Αρνητική ήταν η εικόνα στις ευρωπαϊκές αγορές και σήμερα, καθώς παραμένουν οι ανησυχίες για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή με τις μετοχές των εταιρειών ενέργειας να ξεχωρίζουν καταγράφοντας κέρδη.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,93% και έκλεισε στις 516 μονάδες. Όλες οι επιμέρους αγορές και οι περισσότεροι κλάδοι έκλεισαν στο «κόκκινο». Οι μετοχές του κλάδου των κατασκευών και υλικών σημείωσαν πτώση 2%, ενώ οι μετοχές των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου ήταν οι μόνες που διατήρησαν τα κέρδη τους, τερματίζοντας την ημέρα με άνοδο 0,3%.

Πετρέλαιο: Εφιαλτικές προβλέψεις – Η «απάντηση» του Ισραήλ και το σενάριο για 200 δολ. το βαρέλι

Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,10% στις 8.282 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες 0,78% στις 19.015 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 1,32% στις 7.477 μονάδες.

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων, η Tesco ενισχύθηκε κατά 1,6% αφού ο όμιλος σούπερ μάρκετ αύξησε την καθοδήγηση για τα κέρδη του το 2024, καθώς ανέφερε αύξηση 10% στα βασικά κέρδη του πρώτου εξαμήνου.

Από την άλλη, οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών υποχώρησαν κατά 1,61% λόγω των αναφορών ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να επιβάλει δασμούς έως και 45% στις κινεζικές κατασκευαστικές ηλεκτρικών οχημάτων (EV) – μια κίνηση στην οποία οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες αντιτάχθηκαν.

Η Volvo σημείωσε πτώση 3,9% ενώ η Stellantis, η Porsche και η Renault έχασαν περισσότερο από 1,6% χαμηλότερα.

Πέραν του κλίματος της αβεβαιότητας, όμως υποστηρικτικά στην βρετανική αγορά λειτούργησε η δήλωση του διοικητή της Τράπεζα της Αγγλίας, Andrew Bailey, που διαβεβαίωσε ότι θα μπορούσε να κινηθεί πιο επιθετικά για να μειώσει τα επιτόκια εάν υπάρχουν περαιτέρω καλά νέα για τον πληθωρισμό. Ωστόσο, άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά καθώς η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να ωθήσει τις τιμές του πετρελαίου.

Μιλώντας στην εφημερίδα Guardian, ο Bailey είπε ότι υπάρχει πιθανότητα η BoE να γίνει «λίγο πιο επιθετική» στην προσέγγισή της για μείωση των επιτοκίων, εάν τα νέα για τον πληθωρισμό συνεχίσουν να είναι καλά για την κεντρική τράπεζα.

Η Μέση Ανατολή

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή έχει δημιουργήσει μεγάλη αβεβαιότητα σε όλες τις αγορές, με πολλούς επενδυτές να βρίσκονται σε διαδικασία μείωσης ρίσκου. Και μπορεί να έχει αποφευχθεί μέχρι τώρα ο κίνδυνος μιας γενικευμένης σύγκρουσης στην περιοχή, αλλά επιμέρους γεγονότα εξακολουθούν να τροφοδοτούν τις ανησυχίες.

Μόλις σήμερα το πρωί, το Ισραήλ επιτέθηκε στο κέντρο της Βηρυτού, σκοτώνοντας τουλάχιστον έξι ανθρώπους, καθώς καταδιώκει την ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται από το Ιράν.

Το Ισραήλ ξεκίνησε χερσαίες εισβολές στον Λίβανο την Τρίτη και το χτύπημα στη Βηρυτό νωρίτερα σήμερα έρχεται αφότου το Ιράν εκτόξευσε περίπου 180 βαλλιστικούς πυραύλους προς το Ισραήλ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Οι μακροοικονομικές ειδήσεις

Στα μάκρο της ημέρας, ο Σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της Ευρωζώνης, ο οποίος μετρά τις υπηρεσίες και τη μεταποιητική επιχειρηματική δραστηριότητα στην περιοχή, διαμορφώθηκε στις 49,6 μονάδες τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας πτώση κατά 1,4 μονάδες από τον προηγούμενο μήνα και φθάνοντας σε χαμηλό 7 μηνών μετά από έξι διαδοχικούς μήνες ανάπτυξης.

Επίσης, ο ρυθμός αύξησης της δραστηριότητας στον τομέα των γερμανικών υπηρεσιών υποχώρησε σε χαμηλό εξαμήνου τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με έκθεση της S&P Global και της Εμπορικής Τράπεζας του Αμβούργου (HCOB). Ο Δείκτης Επιχειρηματικής Δραστηριότητας HCOB Γερμανίας Υπηρεσιών PMI διαμορφώθηκε στο 50,6, υποχωρώντας από την ένδειξη 51,2 τον Αύγουστο.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πέμπτη ημέρα απωλειών – Ισχυρές πιέσεις στους «μεγάλους» – Πέρασαν τα πακέτα της Εθνικής

Ούτε σήμερα κατάφερε να εκδηλώσει κάποια αντίδραση το χρηματιστήριο Αθηνών, ούτε και κράτησε τα επίπεδα των 1.420 μονάδων, με την αγορά να παραμένει σε περίοδο αναταράξεων ακόμη και μετά την ολοκλήρωση του placement για το 10% της Εθνικής και τη μεταβίβαση των σχετικών πακέτων στους ξένους.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,73% στις 1.418,42 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.416,19 μονάδων (-0,88%) και 1.427,24 μονάδων (-0,11%). Ο τζίρος ανήλθε στα 812,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 122,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 81,3 εκατ. τεμάχια αξίας 609,8 εκατ. ευρώ.

Η αύξηση του τζίρου οφείλεται σαφώς στα πακέτα που πέρασαν στο πλαίσιο του placement του ποσοστού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Εθνική, αφού μεταβιβάστηκαν τα 77,7 εκατ. μετοχές στους διεθνείς επενδυτές, στην τιμή των 7,55 ευρώ, αν και δεν έλειψαν και άλλες προσυμφωνημένες συναλλαγές στη μετοχή. Τα πακέτα, μέχρι τώρα αφορούν μόνο το μερίδιο που θα λάβουν οι επενδυτές που συμμετείχαν στη Διεθνή Προσφορά, αφού ακόμη εκκρεμούν αυτά που θα λάβουν αυτοί που συμμετείχαν στο ελληνικό βιβλίο προσφορών, με την ημερομηνία διακανονισμού να έχει οριστεί η 7η Οκτωβρίου 2024.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές