
Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να εφαρμοστούν οι αλλαγές στο επίδομα ανεργίας.
Όπως τόνισε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως μιλώντας στο ραδιόφωνο των «Παραπολιτικών» ανέπτυξε τους δύο βασικούς άξονες επί των οποίων θα κινηθεί το επίδομα ανεργίας. Η κ. Κεραμέως σημείωσε ότι αφενός επιδιώκεται ένα πιο δίκαιο, πιο ανταποδοτικό και αφετέρου θα κατανέμεται εμπροσθοβαρώς.
Πρόσθεσε ότι «θα είναι υψηλότερο στους πρώτους μήνες της δύσκολης αυτής περιόδου της ανεργίας και στη συνέχεια θα βαίνει μειούμενο για να παρακινεί στην εύρεση εργασίας».
Επίδομα ανεργίας: «Υποκατώτατο» επίδομα για όσους απασχολούνται με ημιαπασχόληση
Το επίδομα ανεργίας
Πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή εντός των επόμενων εβδομάδων σε πιλοτική βάση στην Αττική και σε ορισμένες περιοχές, ώστε να αξιολογηθεί η απόδοσή του, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα εξακολουθήσει η χορήγηση του υπάρχοντος επιδόματος.
Στόχος είναι η αποσύνδεσή του από τον κατώτατο μισθό, καθώς το υπάρχον σύστημα που συνδέει το επίδομα ανεργίας με τον κατώτατο μισθό, είναι σε ζωή πάνω από 50 χρόνια.
Σήμερα το επίδομα αναλογεί στο 55% του κατώτατου μισθού (479 ευρώ) και αυξάνεται σύμφωνα με αυτόν.
Πλέον το επίδομα θα συναρτάται από τον μέσο πραγματικό μισθό των εργαζομένων πριν βρεθούν σε κατάσταση ανεργίας και θα κυμαίνεται σε ποσοστό του μισθού έως 75%, βαίνοντας με τους μήνες μειούμενο.
Ο τρόπος πληρωμής
Πέρα από το ύψος του επιδόματος αλλάζει και ο τρόπος πληρωμής τους. Το επίδομα ανεργίας θα ακολουθήσει με τη σειρά του και άλλα κοινωνικά επιδόματα τα οποία ήδη πληρώνονται μέσω προπληρωμένων καρτών.
Συγκεκριμένα, η καταβολή του επιδόματος και άλλων κοινωνικών επιδομάτων θα γίνεται κατά 50% με προπληρωμένη κάρτα, την οποία θα μπορούν να αξιοποιούν οι δικαιούχοι για αγορές ενώ μόνο το 50% του επιδόματος θα είναι διαθέσιμο για ανάληψη
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Εργασίας, οι προωθούμενες αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του επιδόματος ανεργίας θα αρχίσουν να αποτυπώνονται από τις αρχές του 2025.
Σημειώνεται ότι θα ξεκινήσει να καταβάλλεται πιλοτικά σε κάποιες περιοχές και κλιμακωτά θα περάσει σε όλες τις περιοχές της χώρας.


Latest News

Εξαφανίζονται τα εκπτωτικά stickers από τα σούπερ μάρκετ - Πώς γίνονται οι προσφορές
Πώς θα αποφύγουμε τις προσφορές «μαϊμού» - Τι λένε προμηθευτές και εκπρόσωποι των σούπερ μάρκετ

Στα 17,4 τρισ. θα εκτοξευθούν οι συναλλαγές μέσω κινητών - Τι δείχνει μελέτη
Η αξία των πληρωμών με εικονικές κάρτες, θα αυξηθεί κατά 235% έως το 2029 και θα ανέλθει στα 17,4 τρισεκατομμύρια δολάρια

Έφθασε η ώρα της «σκληρής» Moody's - Το μήνυμα που έστειλαν ΧΑ και ομόλογα
Η Moody’s θα δώσει σήμερα το βράδυ τη δική της οπτική για το πώς κινείται η ελληνική οικονομία

Πώς βλέπουν την Κρήτη του μέλλοντος οι επιχειρηματίες - Ο τουρισμός και οι επενδύσεις
Εκπρόσωποι των επιχειρηματιών της Κρήτης μίλησαν στην Αναπτυξιακή Διάσκεψη Κρήτης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί και οι κλάδοι τους

Αναπτυξιακή Διάσκεψη Κρήτης – Γκουζούρης: Υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης των κρίσεων σε σχέση με το νερό
Οπως είπε ο κ. Γκουζούρης, «σε όλον τον πλανήτη δεν είναι κανείς προετοιμασμένος για τις κρίσεις σε σχέση με το νερό, όμως, πρέπει να ξεκινήσουμε να προετοιμαζόμαστε»

Solidus Securities ΑΕΠΕΥ: Τι προτείνει για το νομοσχέδιο της Κεφαλαιαγοράς
Αλλαγές στη φορολογία νομικών προσώπων στις συναλλαγές στην αγορά προτείνει η SOLIDUS

«Αναπτυξιακή Διάσκεψη Κρήτης»: Η οικονομία της γνώσης ως εργαλείο για την προσέλκυση επενδύσεων
Ανάγκη διασύνδεση των ελληνικών πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας - Ποια είναι τα μεγάλα εμπόδιο για την ελληνική οικονομία - Το «όπλο» της καινοτομίας για την Ελλάδα
![Εξωδικαστικός Μηχανισμός: Στα 10,54 δισ. ευρώ οι ρυθμίσεις – Πώς κινούνται οι οφειλές των πολιτών [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/ofeiles-768x431-1-600x337.jpeg)
Πάνω από 10,5 δισ. ευρώ οι ρυθμίσεις μέσω Εξωδικαστικού - Ποιοι... ζητάνε περισσότερο στήριξη [γραφήματα]
Γιατί υπερδιπλασιάστηκαν οι ρυθμίσεις - Τι είπε ο ΥΠΟΙΚ Κωστής Χατζηδάκης για επιπλέον «κούρεμα» της οφειλής έως 28%

Αυγενάκης: Γεωργία, επιστήμη, τουρισμός δίνουν νέα προοπτική στην Κρήτη
Πρέπει να αφήσουμε πίσω μας τη λογική «είμαστε όλοι μεταρρυθμιστές, αλλά μέχρι το κατώφλι του σπιτιού μας», επισήμανε ο Λευτέρης Αυγενάκης
![Αναπτυξιακή Διάσκεψη Κρήτης – Δήμας: Στόχος η περαιτέρω σύγκλιση με την Ευρώπη [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/484107122_1280873400074244_4234917561836552405_n-600x400.jpg)
Δήμας στην Αναπτυξιακή Διάσκεψη Κρήτης: Στόχος η περαιτέρω σύγκλιση με την Ευρώπη [γραφήματα]
Ο κ. Δήμας αναφέρθηκε και στο επενδυτικό κενό της ελληνικής οικονομίας, σημειώνοντας ότι η απόσταση των 10 μονάδων από την Ευρώπη έχει μειωθεί πλέον στις 3