Σε υψηλό έξι εβδομάδων «αναρριχήθηκε» το δολάριο αυξήθηκε σε υψηλό έξι εβδομάδων, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι η αμερικανική οικονομία παραμένει σταθερή, ενώ η ένταση στη Μέση Ανατολή ενισχύει τη ζήτηση για ασφαλή καταφύγια.

Το δολάριο επωφελήθηκε επιπλέον από τις πιο περιστερίσιες προσδοκίες της κεντρικής τράπεζας που ενσωματώνονται σε ομοειδή νομίσματα, όπως το ευρώ, η στερλίνα και το ιαπωνικό γεν.

Στερλίνα: Yποχωρεί «δια χειρός» Μπέιλι

«Η σημερινή ημέρα είναι ένα παράδειγμα του πόσο γρήγορα μπορεί να ανακάμψει το δολάριο ΗΠΑ» εξηγεί στο Reuters ο Juan Perez, διευθυντής συναλλαγών της Monex USA στην Ουάσιγκτον. Ενώ τα στοιχεία της Πέμπτης ήταν «λίγο συρρικνωτικά», οι ΗΠΑ παραμένουν ο φθόνος των άλλων χωρών, πρόσθεσε.

Ο δείκτης δολαρίου σημείωσε τελευταία άνοδο 0,37% στα 102,03 και έφτασε στα 102,09, το υψηλότερο επίπεδο από τις 19 Αυγούστου.

Η Fed

Η βελτίωση των οικονομικών στοιχείων και τα πιο «γερακίσια» σχόλια του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ,Τζερόμ Πάουελ τη Δευτέρα έχουν μειώσει τις προσδοκίες ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια κατά άλλες 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της 6ης-7ης Νοεμβρίου.

Οι έμποροι τιμολογούν τώρα μια πιθανότητα 34% για μείωση κατά 50 μονάδες βάσης, από 49% πριν από μία εβδομάδα, όπως δείχνει το εργαλείο FedWatch Tool της CME Group.

Η έκθεση της Παρασκευής για την απασχόληση τον Σεπτέμβριο είναι η επόμενη σημαντική οικονομική ανακοίνωση των ΗΠΑ που μπορεί να επηρεάσει την πολιτική της Fed. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν 140.000 προσθήκες θέσεων εργασίας, ενώ το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να παραμείνει σταθερό στο 4,2%.

H Μέση Ανατολή

Το  δολάριο επωφελήθηκε από την επίθεση που δέχθηκε το Ισραήλ από το Ιράν τη Δευτέρα, σε ένα χτύπημα που αύξησε τους φόβους ότι η πετρελαιοπαραγωγός Μέση Ανατολή θα μπορούσε να εμπλακεί σε μια ευρύτερη σύγκρουση.

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την Πέμπτη λόγω των ανησυχιών ότι οι ροές αργού πετρελαίου από την περιοχή θα μπορούσαν να διακοπούν.

Μεγάλες ουρές πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων σχηματίστηκαν επίσης έξω από μεγάλα λιμάνια των ΗΠΑ την Πέμπτη, καθώς η μεγαλύτερη απεργία των λιμενεργατών εδώ και σχεδόν μισό αιώνα εισήλθε στην τρίτη ημέρα της, εμποδίζοντας την εκφόρτωση και απειλώντας με ελλείψεις σε όλα, από μπανάνες μέχρι ανταλλακτικά αυτοκινήτων.

«Το αμερικανικό δολάριο είναι ένα ασφαλές καταφύγιο εν μέσω χάους» εξηγεί ο Perez. «Στον κόσμο μετά την πανδημία η υπ’ αριθμόν ένα ανησυχία ήταν αν μπορούμε να ξαναχτίσουμε υγιή εφοδιαστική αλυσίδα.».

Οι κεντρικές τράπεζες

Το ευρώ υποχώρησε λόγω των αυξανόμενων προσδοκιών ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια στη συνεδρίασή της στις 17 Οκτωβρίου, καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί.

Έπεσε κατά 0,28% στα 1,1014 δολάρια και έφτασε μέχρι τα 1,1008 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 12 Σεπτεμβρίου.

Η στερλίνα σημείωσε πτώση αφού ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Andrew Bailey δήλωσε ότι η βρετανική κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να προχωρήσει σε πιο επιθετική μείωση των επιτοκίων εάν οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίσουν να εξασθενούν, σκέφτηκε ότι η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να ωθήσει προς τα πάνω τις τιμές του πετρελαίου.

Η βρετανική λίρα υποχωρούσε για τελευταία φορά κατά 1,19% στα 1,3109 δολάρια , το χαμηλότερο επίπεδο από τις 12 Σεπτεμβρίου.

Το δολάριο σημείωσε επίσης υψηλό έξι εβδομάδων έναντι του γεν, καθώς το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας της Ιαπωνίας Asahi Noguchi δήλωσε ότι η ιαπωνική κεντρική τράπεζα πρέπει να κινηθεί προσεκτικά και αργά για να μην πληγεί η οικονομία.

Αυτό έρχεται μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού Shigeru Ishiba την Τετάρτη ότι η Ιαπωνία δεν βρίσκεται σε περιβάλλον για πρόσθετη αύξηση των επιτοκίων.
Το δολάριο σημείωσε τελευταία άνοδο 0,18% στα 146,73 και νωρίτερα έφτασε τα 147,25, το υψηλότερο επίπεδο από τις 20 Αυγούστου.

Στα κρυπτονομίσματα, το bitcoin υποχώρησε κατά 1,25% στα 60.147 δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές