Ούτε σήμερα κατάφερε να εκδηλώσει κάποια αντίδραση το χρηματιστήριο Αθηνών, ούτε και κράτησε τα επίπεδα των 1.420 μονάδων, με την αγορά να παραμένει σε περίοδο αναταράξεων ακόμη και μετά την ολοκλήρωση του placement για το 10% της Εθνικής και τη μεταβίβαση των σχετικών πακέτων στους ξένους.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,73% στις 1.418,42 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.416,19 μονάδων (-0,88%) και 1.427,24 μονάδων (-0,11%). Ο τζίρος ανήλθε στα 812,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 122,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 81,3 εκατ. τεμάχια αξίας 609,8 εκατ. ευρώ.
Wall Street: Παραμένει η νευρικότητα – Στο -10% η Levi Strauss
Η αύξηση του τζίρου οφείλεται σαφώς στα πακέτα που πέρασαν στο πλαίσιο του placement του ποσοστού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Εθνική, αφού μεταβιβάστηκαν τα 77,7 εκατ. μετοχές στους διεθνείς επενδυτές, στην τιμή των 7,55 ευρώ, αν και δεν έλειψαν και άλλες προσυμφωνημένες συναλλαγές στη μετοχή. Τα πακέτα, μέχρι τώρα αφορούν μόνο το μερίδιο που θα λάβουν οι επενδυτές που συμμετείχαν στη Διεθνή Προσφορά, αφού ακόμη εκκρεμούν αυτά που θα λάβουν αυτοί που συμμετείχαν στο ελληνικό βιβλίο προσφορών, με την ημερομηνία διακανονισμού να έχει οριστεί η 7η Οκτωβρίου 2024.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,77% στις 3.430,91 μονάδες, ενώ στο -0,48% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap στις 2.292,48 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,99% στις 1.207,35 μονάδες.
Νευρικότητα σε όλο το ταμπλό
Όπως ήταν αναμενόμενο και σήμερα, η Εθνική βρέθηκε στο επίκεντρο των συναλλαγών, με τη μετοχή να «χάνει» την τιμή του placement, δηλαδή τα 7,55 ευρώ. Οι αναδιαρθρώσεις θέσεων μονοπώλησαν το ενδιαφέρον, κάτι που θα συνεχιστεί άλλωστε και τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα, όταν και θα πιστωθούν στα χαρτοφυλάκια οι μετοχές που απέκτησαν όσοι συμμετείχαν στην εγχώρια διαδικασία της διάθεσης του ποσοστού από το ΤΧΣ.
Και αυτή η μεγάλη αναπροσαρμογή έρχεται παράλληλα με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, οι οποίες έχουν “παγώσει” κάθε διάθεση ανάληψης ρίσκου από ξένα χαρτοφυλάκια. Ήδη το ΧΑ από την αρχή της εβδομάδας δεν μπορεί να εκδηλώσει κάποια αντίδραση, παρά το γεγονός ότι χάνει πάνω από 40 μονάδες, με αρκετούς τίτλους να δέχονται μεγαλύτερες πιέσεις υποαποδίδοντας της συνολικής αγοράς.
Στη «ρηχή» ούτως ή άλλως λεωφόρο Αθηνών οι «προβολείς» στρέφονται στην Εθνική Τράπεζα, κατά τον πιστοποιημένο τεχνικό αναλυτή, Πέτρο Στεριώτη, καθώς δεν είναι σαφές αν η απαιτούμενη εισερχόμενη ρευστότητα θα είναι «φρέσκια» ή αν το χρήμα θα «ανακυκλωθεί» από επενδυτικές θέσεις σε άλλες εγχώριες εισηγμένες, καθώς και τι φύσεως και «υπομονής» θα είναι οι συμμετέχοντες στο εγχείρημα αυτό της ΕΤΕ.
Έχοντας μπει στο γεμάτο προκλήσεις αλλά και ελπίδες για ένα ελληνικού τύπου χρηματιστηριακό “Santa Claus Rally” τελευταίο τρίμηνο του έτους, στόχος του ΓΔ είναι να «γράψει» την τέταρτη σερί κερδοφόρα χρονιά του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την διατήρηση της εμπιστοσύνης των ενεργών χαρτοφυλακίων και την προσέλκυση νέων, προσθέτει ο ίδιος.
Παρ’ όλα αυτά θα εθελοτυφλούσαμε αν δεν επισημαίναμε τις ανησυχητικές τάσεις «κορεσμού» που το ΧΑ δείχνει λίγο κάτω από το πολυετές υψηλό των 1.500 μονάδων. Μετά από το πρόσφατο, διάρκειας ενός και κάτι μήνα «άνευρο» trading σε στενό εύρος 1.400-1.450 το οποίο τελικά ο ΓΔ διέσπασε ανοδικά σκορπώντας «χαμόγελα» σε momentum traders και αναλυτές της Αγοράς, εσχάτως «επανήλθε» εντός αυτού, μετατρέποντας για την ώρα την υπέρβαση των 1.450 σε ύπουλη «αγοραστική παγίδα» (bull trap) και τις 1.400 σε στήριξη-«κλειδί», αναφέρει ο κ. Στεριώτης.
Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, ο ΓΔ δεν αντανακλά πλήρως την πορεία όλων των τμημάτων της Αγοράς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Μεσαία Κεφαλαιοποίηση, ο Δείκτης της οποίας «παλεύει» να κρατηθεί στο «συν» για το σύνολο του 2024, τη στιγμή όμως που σε αυτόν συμπεριλαμβάνονται τίτλοι με ευοίωνο επιχειρηματικό outlook και προοπτικές χρηματιστηριακής ανατίμησης, καταλήγει ο ίδιος.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, Τιτάν, Cenergy και Jumbo σημείωσαν απώλειες που ξεπέρασαν το 2%, ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση σε Εθνική, Eurobank και Coca Cola. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Πειραιώς, Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΗ, Λάμδα, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, ΕΛΧΑ, ΔΑΑ, Alpha Bank, Motor Oil, Βιοχάλκο και ΓΕΚ Τέρνα.
Στον αντίποδα, η αγορά βρήκε κάποιες βοήθειες από το θετικό πρόσημο σε ΟΤΕ, Aegean, Autohellas, Σαράντη, ΟΠΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή, αλλά η άνοδος ήταν αδύναμη. Χωρίς μεταβολή έκλεισε η ΕΥΔΑΠ.
Latest News
Alter Ego Media: Στη διάθεση του επενδυτικού κοινού το ενημερωτικό δελτίο
Η Alter Ego Media προχωρά σε δημόσια προσφορά έως 14.249.000 νέων μετοχών - Ποιο είναι το αναμενόμενο χρονοδιάγραμμα
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Εγκρίθηκε το ενημερωτικό δελτίο της Alter Ego Media για εισαγωγή στο ΧΑ
Με απόφαση του το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε το περιεχόμενο του ενημερωτικού δελτίου της Alter Ego Media
Συνεδρίαση σταθεροποίησης και αλλαγών - Στήριξαν Τιτάν, ΟΠΑΠ και Eurobank
Το κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών υποστηρίχθηκε και από τις προσπάθειες ανάκαμψης των ευρωπαϊκών αγορών
Τιτάν, Eurobank και ΟΠΑΠ στηρίζουν τον Γενικό Δείκτη κόντρα στις πιέσεις
Οι αγοραστές αν και διατηρούν ένα ελαφρύ προβάδισμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχουν ρίξει σημαντικά τους ρυθμούς τους
Ήπια κέρδη στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Άλμα άνω του 3% από τον Τιτάνα
Το Χρηματιστήριο Αθηνών αναζητά την επόμενη ημέρα της διόρθωσης
To XA έδειξε χαρακτήρα και κράτησε τις στηρίξεις - Άλμα 13% για τον ΟΛΘ
Το Χρηματιστήριο Αθηνών κράτησε ακόμη και τις κοντινές στηρίξεις του στις 1.490 μονάδες
Δοκιμάζει τις πρώτες στηρίξεις το ΧΑ - Στο επίκεντρο ο ΟΛΘ
Ο γενικός δείκτης προσπαθεί να κρατήσει την κοντινή του στήριξη στις 1.490 μονάδες
Πώς αντιδρά ο Γενικός Δείκτης στην κατοχύρωση κερδών - Ξεχωρίζει ο ΟΛΘ με άνοδο 13%
Οι περισσότεροι τίτλοι δείχνουν να ελέγχουν τις απώλειές τους
Οι καταλύτες που μπορούν να συντηρήσουν την θετική πορεία των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Θετική η εικόνα που προβάλει η JP Morgan για το Χρηματιστήριο καθώς θεωρεί την Ελλάδα ως μια ελκυστική επενδυτική επιλογή εντός της Ευρωζώνης
Ανοίγει η πόρτα του χρηματιστηρίου για τους «μικρούς» - Τι αλλάζει στην Λεωφόρο Αθηνών
Τι φέρνει στο Χρηματιστήριο Αθηνών το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Κεφαλαιαγορά - Οι δυο άξονες και το διακύβευμα