Κατάλογος με τους 100 τελικούς αποδέκτες με την υψηλότερη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Αξίζει να σημειωθεί πως ο παρών κατάλογος αφορά τους 100 τελικούς αποδέκτες με την υψηλότερη χρηματοδότηση (με βάση τις αποφάσεις έγκρισης για τη λήψη της χρηματοδότησης) από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, από τις επιχορηγήσεις και τα δάνεια (Δράση 16980 – Δανειακή στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας).

Ως τελικός αποδέκτης, βάσει των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θεωρείται η τελευταία οντότητα (νομικό ή φυσικό πρόσωπο) που λαμβάνει κεφάλαια ΤΑΑ, που δεν είναι ανάδοχος.

Ταμείο Ανάκαμψης: Πότε η κυβέρνηση θα δημοσιοποιήσει τους 100 top παραλήπτες χρημάτων

Ταμείο Ανάκαμψης: Τα υπουργεία και ο δημόσιος τομέας

Τη μεγαλύτερη μερίδα του λέοντος από υπουργεία και δημόσιους φορείς έχει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με προγράμματα συνολικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

Ανάμεσα τους είναι το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», η «Δημιουργία συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας», η «Υποστήριξη πράσινης μεταποίησης και τροφίμων – ανάπτυξης τεχνολογίας και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα» κλπ.

Ακολουθεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με τη χρηματοδότηση έργων ύψους 1,46 δισ. ευρώ. Ανάμεσα τους είναι ο «Αυτοκινητόδρομος Ε65 – Βόρειο τμήμα», ο «ΒΟΑΚ», η «ψηφιοποίηση των αρχείων του κράτους», η «οργανωτική μεταρρύθμιση στον τομέα των σιδηροδρόμων.

Μεγάλο «πακέτο» ύψους 1,45 δισεκ. ευρώ κατευθύνεται στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μέσα από σειρά δράσεων και ενισχύσεων όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός αγροδιατροφικού τομέα, μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δικαιοσύνης, υπουργείου Εξωτερικών, Υγείας κλπ.»

Πόροι πάνω από 1 δισ. ευρώ διαχειρίζεται το υπουργείο Υγείας με έργα όπως η υλοποίηση του εθνικού προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης», το νοσοκομεία Θεσσαλονίκης «Παπανικολάου», οι ανακαινίσεις και εκσυγχρονισμός νοσοκομείων σε ολόκληρη την Ελλάδα κλπ.

Το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας παίρνει 588 εκατ. ευρώ με σκοπό τις ενίσχυση αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας, τα έργα ανάπτυξης του στρατηγικού σχεδιασμού διαχείρισης κινδύνων της πολιτικής προστασίας κλπ.

Στο υπουργείο Πολιτισμού κατανέμονται 447,57 εκατ. ευρώ με επιδοτήσεις για τα πρόσθετα έργα ανάδειξης και διαφύλαξης της Ακρόπολης, η δημιουργία πολιτιστικών διαδρομών, η δημιουργία ενάλιων αρχαιοτήτων στον Πειραιά κλπ.

Οι εταιρείες

Στις εταιρείες, τη μερίδα του λέοντος καταλαμβάνουν έργα ενέργειας, ΑΠΕ, κατασκευές-ακίνητα, Real Estate, τουρισμός και τηλεπικοινωνίες.

Ενέργεια – ΑΠΕ

  • Από τις εταιρείες το μεγαλύτερο κομμάτι των ενισχύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 385,2 εκατ. ευρώ πάει στον ΔΕΔΔΗΕ για την αναβάθμιση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας σε δασικές περιοχές για την αποτροπή πυρκαγιών, την υπογειοποίηση και αναβάθμιση του δικτύου διανομής κλπ.
  • Ο ΑΔΜΗΕ λαμβάνει χρηματοδοτήσεις 303,1 εκατ. ευρώ για την προώθηση ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών και αναβάθμιση του συστήματος μεταφοράς κλπ.
  • Η Φοίβη Ενεργειακή και η Αιολική Βερμίου χρηματοδοτούνται με δάνεια από 184 και 182,2 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.
  • Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΤΛΗΣΙΟΤΑΜΙΕΥΣΗ λαμβάνει χρηματοδότηση ύψους 250 εκατ. ευρώ για το έργο της αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία.
  • Η ΔΕΗ έχει λαμβάνειν δανειακή στήριξη ύψους 204 εκατ. ευρώ.
  • Tο Αμύνταιο Φωτοβολταϊκό Πάρκο, η κοινή εταιρεία ΔΕΗ και RWE χρηματοδοτείται συνολικά με περίπου 241 εκατ. ευρώ.
  • H ΕΓΝΑΤΙΑ WIND Ενεργειακή χρηματοδοτείται με δάνεια 58 εκατ. ευρώ, η Lidl με 56,4 εκατ. ευρώ.
  • H SOLARLAB, θυγατρική της ΔΕΗ Ανανεώσιμες που ασχολείται με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ΑΠΕ, θα λάβει χρηματοδότηση 49,317,921 ευρώ από Δανειακή στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
  • Η SUNRIDER ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ, εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ θα λάβει χρηματοδότηση 40,925,950 ευρώ από Δανειακή στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
  • Η NEW NE SOLAR DEVELOPMENTS THREE 3 ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ (ελληνική θυγατρική της αμερικανικής National Energy), που εξειδικεύεται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, θα λάβει χρηματοδότηση 35,431,230 ευρώ από Δανειακή στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
  • Η ΚΑΡΑΤΖΗΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ θα λάβει χρηματοδότηση για έργα ΑΠΕ στη Θεσσαλία ύψους 106 εκατ. ευρώ, από Δανειακή στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
  • Η FULGOR ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΛΩΔΙΩΝ, θυγατρική της Ελληνικά Καλώδια, θα λάβει δανειακή στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ύψους 25,175,000 ευρώ.

Ξενοδοχειακές υπηρεσίες και υπηρεσίες φιλοξενίας

  • Η Olympic Εμπορικές και Τουριστικές επιχειρήσεις για τη δημιουργία συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και λαμβάνει και δανειακή στήριξη συνολικού ύψους 269,3 εκατ. ευρώ.
  • H IKOS KISSAMOS, θυγατρική του ομίλου SANI/IKOS που έχει αναλάβει την κατασκευή του Ikos Kissamos Resort στην Κρήτη θα λάβει χρηματοδότηση 49,293,000 ευρώ από Δανειακή στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
  • H ΓΚΟΛΦ ΡΕΖΙΝΤΕΝΣΙΣ ΑΕΞΤ, που παρέχει ξενοδοχειακές υπηρεσίες θα λάβει χρηματοδότηση 42,571,247 ευρώ από Δανειακή στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
  • Η ΣΑΝΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε. (Sani Resort), που προσφέρει υπηρεσίες φιλοξενίας θα λάβει χρηματοδότηση 39,815,001 ευρώ από Δανειακή στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
  • Η GRAND HOTEL SUMMER PALACE AE που προσφέρει υπηρεσίες φιλοξενίας, θα λάβει χρηματοδότηση 37,900,000 ευρώ από Δανειακή στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
  • Η ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ θα λάβει 25,642,840 ευρώ σε δάνειο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Κατασκευές – Ακίνητα – Real Estate

  • Ο ΟΣΕ για τα έργα του Προαστιακού σιδηροδρόμου στη Δυτική Αττική και τον ψηφιακό του μετασχηματισμό επιχορηγείται συνολικά με 181 εκατ. ευρώ.
  • Η ΕΝΙΠΕΑΣ Α.Ε., τεχνική εταιρεία λαμβάνει δάνειο ύψους 170 εκατ. ευρώ, η Autohellas είναι στους 100 δικαιούχους με 150 εκατ. ευρώ.
  • Η ΕΓΝΑΤΙΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ και ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ χρηματοδοτείται με δάνεια ύψους 109,9 εκατ. ευρώ.
  • H εταιρεία THE GRID που αφορά στο νέο συγκρότημα γραφείων στο Μαρούσι χρηματοδοτείται με δάνεια 61,9 εκατ. ευρώ.
  • H IQ Athens της Dimand δανειοδοτείται με 60,7 εκατ. ευρώ.

Τηλεπικοινωνίες

  • Η ΤΕΡΝΑ FIBER χρηματοδοτείται με δάνεια ύψους 129,6 εκατ. ευρώ.
  • Ο ΟΤΕ χρηματοδοτείται με δάνεια ύψους 93,7 εκατ. ευρώ.
  • Η UNITED FIBER, θυγατρική της UNITED GROUP (Nova), που εξειδικεύεται στην ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών, θα λάβει χρηματοδότηση 49,593,623 ευρώ από Δανειακή στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Βιομηχανία

  • Η Ελληνικός Χρυσός χρηματοδοτείται με 200 εκατ. ευρώ.
  • Η Sunlight Group δανειοδοτείται με 59,6 εκατ. ευρώ.
  • Η SUNLIGHT TECHNOSYSTEMS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (θυγατρική του Sunlight Group), που ειδικεύεται στον σχεδιασμό βιομηχανικών προϊόντων, θα λάβει χρηματοδότηση 37,800,279 ευρώ από Δανειακή στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Φάρμακα

  • Η φαρμακοβιομηχανία DEMO χρηματοδοτείται συνολικά με 109,9 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του clawback αλλά και με δάνεια.

Ναυτιλία

  • Η ATTICA Συμμετοχών χρηματοδοτείται με 67,9 εκατ. ευρώ.

Σουπερμάρκετ

  • Η ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΥΠΕΡΑΓΟΡΕΣ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (σουπερμάρκετ Σκλαβενίτης) θα λάβει χρηματοδότηση 37,900,000 ευρώ από Δανειακή στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
  • Η ΜΕΤΡΟ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΙΔΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΧΡΗΣΕΩΣ (αλυσίδα σουπερμάρκτ μετρό), θα λάβει 24,603,389 ευρώ σε δανειακή στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Πάταξη Λαθρεμπορίου

  • Το Ν.Π.Ι.Δ. «Αμάλθεια», θα λάβει χρηματοδότηση 24,699,064 ευρώ για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.

Ταμείο Ανάκαμψης: Η δημοσίευση

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η δημοσιοποίηση του εν λόγω καταλόγου γίνεται για λόγους διαφάνειας, με βάση  τον Κανονισμό (ΕΕ) 2021/241 για τη θέσπιση του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όπως τροποποιήθηκε με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2023/435 της 27ης Φεβρουαρίου 2023. Ειδικότερα, όπως προβλέπεται στο άρθρο 25(α) του Κανονισμού, το κάθε κράτος-μέλος δημοσιεύει δύο φορές ετησίως κατάλογο, ο οποίος περιλαμβάνει για τους 100 αποδέκτες με την υψηλότερη χρηματοδότηση από το ΤΑΑ,  την επωνυμία τους, και, κατά περίπτωση, έναν μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό σε εθνικό επίπεδο (π.χ. αριθμός φορολογικού μητρώου), το ποσό των κεφαλαίων που έλαβαν (σωρευτικά) καθώς και τη σχετική χρηματοδοτούμενη από το ΤΑΑ δράση ή δράσεις.

Παράλληλα, τα εν λόγω δεδομένα, συγκεντρώνονται για όλα τα κράτη-μέλη και δημοσιεύονται σε κεντρικό επίπεδο και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Από την ανωτέρω υποχρέωση δημοσιοποίησης εξαιρούνται οι πληροφορίες που αναφέρονται στο Άρθρο 38 (3) του Δημοσιονομικού Κανονισμού (ΕΕ) 2018/1046 ενώ, πρόσθετα, όταν δημοσιεύονται δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, οι σχετικές πληροφορίες διαγράφονται με την πάροδο δύο ετών από το τέλος του οικονομικού έτους κατά το οποίο καταβλήθηκε η χρηματοδότηση στον τελικό αποδέκτη.

Επίσης, θα πρέπει να επισημανθεί πως η παρούσα δημοσίευση στοιχείων περιέχει δεδομένα έως και 31 Ιουλίου 2024.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ταμείο Ανάκαμψης
ΥΠΑΑΤ – ΥΠΟΙΚ: Υποβλήθηκε δεσμευτική προσφορά για τα δίκτυα ύδρευσης Ταυρωπού
AGRO |

Υποβλήθηκε δεσμευτική προσφορά για τα δίκτυα ύδρευσης Ταυρωπού

Το Έργο του Δικτύου Άρδευσης Ταυρωπού, αφορά τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση του υπογειοποιημένου κλειστού αρδευτικού δικτύου, που θα εξυπηρετεί έκταση 115.000 στρεμμάτων