
Υποχώρηση της τάξης του 1% κατέγραψε η στερλίνα έναντι του ευρώ και του δολαρίου ΗΠΑ την Πέμπτη, μετά τα σχόλια του διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE), Άντριου Μπέιλι για μια πιο επιθετική μείωση των επιτοκίων.
Η στερλίνα υποχώρησε 1,15% στα 1,3114 δολάρια σημειώνοντας το χαμηλότερο ενδοημερήσιο επίπεδό της από τις 12 Σεπτεμβρίου.
Τράπεζα της Αγγλίας: Διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια στο 5% – Άλμα της λίρας στις διεθνείς αγορές
Χαμηλότερα επιτόκια για την στερλίνα βλέπει ο Mπέιλι
Ο κεντρικός τραπεζίτης στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Guardian είπε ότι η BoE θα μπορούσε να γίνει «λίγο πιο ακτιβιστική» στην προσέγγισή της για μειώσεις επιτοκίων, εάν οι εξελίξεις στον πληθωρισμό συνεχίσουν να είναι καλές.
Η στερλίνα στηρίχτηκε το καλοκαίρι από την αποφασιστική νίκη του Εργατικού Κόμματος
Είπε επίσης ότι είναι ενθαρρυντικό ότι οι πληθωριστικές πιέσεις δεν αποδέχτηκαν τόσο επίμονες όσο είχαν αρχικά εκτιμηθεί.
Η στερλίνα ενισχύθηκε μετά τη συνεδρίαση της BοE στις 19 Σεπτεμβρίου, καθώς οι Βρετανοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έδωσαν έναν πιο επιθετικό τόνο από εκείνους της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Η στερλίνα επίσης στηρίχτηκε το καλοκαίρι από την αποφασιστική νίκη του Εργατικού Κόμματος στις γενικές εκλογές στις αρχές Ιουλίου, με τους επενδυτές να προετοιμάζονται για μια περίοδο πολιτικής σταθερότητας και τις δυνατότητες για μεταρρυθμίσεις υπέρ των επιχειρήσεων.
Ο επικείμενος προϋπολογισμός, που πρόκειται να ανακοινωθεί στα τέλη Οκτωβρίου, έχει ήδη προκαλέσει κάποιους να αμφισβητήσουν εάν η αισιοδοξία γύρω από τα περιουσιακά στοιχεία της Βρετανίας μπορεί να διατηρηθεί. Τα κυβερνητικά στελέχη έχουν επαναλάβει ότι θα χρειαστεί να αυξηθεί η φορολογία και να μπει αυστηρό μέτρο στις δαπάνες για να αντιμετωπιστεί το δημοσιονομικό έλλειμμα.
Υποχωρεί έναντι του ευρώ η στερλίνα
Η στερλίνα υποχώρησε 1,1%. έναντι του ευρώ την Πέμπτη στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 20 Σεπτεμβρίου.
Αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι αρκετοί αναλυτές αύξησαν τις προοπτικές τους για τον ρυθμό των μειώσεων των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας φέτος, καθώς τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ και στη Γερμανία έπεσαν κάτω από το 2% αυτή την εβδομάδα.
Η Bank of America Global Research και η Moody’s Analytics ήταν μεταξύ των αναλυτών που δήλωσαν ότι αναμένουν τώρα μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης από την ΕΚΤ στην προσεχή συνεδρίασή της τον Οκτώβριο, μαζί με μια περαιτέρω μείωση στην επόμενη και τελευταία συνεδρίαση του έτους τον Δεκέμβριο. Η BOA Global Research προβλέπει ότι το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ θα κατέλθει στο 2% έως τον Ιούνιο του 2025.
«Η στερλίνα υποαποδίδεται έντονα μετά από έναν υπερβολικά περιστερίσιο τόνο του διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, Άντριου Μπέιλ», δήλωσε ο Francesco Pesole, στρατηγικός αναλυτής FX στην ING, σε σημείωμα της Πέμπτης. Η «διόρθωση στην στερλίνα» μπορεί να επεκταθεί στο όριο του 1,3 βραχυπρόθεσμα, καθώς μια «πιθανώς μακρόχρονη αναπροσαρμογή του dovish» συναντά υψηλότερα επιτόκια swap του δολαρίου ΗΠΑ, πρόσθεσε.


Latest News

Κερδίζει η Ευρώπη τις ΗΠΑ στα ασφαλή καταφύγια; - Οι εκτιμήσεις για ευρώ και Bunds
Η δασμολογική πολιτική του Τραμπ και η αβεβαιότητα που προκαλεί δημιουργούν ρωγμές στην αξιοπιστία του δολαρίου και των αμερικανικών ομολόγων

Συντηρεί στο 2% τα κέρδη το Χρηματιστήριο Αθηνών - Ανοίγει ο ανοδικός διάδρομος
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 2,08% στις 1.615,45 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 66 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 14,7 εκατ. τεμάχια

Εξάρχου (AKTOR): Ψυχραιμία στο χρηματιστήριο
Ο κ. Εξάρχου τόνισε ότι χρειάζεται ψυχραιμία και επισήμανε ότι η ελληνική οικονομία είναι προς το παρόν σε καλή θέση, υποδέχεται σημαντικές ξένες και ελληνικές επενδύσεις και οι εταιρείες της χώρας αναπτύσσονται

«Καλπάζει» προς τις 4.000 δολάρια ο χρυσός- Τι προβλέπουν Goldman Sachs και UBS
Οι υψηλότερες εκτιμήσεις είναι αποτέλεσμα της ανόδου της τιμής κατά 6,6% την περασμένη εβδομάδα - Νέο ρεκόρ σημείωσε ο χρυσός τη Δευτέρα

Μίνι ράλι και στη Λ. Αθηνών, μετά το κατενάτσιο από τον Λευκό Οίκο
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,72% στις 1.609,74 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 7,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,7 εκατ. τεμάχια

Ισχυρά κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές, ανακούφιση στον τεχνολογικό κλάδο
Ευφορία από τις δασμολογικές εξαιρέσεις - Παραμένει η αβεβαιότητα

Κέρδη ανακούφισης στις ασιατικές αγορές
Η ικανοποίηση από την αναβολή ορισμένων δασμών από τις ΗΠΑ αποτυπώθηκε στα ασιατικά χρηματιστήρια

Σε ελεύθερη πτώση οι τιμές του πετρελαίου - Η πρόβλεψη της Goldman Sachs
Οι αγορές ανησυχούν ότι η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου θα μειώσει τη ζήτηση για πετρέλαιο

Σε νέο ιστορικό ρεκόρ ο χρυσός - Ξεπέρασε τα 3.245 δολάρια η ουγγιά
Οι επενδυτές θα παρακολουθούν στενά τις κινήσεις μεγάλων κεντρικών τραπεζών

Αγορές: Από την αστάθεια στην ανησυχία – Σε εγρήγορση οι επενδυτές
Traders και αναλυτές μετά από τις αναταράξεις της προηγούμενης εβδομάδας παραμένουν σε καθεστώς αβεβαιότητας