
Η ελάφρυνση της επιβάρυνσης των νοικοκυριών με χαμηλότερο εισόδημα δεν είναι μόνο κοινωνικά δίκαιη, αλλά και οικονομικά αποτελεσματική. Τα φτωχά νοικοκυριά στη Γερμανία και τη Γαλλία πληρώνουν έως και 2 δολάρια περισσότερα ανά τόνο εκπεμπόμενου διοξειδίου του άνθρακα από τους συμπατριώτες τους με υψηλότερο εισόδημα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι προϊόντα και υπηρεσίες που οι πλουσιότεροι είναι πιθανότερο να καταναλώνουν – όπως τα εισαγόμενα αγαθά και τα ταξίδια εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης – εξαιρούνται από την τιμολόγηση του διοξειδίου του άνθρακα. Με άλλα λόγια, η τιμολόγηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα είναι οπισθοδρομική, δηλαδή οι φτωχοί πληρώνουν αναλογικά περισσότερα από τους πλούσιους ως ποσοστό του εισοδήματός τους.
Η νέα έρευνα του ΔΝΤ δείχνει ότι η διόρθωση αυτής της στρέβλωσης, δηλαδή η εξίσωση των τιμών του άνθρακα σε όλες τις χώρες, θα κατανείμει το οικονομικό βάρος της μείωσης των εκπομπών πιο ομοιόμορφα στα νοικοκυριά και θα ελαφρύνει το βάρος των φτωχότερων Ευρωπαίων.
Δεν είναι μόνο ένας κοινωνικά δίκαιος στόχος. Αυτό θα ήταν και οικονομικά πιο αποτελεσματικό. Θα εξασφάλιζε ότι οι φθηνότερες επιλογές μείωσης των εκπομπών θα εφαρμόζονταν πρώτες, γεγονός που θα μείωνε το κόστος επίτευξης των στόχων εκπομπών των ευρωπαϊκών χωρών. Επιπλέον, θα κατανείμει το κόστος της μείωσης των εκπομπών σε επιχειρήσεις, τομείς και χώρες.
Το μέσο νοικοκυριό με το υψηλότερο εισόδημα στην Ευρώπη πλήρωσε περίπου 10,75 δολάρια ανά τόνο διοξειδίου του άνθρακα το 2020. Τα νοικοκυριά με το χαμηλότερο εισόδημα πληρώνουν κατά μέσο όρο 1,25 δολάρια περισσότερα. Η διαφορά αυτή αυξάνεται σε 1,75 και 2 δολάρια σε χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία και σε 5 δολάρια στη Βουλγαρία.
Η ομοιόμορφη διαμόρφωση των τιμών του διοξειδίου του άνθρακα εντός των χωρών και, ακόμη καλύτερα, μεταξύ των χωρών, θα συνέβαλε στην εξίσωση του βάρους της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου εντός της ΕΕ.
Στην πραγματικότητα, μια παγκόσμια τιμή θα ήταν πιο αποτελεσματική από αυτήν την άποψη, καθώς θα αύξανε την τιμολόγηση του άνθρακα που ενσωματώνεται στις εισαγωγές των νοικοκυριών της ΕΕ. Επειδή ένα τέτοιο σύστημα θα συνεπαγόταν επίσης μεγάλες διαφορές στις επιβαρύνσεις μεταξύ των χωρών, μια πιθανή εναλλακτική λύση είναι η πρόταση του ΔΝΤ για κατώτατο όριο τιμών άνθρακα, η οποία θα μπορούσε να προωθήσει την οικονομική αποτελεσματικότητα. Η συνεχιζόμενη επέκταση της τιμολόγησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στις οδικές μεταφορές και στα καύσιμα θέρμανσης θα πρέπει επίσης να καταστήσει την τιμολόγηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα λιγότερο οπισθοδρομική.
Οι οικονομίες της ΕΕ πιθανότατα θα παραμείνουν πιο ανοιχτές (κατά μέσο όρο) και θα εφαρμόζουν υψηλότερες τιμές άνθρακα από τους εμπορικούς εταίρους τους. Ετσι, τα έσοδα από την τιμολόγηση των εγχώριων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα συνεχίσουν να υπερβαίνουν το κόστος τιμολόγησης του διοξειδίου του άνθρακα που ενσωματώνεται στα πακέτα κατανάλωσης των ευρωπαϊκών νοικοκυριών. Αυτό αναμένεται να επιτρέψει την ελάφρυνση της επιβάρυνσης των νοικοκυριών με χαμηλότερο εισόδημα από την τιμολόγηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Ο Geoffroy Dolphin είναι οικονομολόγος, ειδικός για το κλίμα, στο ευρωπαϊκό τμήμα του ΔΝΤ. Ο Magnus Merkle είναι υποψήφιος διδάκτορας στο Norwegian University of Life Sciences (NMBU). Το άρθρο αποτελεί σύνοψη εκτενέστερης ανάλυσης που δημοσιεύεται στο Blog του ΔΝΤ.


