποίησή τους εδώ και σχεδόν 50 χρόνια νωρίς την Τρίτη, σταματώντας τη ροή περίπου του 50% του θαλάσσιου εμπορίου των ΗΠΑ

«Εξουθενωτική» μια παρατεταμένη απεργία στα λιμάνια

«Μια παρατεταμένη απεργία θα είναι εξουθενωτική για την αλυσίδα εφοδιασμού αυτοκινήτων και θα προκαλέσει τρικυμία στην οικονομική και εθνική ασφάλεια σε ολόκληρη τη χώρα – βλάπτοντας τις αυτοκινητοβιομηχανίες και τους καταναλωτές», δήλωσε ο John Bozzella, Διευθύνων Σύμβουλος της Alliance for Automotive Innovation.

Σημείωσε ότι τα λιμάνια που επλήγησαν από την απεργία διακινούσαν το 34% του συνόλου του εμπορίου αυτοκινήτων και ανταλλακτικών στις  ΗΠΑ αξίας 135,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι.

«Αν (η απεργία) μετατραπεί σε διαρκείας θα είναι μια τραγωδία», δήλωσε ο Steve Hughes, Διευθύνων Σύμβουλος της HCS International, η οποία συμβουλεύει τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας σε θέματα ναυτιλίας.

Ενώ οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα μπορούσαν να επιβιώσουν για κάποιο χρονικό διάστημα χωρίς παραδόσεις οχημάτων, η έλλειψη ανταλλακτικών σίγουρα θα τις έβλαπτε, είπε ο Hughes. λιμάνια ΗΠΑ

«Αν κοιτάξετε ένα αυτοκίνητο GM, θα βρείτε όλα τα είδη ευρωπαϊκών και ασιατικών ανταλλακτικών σε αυτά τα αυτοκίνητα τώρα», είπε χαρακτηριστικά.

Το Motor & Equipment Manufacturers Association, ένας εμπορικός όμιλος για προμηθευτές αυτοκινήτων, κάλεσε επίσης τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να αναγκάσει και τις δύο πλευρές να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η έλλειψη ανταλλακτικών θα μπορούσε να οδηγήσει ορισμένες αυτοκινητοβιομηχανίες να μειώσουν την παραγωγή οχημάτων, αν και οι αναλυτές είπαν ότι ορισμένοι μπορεί να το καλωσορίσουν ήσυχα, όπως η Stellantis, για παράδειγμα, η οποία έχει πολύ υψηλά αποθέματα οχημάτων.

H Stellantis ανακοίνωσε ότι λαμβάνει μέτρα για τον μετριασμό των πιθανών επιπτώσεων της απεργίας στην παραγωγή οχημάτων χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Ο αναλυτής της Barclays, Dan Levy, δήλωσε ότι το 70% των εισαγωγών ανταλλακτικών αυτοκινήτων στις ΗΠΑ πραγματοποιείται μέσω των επηρεαζόμενων λιμένων, αν και οι εταιρείες πιθανότατα δημιούργησαν κάποιο απόθεμα αφού ο κίνδυνος απεργίας ήταν ορατός αρκετές ημέρες νωρίτερα.

«Όλα αυτά είναι πολύ, πολύ πληθωριστικά», είπε ο Hughes.

Απεργία στα λιμάνια: Θύματα οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες

Οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες, πολλές από τις οποίες χρησιμοποιούν τα λιμάνια που βρίσκονται σε απεργία, θα επηρεαστούν περισσότερο, δήλωσε ο Levy σε ένα ερευνητικό σημείωμα.

«Οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στη Βαλτιμόρη για εισαγωγές και στα λιμάνια της Νοτιοανατολικής Ακτής (δηλαδή στο Τσάρλεστον) για εξαγωγές, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της έκθεσης τους στην παραγωγή των ΗΠΑ βρίσκεται σε αυτήν την περιοχή», είπε.

Η BMW και η Volkswagen ανακοίνωσαν ότι παρακολουθούν στενά την κατάσταση και εργάζονται για να ελαχιστοποιήσουν τις τυχόν επιπτώσεις, ενώ η Volvo Cars τόνισε ότι επεξεργαζόταν σχέδια έκτακτης ανάγκης, αλλά δεν είχε ακόμη βιώσει αξιοσημείωτο αντίκτυπο.

Οι ευρωπαϊκές εισαγωγές αντιπροσώπευαν το ήμισυ των πωλήσεων των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια και η Volvo Cars είναι ακόμα πιο εξαρτημένη, είπε ο Levy. Ωστόσο, με τα αποθέματα υψηλότερα από το συνηθισμένο, οι εταιρείες μπορεί να έχουν προετοιμαστεί και ο αντίκτυπος της απεργίας θα μπορούσε να περιοριστεί αν δεν υπάρξει μεγάλης διάρκειας απεργία, είπε.

Η κατασκευάστρια φορτηγών Volvo, είπε ότι η εταιρεία στοίβαξε ανταλλακτικά και εξέτασε την αλλαγή δρομολόγησης των αποστολών για να ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπο και δεν αναμένει καμία επίπτωση βραχυπρόθεσμα.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες του Ντιτρόιτ θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να ωφεληθούν μέτρια καθώς τα μειωμένα αποθέματα της βιομηχανίας θα μπορούσαν να περιορίσουν την πίεση των τιμών, είπε ο Levy. Οι εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της General Motors και της Ford επηρεάζονται πιθανότερα από την εισαγωγή ανταλλακτικών, καθώς οι περισσότερες από τις εισαγωγές οχημάτων τους προέρχονται από φορτηγά και σιδηροδρομικές γραμμές από τον Καναδά και το Μεξικό. είπε.

Η Ford, από τη μεριά της, σημείωσε ότι παρακολουθεί την κατάσταση, αλλά εξήγησε ότι είναι πολύ νωρίς για να κάνει εικασίες για πιθανές επιπτώσεις από την απεργία.

Πώς αντιδρούν οι ασιατικές αυτοκινητοβιομηχανίες

Οι ασιατικές αυτοκινητοβιομηχανίες ενδέχεται να επηρεαστούν λιγότερο, όπως εκτιμά ο Levy. Η Toyota, για παράδειγμα, έχει δημιουργήσει επιπλέον απόθεμα οχημάτων τις τελευταίες δύο εβδομάδες προκειμένου να κερδίσει χρόνο και παρακολουθήσει άμεσα τις διαποραγματεύσεις.

Τα λιμάνια της Βαλτιμόρης και του Τζάκσονβιλ της Φλόριντα ήταν σημαντικά για την ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Mazda, αλλά τα αποθέματά οχημάτων της ήταν επαρκή για να καλύψουν τη βραχυπρόθεσμη ζήτηση. Η Honda είπε ότι επηρεάστηκε από την απεργία, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες, ενώ η Nissan υποστήριξε  ότι έχει εφαρμόσει μέτρα έκτακτης ανάγκης για τον μετριασμό των καθυστερήσεων, αλλά αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες.

Τέλος, η Hyundai δήλωσε ότι η θυγατρική της στον τομέα logistics, η Hyundai Glovis, παρακολουθούσε στενά τις διαπραγματεύσεις και εργαζόταν πάνω σε εναλλακτικά σχέδια για να διασφαλίσει την παράδοση των οχημάτων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Λιμάνια