Δεύτερη ημέρα απωλειών για τη Wall Street σήμερα, καθώς οι ανησυχίες στις αγορές για την εξέλιξη της έντασης στη Μέση Ανατολή παραμένουν, μετά και τις νέες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Joe Biden, ότι δεν αποκλείεται μια σκληρή απάντηση του Ισραήλ στην πρόσφατη πυραυλική επίθεση του Ιράν.

Στο μεταξύ, σε δίκοπο μαχαίρι μετατρέπεται το νέο άλμα του πετρελαίου, καθώς από τη μία έχει δώσει ώθηση στον ενεργειακό κλάδο, και στις δύο όχθες του Ατλαντικού, αλλά από την άλλη έχει επαναφέρει τις ανησυχίες στις αγορές για ένα νέο πληθωριστικό κύμα που θα ανακόψει την πορεία προς τη νομισματική χαλάρωση από τις κεντρικές τράπεζες.

Νέο ράλι στο πετρέλαιο – «Βλέπει» και πάλι τα 80 δολάρια το Brent

Ειδικότερα, ο Dow Jones κατέγραψε πτώση 0,44% στις 42.011 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε απώλειες 0,17% στις 5.699 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 0,04% στις 17.918 μονάδες.

Νωρίτερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 1%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,10% στις 8.282 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες 0,90% στις 18.992 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 1,32% στις 7.477 μονάδες.

Όλα τα βλέμματα στο πετρέλαιο

Ο Οκτώβριος έχει αρχίσει δύσκολα για τις αγορές, καθώς η κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή περιορίζει τις διαθέσεις ανάληψης ρίσκου. Την ίδια ώρα, όλοι αναμένουν την απάντηση του Ισραήλ στην πυραυλική επίθεση του Ιράν, με το Τελ Αβίβ να ξεκινά μια χερσαία επιχείρηση στον Λίβανο.

Οι αυξανόμενοι φόβοι οδηγούν επίσης τις τιμές του πετρελαίου υψηλότερα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν περισσότερο από 5%, ανεβάζοντας την εβδομαδιαία άνοδο στο 7%.

Η νέα άνοδος του πετρελαίου ώθησε και τον κλάδο της ενέργειας, με τον σχετικό δείκτη του S&P 500 να σημειώνει άνοδο περίπου 5,6% από την αρχή της εβδομάδας.

Αλλά ο κλάδος της ενέργειας ήταν το μοναδικό “φωτεινό σημείο” στην κατά τα άλλα ζοφερή σημερινή αγορά. Πάνω από 4 στις 5 μετοχές του S&P 500 έκλεισαν χαμηλότερα, ενώ μόλις 2 από τις 30 μετοχές του Dow έκλεισαν με κέρδη.

Την ίδια ώρα η Wall Street αναμένει αύριο τα νέα στοιχεία για την αγορά εργασίας, με την ανακοίνωση των αρχικών εβδομαδιαίων αιτήσεων για τα επιδόματα ανεργίας. Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις για το επίδομα ανήλθαν στις 225.000 για την εβδομάδα που έληξε στις 28 Σεπτεμβρίου, οι οποίες ήταν υψηλότερες κατά 6.000 σε σύγκριση με το αναθεωρημένο επίπεδο της προηγούμενης εβδομάδας. Ο κινητός μέσος όρος 4 εβδομάδων ήταν 224.250, μειωμένος κατά 750 από τον αναθεωρημένο μέσο όρο της προηγούμενης εβδομάδας.

«Ενώ η χρηματιστηριακή αγορά παλεύει με ποικίλες ανησυχίες – συμπεριλαμβανομένης της κλιμάκωσης των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, της απεργίας στα λιμάνια και της εκλογικής αβεβαιότητας – η ρευστότητα είναι το κλειδί και υπάρχει αρκετή από την τώρα που η Fed άρχισε να μειώνει τα επιτόκια. Αυτό σημαίνει ότι οι αγορές μπορούν να συνεχίσουν να κινούνται υψηλότερα», εκτίμησε η Mary Ann Bartels, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Sanctuary Wealth.

Συνεχίζει να μειώνει θέσεις η Buffett

Σε επίπεδο τίτλων, η Levi Strauss σημείωσε βουτιά περίπου 8% μετά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων για τρίτο τρίμηνο. Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ότι εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης της μονάδας Dockers, κάτι που θα επηρεάσει τη συνολική δραστηριότητα.

Αρνητικά επίσης επέδρασε η είδηση ότι η Berkshire Hathaway πούλησε άλλο ένα μερίδιο στην Bank of America, κατά τις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις, μειώνοντας το εναπομένον μερίδιό της στο 10,2%. Ο όμιλος ετερογενών δραστηριοτήτων του Warren Buffett έκανε ντάμπινγκ πάνω από 8,5 εκατομμύρια μετοχές της τράπεζας αξίας 338 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τη νέα ρυθμιστική κατάθεση.

Στήριξαν τα μάκρο

Στα μάκρο της ημέρας, πέραν των αιτήσεων για το επίπεδο ανεργίας, ο τομέας των υπηρεσιών των ΗΠΑ σημείωσε τις ισχυρότερες επιδόσεις του σε περισσότερο από ενάμιση χρόνο τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με έρευνα από το Institute for Supply Management.

Ο δείκτης υπηρεσιών ISM έδειξε ότι το 54,9% των επιχειρήσεων ανέφεραν επέκταση, από 51,9% τον Αύγουστο και καλύτερα από την εκτίμηση του Dow Jones για 55,4%. Αυτή ήταν η υψηλότερη ένδειξη από τον Φεβρουάριο του 2023.

Επίσης, οι εργοστασιακές παραγγελίες στις Ηνωμένες Πολιτείες μειώθηκαν κατά 0,2% τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, φθάνοντας στα 590,4 δισ. δολάρια. Οι νέες παραγγελίες για βιομηχανικά διαρκή αγαθά παρέμειναν σταθερές στα 289,6 δισ. δολάρια, ενώ οι παραγγελίες βιομηχανικών μη διαρκών αγαθών μειώθηκαν 0,5% στα 300,8 δισ. δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street