Latest News

Πώς επηρεάστηκαν τα επενδυτικά καταφύγια από τη διεθνή οικονομική αναταραχή
Η άναρχη και συνάμα επικίνδυνη χάραξη της δασμολογικής πολιτικής των ΗΠΑ προκαλεί έντονη νευρικότητα στους επενδυτές. Κι εκείνοι, ενστικτωδώς αναζητούν χαμηλότερη μεταβλητότητα.

Πώς η λογιστική θα κάνει πιο «πλούσιους» τους φορείς γενικής κυβέρνησης από 1/1/2026;
To 2025 θεωρείται περίοδος προετοιμασίας, ή αλλιώς προπαρασκευαστική περίοδος
![Οι αλλαγές που υπάρχουν στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2024 από ακίνητα [Α]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/akinita1-e1727899707686-1024x684-1-600x401.jpg)
Οι αλλαγές στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα από ακίνητα
Οι νέες διατάξεις για τα κίνητρα ώστε να μπουν στην αγορά νέα ακίνητα που προέρχονται είτε από βραχυχρόνια μίσθωση είτε ήταν κενά

Τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν ελκυστικά παρά τις αναταράξεις στις μετοχικές αγορές
Ο τυφώνας Trump έχει σαρώσει τις χρηματαγορές παγκοσμίως, με τους επενδυτές να αντιμετωπίζουν σοβαρή μεταβλητότητα. Κάποιοι, όμως, βρίσκονται στο απυρόβλητο.
![Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Α’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/ergazomenoi-768x512-1-600x400.jpg)
Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Α’ Μέρος]
Υπολογισμός του τεκμαιρόμενου ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος (προ μειώσεων)

Πώς να υπολογίσετε το δώρο Πάσχα
Το δώρο Πάσχα πρέπει να καταβληθεί από τους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη, 16 Απριλίου

Μισθοί, αγοραστική δύναμη και επίπεδο φτώχειας
Με την αύξηση αυτή η Ελλάδα είναι στην 11η θέση μεταξύ των 22 χωρών της Ευρώπης που έχουν θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό σε ονομαστικές τιμές και στην 13η θέση σε τιμές αγοραστικής δύναμης

Νέες πράξεις απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ 2023 και 2024
Επανεκκαθάριση ΕΝΦΙΑ για οικισμούς μετά από αλλαγές στους συντελεστές αξιοποίησης οικοπέδου

Οι επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου και οι άμυνες της Ελλάδας
Η Ελλάδα, αν και έχει μικρότερη εξάρτηση από τις ΗΠΑ, ενδέχεται να επηρεαστεί έμμεσα

Η συνεισφορά της επιστήμης στη Δημοκρατία
Τα απαραίτητα στοιχεία για την πρόοδο της επιστήμης είναι: η επένδυση στην έρευνα, η προώθηση επιστημονικών επαγγελμάτων, η εκπαίδευση στην κριτική σκέψη, η θέση της εξειδίκευσης στη χάραξη δημόσιων πολιτικών και, κυρίως η ανάδειξη των στενών δεσμών μεταξύ επιστημονικής προσέγγισης και δημοκρατίας