Στους ρυθμούς της Εθνικής κινείται και σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο μάλιστα είδε να περνούν και τα πακέτα με το 10% της τράπεζας, ενώ παλεύει την ίδια ώρα να κρατήσει τη στήριξη των 1.420 μονάδων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση 0,13% στις 1.426,91 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 684 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 97,6 εκατ. τεμάχια. Κέρδη 0,03% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.458,44 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός πτώση 0,33% στις 1.215,49 μονάδες.

Η αύξηση του τζίρου οφείλεται σαφώς στα πακέτα που πέρασαν στο πλαίσιο του placement του ποσοστού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Εθνική, αφού μεταβιβάστηκαν τα 77,7 εκατ. μετοχές στους διεθνείς επενδυτές, στην τιμή των 7,55 ευρώ. Τα πακέτα, μέχρι τώρα αφορούν μόνο το μερίδιο που θα λάβουν οι επενδυτές που συμμετείχαν στη Διεθνή Προσφορά, αφού ακόμη εκκρεμούν αυτά που θα λάβουν αυτοί που συμμετείχαν στο ελληνικό βιβλίο προσφορών, με την ημερομηνία διακανονισμού να έχει οριστεί η 7η Οκτωβρίου 2024.

Τα ερωτήματα και το τελευταίο τρίμηνο

Στη «ρηχή» ούτως ή άλλως λεωφόρο Αθηνών οι «προβολείς» στρέφονται στην Εθνική Τράπεζα, κατά τον πιστοποιημένο τεχνικό αναλυτή, Πέτρο Στεριώτη, καθώς δεν είναι σαφές αν η απαιτούμενη εισερχόμενη ρευστότητα θα είναι «φρέσκια» ή αν το χρήμα θα «ανακυκλωθεί» από επενδυτικές θέσεις σε άλλες εγχώριες εισηγμένες, καθώς και τι φύσεως και «υπομονής» θα είναι οι συμμετέχοντες στο εγχείρημα αυτό της ΕΤΕ.

Έχοντας μπει στο γεμάτο προκλήσεις αλλά και ελπίδες για ένα ελληνικού τύπου χρηματιστηριακό “Santa Claus Rally” τελευταίο τρίμηνο του έτους, στόχος του ΓΔ είναι να «γράψει» την τέταρτη σερί κερδοφόρα χρονιά του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την διατήρηση της εμπιστοσύνης των ενεργών χαρτοφυλακίων και την προσέλκυση νέων, προσθέτει ο ίδιος.

Παρ’ όλα αυτά θα εθελοτυφλούσαμε αν δεν επισημαίναμε τις ανησυχητικές τάσεις «κορεσμού» που το ΧΑ δείχνει λίγο κάτω από το πολυετές υψηλό των 1.500 μονάδων. Μετά από το πρόσφατο, διάρκειας ενός και κάτι μήνα «άνευρο» trading σε στενό εύρος 1.400-1.450 το οποίο τελικά ο ΓΔ διέσπασε ανοδικά σκορπώντας «χαμόγελα» σε momentum traders και αναλυτές της Αγοράς, εσχάτως «επανήλθε» εντός αυτού, μετατρέποντας για την ώρα την  υπέρβαση των 1.450 σε ύπουλη «αγοραστική παγίδα» (bull trap) και τις 1.400 σε στήριξη-«κλειδί», αναφέρει ο κ. Στεριώτης.

Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, ο ΓΔ δεν αντανακλά πλήρως την πορεία όλων των τμημάτων της Αγοράς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Μεσαία Κεφαλαιοποίηση,  ο Δείκτης της οποίας «παλεύει» να κρατηθεί στο «συν» για το σύνολο του 2024, τη στιγμή όμως που σε αυτόν συμπεριλαμβάνονται τίτλοι με ευοίωνο επιχειρηματικό outlook και προοπτικές χρηματιστηριακής ανατίμησης.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Εθνική υποχωρεί κατά 1,52% στα 7,5340 ευρώ, με τον Τιτάν και τη Cenergy να χάνουν επίσης πάνω από 1%. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Coca Cola, Autohellas, Motor Oil, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, Λάμδα, ΓΕΚ Τέρνα και ΔΑΑ, με τις Eurobank, ΟΠΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή να είναι αμετάβλητες.

Στον αντίποδα, Σαράντης, Aegean και Metlen σημειώνουν κέρδη άνω του 1%, ενώ θετική είναι και η συμβολή των ΟΤΕ, Ελλάκτωρ, ΕΛΧΑ, Πειραιώς, Jumbo, Alpha Bank, Βιοχάλκο και Ελληνικά Πετρέλαια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών