Σε επί τα βελτίω αναθεώρηση της εκτίμησης για την πορεία του ΑΕΠ της Ελλάδας προχώρησε η UniCredit, ανεβάζοντας τον πήχη για το 2024 από 1,9% σε 2,3% (έναντι 2% το 2023) λόγω μιας ισχυρότερης από την αναμενόμενη επίδραση μεταφοράς, ενώ διατηρεί την πρόβλεψή της αμετάβλητη στο 1,7% το 2025.

Όπως αναφέρει η UniCredit η αύξηση της βιομηχανικής δραστηριότητας μεταφράστηκε σε ισχυρή συσσώρευση αποθεμάτων ετοίμων, ημικατεργασμένων και ενδιάμεσων προϊόντων και σημαντική αύξηση των εισαγωγών, από τις οποίες εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η βιομηχανική παραγωγή. Η καθαρή επίδραση στην αύξηση του ΑΕΠ ήταν σταθερά θετική.

Alpha Bank – UniCredit: Το καλύτερο deal στην ΝΑ Ευρώπη UniCredit

UniCredit: Τι δείχνουν οι έρευνες

Όπως υπενθυμίζει η UniCredit, επιχειρηματικές έρευνες δείχνουν ότι η αύξηση του ΑΕΠ είναι πιθανό να έχει επιβραδυνθεί το καλοκαίρι καθώς η μειωμένη ζήτηση για ελληνικά μεταποιημένα προϊόντα άρχισε να τροφοδοτεί χαμηλότερα επίπεδα παραγωγής. Η ανάπτυξη των υπηρεσιών πιθανότατα αμβλύνθηκε, αν και πιθανότατα συνέχισε να παραμένει σε αξιοπρεπή επίπεδα χάρη στην ανθεκτικότητα στους τομείς που σχετίζονται με τον τουρισμό.

Ως εκ τούτου, η UniCredit αναμένει μια ήπια ανανέωση το τρίτο τρίμηνο του 2024, ακολουθούμενη από μέτρια εκ νέου επιτάχυνση της αύξησης του ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο. Η υγιής ανάπτυξη της εγχώριας ζήτησης θα πρέπει να αντισταθμίσει εν μέρει την αρνητική συμβολή των καθαρών εξαγωγών, καθώς η εξασθένηση της παγκόσμιας ζήτησης επιβαρύνει τις εξαγωγές αγαθών, ενώ η αύξηση των εισαγωγών παραμένει ανθεκτική.

Οι πάγιες επενδύσεις πιθανότατα θα υποστηριχθούν περαιτέρω από την ώθηση από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης και τις εισροές ΑΞΕ, ενώ η ιδιωτική κατανάλωση θα επωφεληθεί από την υγιή αύξηση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος, καθώς ο πληθωρισμός αναμένεται να επιβραδυνθεί περισσότερο από την ονομαστική αύξηση του εισοδήματος εργασίας.

Την ίδια ώρα, ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες σε 3% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, λόγω της σημαντικής επιτάχυνσης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και, σε μικρότερο βαθμό, του πληθωρισμού των τιμών των τροφίμων, ενώ ο δομικός πληθωρισμός παρέμεινε αμετάβλητος στο 3,7%.

Η UniCredit αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί τους επόμενους μήνες λόγω της ομαλοποίησης των τιμών της ενέργειας, των τροφίμων και των βιομηχανικών προϊόντων. Η συγκρατημένη παγκόσμια ζήτηση είναι πιθανό να δυσκολέψει τους κατασκευαστές να μετακυλίσουν την αύξηση των τιμών των ενδιάμεσων αγαθών και των τελών αποστολής στους πελάτες. Ο δομικός πληθωρισμός προβλέπεται να υποχωρήσει πιο σταδιακά λόγω του επίμονου πληθωρισμού των τιμών των υπηρεσιών. UniCredit

Παραμένει η δημοσιονομική σύνεση

Ο προϋπολογισμός του 2025 αναμένεται να στοχεύσει σε ευρεία σταθεροποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος περίπου στο 2%, επιβεβαιώνοντας την προθυμία της κυβέρνησης να τηρήσει μια γενικά ουδέτερη δημοσιονομική στάση το επόμενο έτος.

Στο πλαίσιο της αυξανόμενης εισοδηματικής ανισότητας και της φτώχειας στην Ελλάδα από την πανδημική κρίση, η κυβέρνηση παραμένει δεσμευμένη να εκμεταλλευτεί την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην ενίσχυση του πρωτογενούς πλεονάσματος για να υιοθετήσει πιο αναδιανεμητικές δημοσιονομικές πολιτικές, εκτιμά η UniCredit.

Για το σκοπό αυτό, ανακοίνωσε πρόσφατα ένα επιπλέον πακέτο μέτρων ύψους 1 δισ. ευρώ (0,5% του ΑΕΠ) με στόχο την ανακούφιση των νοικοκυριών με χαμηλό εισόδημα και τη στήριξη της ανάπτυξης της απασχόλησης.

Ενώ αυτό το πακέτο κινδυνεύει να αυξήσει το πρωτογενές έλλειμμα εάν η αύξηση του ΑΕΠ αποδειχθεί ασθενέστερη από την προβλεπόμενη (η κυβέρνηση προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ στο 2,6% το 2025), η UniCredit αναμένει από την κυβέρνηση να λάβει διορθωτικά μέτρα για να αποφύγει οποιαδήποτε σημαντική διολίσθηση στα δημοσιονομικά ισοζύγια, εάν χρειαστεί (όπως το έκανε στο παρελθόν).

Ο συνδυασμός ενός μεγάλου πρωτογενούς πλεονάσματος και της ανόδου της παραγωγής αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω σημαντική μείωση του λόγου χρέους/ΑΕΠ (εξαιρουμένων των αναβαλλόμενων τόκων για τα δάνεια του EFSF) στο 153,1% και στο 146,8% του ΑΕΠ το 2024 και το 2025 , αντίστοιχα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία