
Σε επί τα βελτίω αναθεώρηση της εκτίμησης για την πορεία του ΑΕΠ της Ελλάδας προχώρησε η UniCredit, ανεβάζοντας τον πήχη για το 2024 από 1,9% σε 2,3% (έναντι 2% το 2023) λόγω μιας ισχυρότερης από την αναμενόμενη επίδραση μεταφοράς, ενώ διατηρεί την πρόβλεψή της αμετάβλητη στο 1,7% το 2025.
Όπως αναφέρει η UniCredit η αύξηση της βιομηχανικής δραστηριότητας μεταφράστηκε σε ισχυρή συσσώρευση αποθεμάτων ετοίμων, ημικατεργασμένων και ενδιάμεσων προϊόντων και σημαντική αύξηση των εισαγωγών, από τις οποίες εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η βιομηχανική παραγωγή. Η καθαρή επίδραση στην αύξηση του ΑΕΠ ήταν σταθερά θετική.
Alpha Bank – UniCredit: Το καλύτερο deal στην ΝΑ Ευρώπη

UniCredit: Τι δείχνουν οι έρευνες
Όπως υπενθυμίζει η UniCredit, επιχειρηματικές έρευνες δείχνουν ότι η αύξηση του ΑΕΠ είναι πιθανό να έχει επιβραδυνθεί το καλοκαίρι καθώς η μειωμένη ζήτηση για ελληνικά μεταποιημένα προϊόντα άρχισε να τροφοδοτεί χαμηλότερα επίπεδα παραγωγής. Η ανάπτυξη των υπηρεσιών πιθανότατα αμβλύνθηκε, αν και πιθανότατα συνέχισε να παραμένει σε αξιοπρεπή επίπεδα χάρη στην ανθεκτικότητα στους τομείς που σχετίζονται με τον τουρισμό.
Ως εκ τούτου, η UniCredit αναμένει μια ήπια ανανέωση το τρίτο τρίμηνο του 2024, ακολουθούμενη από μέτρια εκ νέου επιτάχυνση της αύξησης του ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο. Η υγιής ανάπτυξη της εγχώριας ζήτησης θα πρέπει να αντισταθμίσει εν μέρει την αρνητική συμβολή των καθαρών εξαγωγών, καθώς η εξασθένηση της παγκόσμιας ζήτησης επιβαρύνει τις εξαγωγές αγαθών, ενώ η αύξηση των εισαγωγών παραμένει ανθεκτική.
Οι πάγιες επενδύσεις πιθανότατα θα υποστηριχθούν περαιτέρω από την ώθηση από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης και τις εισροές ΑΞΕ, ενώ η ιδιωτική κατανάλωση θα επωφεληθεί από την υγιή αύξηση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος, καθώς ο πληθωρισμός αναμένεται να επιβραδυνθεί περισσότερο από την ονομαστική αύξηση του εισοδήματος εργασίας.
Την ίδια ώρα, ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες σε 3% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, λόγω της σημαντικής επιτάχυνσης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και, σε μικρότερο βαθμό, του πληθωρισμού των τιμών των τροφίμων, ενώ ο δομικός πληθωρισμός παρέμεινε αμετάβλητος στο 3,7%.
Η UniCredit αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί τους επόμενους μήνες λόγω της ομαλοποίησης των τιμών της ενέργειας, των τροφίμων και των βιομηχανικών προϊόντων. Η συγκρατημένη παγκόσμια ζήτηση είναι πιθανό να δυσκολέψει τους κατασκευαστές να μετακυλίσουν την αύξηση των τιμών των ενδιάμεσων αγαθών και των τελών αποστολής στους πελάτες. Ο δομικός πληθωρισμός προβλέπεται να υποχωρήσει πιο σταδιακά λόγω του επίμονου πληθωρισμού των τιμών των υπηρεσιών.
Παραμένει η δημοσιονομική σύνεση
Ο προϋπολογισμός του 2025 αναμένεται να στοχεύσει σε ευρεία σταθεροποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος περίπου στο 2%, επιβεβαιώνοντας την προθυμία της κυβέρνησης να τηρήσει μια γενικά ουδέτερη δημοσιονομική στάση το επόμενο έτος.
Στο πλαίσιο της αυξανόμενης εισοδηματικής ανισότητας και της φτώχειας στην Ελλάδα από την πανδημική κρίση, η κυβέρνηση παραμένει δεσμευμένη να εκμεταλλευτεί την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην ενίσχυση του πρωτογενούς πλεονάσματος για να υιοθετήσει πιο αναδιανεμητικές δημοσιονομικές πολιτικές, εκτιμά η UniCredit.
Για το σκοπό αυτό, ανακοίνωσε πρόσφατα ένα επιπλέον πακέτο μέτρων ύψους 1 δισ. ευρώ (0,5% του ΑΕΠ) με στόχο την ανακούφιση των νοικοκυριών με χαμηλό εισόδημα και τη στήριξη της ανάπτυξης της απασχόλησης.
Ενώ αυτό το πακέτο κινδυνεύει να αυξήσει το πρωτογενές έλλειμμα εάν η αύξηση του ΑΕΠ αποδειχθεί ασθενέστερη από την προβλεπόμενη (η κυβέρνηση προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ στο 2,6% το 2025), η UniCredit αναμένει από την κυβέρνηση να λάβει διορθωτικά μέτρα για να αποφύγει οποιαδήποτε σημαντική διολίσθηση στα δημοσιονομικά ισοζύγια, εάν χρειαστεί (όπως το έκανε στο παρελθόν).
Ο συνδυασμός ενός μεγάλου πρωτογενούς πλεονάσματος και της ανόδου της παραγωγής αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω σημαντική μείωση του λόγου χρέους/ΑΕΠ (εξαιρουμένων των αναβαλλόμενων τόκων για τα δάνεια του EFSF) στο 153,1% και στο 146,8% του ΑΕΠ το 2024 και το 2025 , αντίστοιχα.


Latest News

Ο νέος αναπτυξιακός νόμος στηρίζει τη βιομηχανία αλουμινίου - Τι δήλωσε ο Θεοδωρικάκος
Στη συμβολή του νέου αναπτυξιακού νόμου για την ενίσχυση του κλάδου του αλουμινίου στην Ελλάδα, μίλησε ο υπουργός Ανάπτυξης

Στο 2,3% ο πληθωρισμός στη Γερμανία - Προσδοκίες για μείωση επιτοκίων
Τα νέα δεδομένα έρχονται σε κρίσιμο σημείο για την Γερμανία, καθώς οι δασμοί του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ είναι προ των πυλών

Trump Tower και στην Ελλάδα
Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» ο Οργανισμός Τραμπ αναζητεί το κατάλληλο μέρος στη χώρα μας όπου θα χτιστεί ο νέος ουρανοξύστης

Και όμως, οι εξαγωγές επιβαρύνουν το… εμπορικό ισοζύγιο
Το «παράδοξο» στις ελληνικές εξαγωγές που αυξάνονται μαζί με τις εισαγωγές – Η έκρηξη της εξωστρέφειας και το καμπανάκι Στουρνάρα

Το Κολωνάκι βρίσκει πάλι τη λάμψη του – Επιστρέφουν retailers και επενδυτές real estate
Το Κολωνάκι ύστερα από το «στραπάτσο» της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας γνωρίζει άνθηση επενδύσεων στα εμπορικά ακίνητα

Ήπιες αυξήσεις στις τιμές κατοικιών στην Ευρωζώνη το 2025-2028 - Πρωτιά για την Ελλάδα
Για την Ευρωζώνη, η εικόνα που σχηματίζεται είναι μια αγορά ακινήτων που δεν καταρρέει αλλά ούτε και προσφέρει ουσιαστική αναπτυξιακή ώθηση

Το 39% των δαπανών υγείας πληρώνεται από την τσέπη μας
Σύμφωνα την έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ για τις Δαπάνες Υγείας του 2023, τα ελληνικά νοικοκυριά βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για ιατροφαρμακευτικές ανάγκες, ξοδεύοντας το 2023 πάνω από 7,3 δισ.

«Ανάσα» στην κατανάλωση - Τι θα περιλαμβάνουν τα «Καλάθια Πάσχα και Νονού»
Στις 9 Απριλίου θα τεθεί σε ισχύ το «Καλάθι του Πάσχα» και θα διαρκέσει έως το Μεγάλο Σάββατο 19 Απριλίου - Έρχεται και το «καλάθι των Νονών»
![Ακίνητα: Καλπάζουν οι τιμές – Αυξάνεται το κατασκευαστικό κόστος στην οικοδομή [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/28_03_ot_deikths_ktiria_ΕΧΟ-600x352.png)
Ζαλίζουν οι τιμές ακίνητων - Στα ύψη το κόστος της οικοδομής [γραφήματα]
Με ταχείς ρυθμούς συνεχίζεται η ανοδική πορεία των τιμών στα ακίνητα επιτείνοντας το στεγαστικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια με την Golden Visa και το Airbnb

Πάνω από 1.300 ενδιαφερόμενοι αναζήτησαν εργασία στην εκδήλωση Rebrain Greece στο Λονδίνο
Στην εκδήλωση Rebrain Greece που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο συμμετείχαν 26 ηγέτιδες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας