Υπάρχουν δύο τρόποι για να επιβληθούν κανόνες σε έναν κλάδο: πριν παραβιάσει κάτι ή μετά. Η τεχνητή νοημοσύνη ακολουθεί τη δεύτερη οδό.

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια Γκάβιν Νιούσομ άσκησε βέτο σε νομοσχέδιο το περασμένο Σαββατοκύριακο, το οποίο θα επέβαλε κάποια αρκετά ήπια πρότυπα σε μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT της OpenAI ή το Gemini της Google, ζητώντας τους να λάβουν εύλογες προφυλάξεις για να αποφύγουν καταστροφικές για τους χρήστες βλάβες.

Πόσο χρόνο εξοικονομεί ο Δημόσιος Τομέας με την AI – Το ελληνικό παράδειγμα

Τα μέτρα – που περιλαμβάνουν τη δημοσίευση μιας δήλωσης ασφαλείας και τη δοκιμή νέων μοντέλων για την πιθανότητα πρόκλησης καταστροφών – δεν αποτελούν σχεδόν καθόλου γραφειοκρατικό εφιάλτη. Ήταν πιθανό να δεσμεύσουν μόνο μηχανές τεχνητής νοημοσύνης μεγαλύτερες από αυτές που υπάρχουν σήμερα. Οι περισσότερες μεγάλες επιχειρήσεις δηλώνουν ήδη ότι θα δώσουν προτεραιότητα στην ασφάλεια. Εξάλλου, τα προτεινόμενα πρότυπα είχαν ήδη αμβλυνθεί σημαντικά.

Τεχνητή νοημοσύνη και τράπεζες

Παρόλα αυτά, ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των επενδυτών κεφαλαίων Andreessen Horowitz και Y Combinator, φώναξαν «φάουλ», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι Financial Times. Ορισμένοι υποστήριξαν ότι οι κανόνες θα πρέπει να προέρχονται από την Ουάσιγκτον – πράγμα απίθανο σε ένα διχασμένο Κογκρέσο – ή θα πρέπει να βασίζονται περισσότερο σε στοιχεία για τους πραγματικούς κινδύνους από την τεχνητή νοημοσύνη, οι οποίοι εξακολουθούν να είναι κυρίως θεωρητικοί.

Εδώ υπάρχουν παραλληλισμοί με μια άλλη βιομηχανία που απειλούσε να καταστρέψει τον πολιτισμό: τις τράπεζες. Οι μεγάλοι δανειστές, όπως η JPMorgan και η Goldman Sachs, ξοδεύουν πολλά χρήματα και χρόνο για να καταπολεμήσουν τα σχέδια που τους κρατούν υπό έλεγχο. Πέτυχαν και αυτοί μια πρόσφατη νίκη, αναγκάζοντας την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να αποδυναμώσει τους πολύπλοκους κανόνες που θα τους υποχρέωναν να διατηρούν περισσότερα κεφάλαια.

Οι αρνητές των κανονιστικών ρυθμίσεων σε όλους τους κλάδους τείνουν να χρησιμοποιούν παρόμοια επιχειρήματα, ισχυριζόμενοι ότι οι βιαστικοί κανόνες καταπνίγουν την καινοτομία και καταπνίγουν τους νεοσύστατους επιχειρηματίες, καταλήγουν οι Financial Times. Τόσο η Wall Street όσο και η Silicon Valley ανησυχούν ότι η υπερβολικά σφιχτή γραφειοκρατία μπορεί να τους εμποδίσει να κάνουν καλό. Οι τράπεζες δεν θα ήταν σε θέση να εξυπηρετήσουν τους Αμερικανούς με υποθήκες- οι δημιουργοί τεχνητής νοημοσύνης θα απέφευγαν να παράγουν μοντέλα με τα οποία οι προγραμματιστές θα μαστορεύουν ελεύθερα νέες λειτουργίες.

Είναι αλήθεια ότι η ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρη. Ο Νιούσομ παραπονέθηκε ότι το όριο μεγέθους του νομοσχεδίου θα γλίτωνε μικρότερες οντότητες που θα μπορούσαν ακόμα να προκαλέσουν σοβαρή ζημιά. Αυτό συνέβη στον τραπεζικό τομέα, όταν η μεσαίου μεγέθους και ελαφρώς ρυθμιζόμενη Silicon Valley Bank κατέρρευσε χαοτικά το 2023. Παρόλα αυτά, επικράτησε η άποψη καλύτερα να θέσουμε το όριο ψηλά και να το τροποποιήσουμε αργότερα. Για την πρόληψη κρίσεων, το τέλειο είναι ο εχθρός του καλού.

Οι εγκέφαλοι πίσω από την τεχνητή νοημοσύνη και οι χρηματοδότες των επιχειρηματικών τους σχεδίων θα έπρεπε ίσως να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στην αναλογία της Wall Street. Πρώτον, οι μισητοί κανόνες έκαναν τις μεγάλες τράπεζες μεγαλύτερες. Παρά τη σκληρή εποπτεία, τα αμερικανικά τραπεζικά ιδρύματα κυριαρχούν επειδή οι πελάτες τα θεωρούν ασφαλέστερα. Εν τω μεταξύ, η χρηματοοικονομική εφεύρεση συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς.

Επιπλέον, η ρύθμιση που γεννιέται από μια μη προληφθείσα κρίση μπορεί να είναι πράγματι πολύ επαχθής. Μάλιστα, οι Financial Times θυμίζουν τους σκληρούς κανόνες Dodd-Frank που συντάχθηκαν μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, οι οποίοι εξακολουθούν να περιορίζουν τα ζωώδη πνεύματα των τραπεζιτών ακόμη και σήμερα. Με τον καιρό, οι ανώτατοι αξιωματούχοι της AI που σκότωσαν το νομοσχέδιο της Καλιφόρνιας ίσως εύχονται να είχαν λιγότερη επιτυχία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη