Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να εφαρμοστούν οι αλλαγές στο επίδομα ανεργίας.

Όπως τόνισε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως μιλώντας στο ραδιόφωνο των «Παραπολιτικών» ανέπτυξε τους δύο βασικούς άξονες επί των οποίων θα κινηθεί το επίδομα ανεργίας. Η κ. Κεραμέως σημείωσε ότι αφενός επιδιώκεται ένα πιο δίκαιο, πιο ανταποδοτικό και αφετέρου θα κατανέμεται εμπροσθοβαρώς.

Πρόσθεσε ότι «θα είναι υψηλότερο στους πρώτους μήνες της δύσκολης αυτής περιόδου της ανεργίας και στη συνέχεια θα βαίνει μειούμενο για να παρακινεί στην εύρεση εργασίας».

Επίδομα ανεργίας: «Υποκατώτατο» επίδομα για όσους απασχολούνται με ημιαπασχόληση

Το επίδομα ανεργίας

Πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή εντός των επόμενων εβδομάδων σε πιλοτική βάση στην Αττική και σε ορισμένες περιοχές, ώστε να αξιολογηθεί η απόδοσή του, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα εξακολουθήσει η χορήγηση του υπάρχοντος επιδόματος.

Στόχος είναι η αποσύνδεσή του από τον κατώτατο μισθό, καθώς το υπάρχον σύστημα που συνδέει το επίδομα ανεργίας με τον κατώτατο μισθό, είναι σε ζωή πάνω από 50 χρόνια.

Σήμερα το επίδομα αναλογεί στο 55% του κατώτατου μισθού (479 ευρώ) και αυξάνεται σύμφωνα με αυτόν.

Πλέον το επίδομα θα συναρτάται από τον μέσο πραγματικό μισθό των εργαζομένων πριν βρεθούν σε κατάσταση ανεργίας και θα κυμαίνεται σε ποσοστό του μισθού έως 75%, βαίνοντας με τους μήνες μειούμενο.

Ο τρόπος πληρωμής

Πέρα από το ύψος του επιδόματος αλλάζει και ο τρόπος πληρωμής τους. Το επίδομα ανεργίας θα ακολουθήσει με τη σειρά του και άλλα κοινωνικά επιδόματα τα οποία ήδη πληρώνονται μέσω προπληρωμένων καρτών.

Συγκεκριμένα, η καταβολή του επιδόματος και άλλων κοινωνικών επιδομάτων θα γίνεται κατά 50% με προπληρωμένη κάρτα, την οποία θα μπορούν να αξιοποιούν οι δικαιούχοι για αγορές ενώ μόνο το  50%  του επιδόματος θα είναι διαθέσιμο για ανάληψη

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Εργασίας, οι προωθούμενες αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του επιδόματος ανεργίας θα αρχίσουν να αποτυπώνονται από τις αρχές του 2025.

Σημειώνεται ότι θα ξεκινήσει να καταβάλλεται πιλοτικά σε κάποιες περιοχές και κλιμακωτά θα περάσει σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία