Τα έργα, τις πολικές και τις δράσεις που αναπτύσσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, μετά την πυρκαγιά σε Ροδόπη και Έβρο, παρουσίασε ο υπουργός, Κώστας Τσιάρας στην ημερίδα με τίτλο «Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη», που έγινε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ορεστιάδα.

Ειδικά για την περιοχή του Βορείου Έβρου, ο κ. Τσιάρας ανακοίνωσε δύο επιπλέον προγράμματα, το e-farming και το agro-innovation, όπου μέσω voucher οι ενδιαφερόμενοι αγρότες θα μπορούν να επιδοτηθούν με 1.000 ευρώ έκαστος. Στόχος είναι η εξοικείωση των κατ’ επάγγελμα αγροτών των ωφελούμενων πυρόπληκτων περιοχών Κεντρικού και του Βόρειου Έβρου με την πληροφορική, την ψηφιακή οικονομία και τις καινοτόμες αγροτικές πρακτικές.

Κώστας Τσιάρας: Έχει διασφαλιστεί η συνέχεια των πόρων για την καταβολή ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Ανταποκρινόμενος σε αίτημα της τοπικής κοινωνίας και της Περιφέρειας, ο κ. Τσιάρας ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, θα υπογράψουν μνημόνιο συνεργασίας για την πρόσληψη τριών επί πλέον κτηνιάτρων στην περιοχή.

Για τις πυρκαγιές 2023 αναμένεται να καταβληθεί το υπόλοιπο 50% της εκκαθάρισης των πορισμάτων, για την απώλεια φυτικού κεφαλαίου περί τα τέλη Δεκεμβρίου 2024

Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε στις εξαγγελίες για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, τις αναξιοποίητες γαίες, την επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο αλλά και τις ρυθμίσεις για τα αγροτικά κόκκινα δάνεια, ενώ παρουσίασε την πορεία δράσεων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2022, όπως σχέδια βελτίωσης, Μεταποίηση και εμπορία αγροτικών προϊόντων, Νέοι αγρότες, Ενισχύσεις για τη γεωργία, το περιβάλλον και το κλίμα, Συμβουλευτικές υπηρεσίες, Συστήματα ποιότητας καθώς και δράσεις όπως: Δράσεις συνεργασίας, Δράσεις μεταφοράς γνώσεων και ενημέρωσης, LEADER/CLLD.

Επίσης, παρουσίασε ιδιωτικές επενδύσεις με χρηματοδότηση από το ΤΑΑ (πράσινος αγροτουρισμός, Εκσυγχρονισμός του πρωτογενούς τομέα, καινοτομία και πράσινη μετάβαση στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων στην ΠΕ Έβρου), αλλά και στην πορεία των εγγειοβελτιωτικών, αρδευτικών έργων και της αγροτικής οδοποιίας.

Για τις πυρκαγιές 2023

Για τις πυρκαγιές του 2023, όπως επισήμανε ο κ. Τσιάρας, έχουν καταβληθεί προκαταβολές για την απώλεια φυτικού κεφαλαίου, κυρίως ελαιοκαλλιέργειες, μέσω της Κρατικής Αρωγής  σε 582 παραγωγούς της Π.Ε. Έβρου 7.419.177,50 ευρώ περίπου και σε 90 παραγωγούς της Π.Ε. Ροδόπης 358.400 ευρώ.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία αναμένεται να καταβληθεί το υπόλοιπο 50% της εκκαθάρισης των πορισμάτων, για την απώλεια φυτικού κεφαλαίου, κατόπιν υποβολής του αρχείου του ΕΛΓΑ και έγκρισης από την Κυβερνητική Επιτροπή Κρατικής Αρωγής, περί τα τέλη Δεκεμβρίου 2024.

Για τις απώλειες ζωικού κεφαλαίου, ζημιές ασφαλιστικά καλυπτόμενες από τον ΕΛΓΑ, διετέθησαν προς εξόφληση των κτηνοτρόφων συνολικά 306.312 € και ειδικότερα σε 77 κτηνοτρόφους της Π.Ε. Έβρου, 261.488 € και σε 16 κτηνοτρόφους της Π.Ε. Ροδόπης, 44.824 €.

Ενισχύσεις σε κτηνοτρόφους

Σημαντικές ενισχύσεις θα δοθούν στους κτηνοτρόφους των οποίων τα ζώα επλήγησαν από την πανώλη και την ευλογιά.

Εκδίδεται νέα ΚΥΑ, σύμφωνα με την οποία αναθεωρείται το ποσό αποζημίωσης ανά ζώο που θανατώθηκε στη διάρκεια της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών και της ευλογιάς των προβάτων. Σύμφωνα με τη νέα απόφαση η κατά κεφαλή αποζημίωση στην ανώτατη κατηγορία στα θηλυκά ζώα, από 150 €ανεβαίνει στα 250 € και στα 500 € για τα αρσενικά. Παράλληλα, θα υπάρξει και πρόγραμμα ενίσχυσης των κτηνοτρόφων για να αντικαταστήσουν δωρεάν τα ζώα που θανατώθηκαν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO