«Η Anglo American δεν [θα] είναι εύκολος στόχος μετά τη διάσπαση, λέει ο διευθύνων σύμβουλος της μεταλλευτικής εταιρείας μετα την αναδιάρθρωση που αποσυνδέει δραστηριοτητες και προχωρά στη διαμόρφωση ενός πιο απλού χαρτοφυλακίου.

Η Anglo American Plc δεν θα είναι «αναπόφευκτος» στόχος εξαγοράς μετά την αποσύνδεση των περιουσιακών στοιχείων της σε διαμάντια, πλατίνα, νικέλιο και άνθρακα, δήλωσε την Πέμπτη ο διευθύνων σύμβουλος Ντάνκαν Γουάνμπλαντ,  λέγοντας ότι με τον τρόπο αυτο θα δημιουργήσει μια πιο ανθεκτική επιχείρηση.

Λίθιο: Ανοίγει ο δρόμος για άνοιγμα ορυχείου στη Νεβάδα

Ο εξορυκτικός γίγαντας αναδιαρθρώνει τις δραστηριότητές του για να επικεντρωθεί κυρίως στο χαλκο, το μέταλλο της ενεργειακής μετάβασης, αφού απέκρουσε προσφορά εξαγοράς ύψους 49 δισ. δολαρίων από τον μεγαλύτερο αντίπαλο της , το BHP Group  τον περασμένο Μάιο.

Ορισμένοι αναλυτές δήλωσαν ότι το απλοποιημένο χαρτοφυλάκιο της Anglo θα μπορούσε να την καταστήσει ακόμη πιο ελκυστικό στόχο εξαγοράς για τους μνηστήρες που έλκονται από τα περιουσιακά στοιχεία χαλκού της.
Ο Ντάνκαν Γουάνμπλαντ απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με μια άλλη πιθανή προσφορά σε μια εικονική ομιλία σε ένα συνέδριο εξόρυξης στο Γιοχάνεσμπουργκ.
«Δεν πιστεύω ότι είναι καθόλου αναπόφευκτο. Θα είμαστε μια βιώσιμη, αυτόνομη εταιρεία στην αγορά», δήλωσε ο Ντάνκαν Γουάνμπλαντ.

«Δεν μπορώ να πω τι θα κάνουν άλλοι άνθρωποι από άποψη εταιρικής δράσης. Δεν με ενδιαφέρει πραγματικά αυτό, αυτό που με ενδιαφέρει είναι η υλοποίηση της στρατηγικής για τη δημιουργία αξίας όχι μόνο για τους μετόχους, αλλά κυρίως για όλους τους ενδιαφερόμενους».

Ο χαλκός θα αποτελεί το 60% των δραστηριοτήτων της Anglo, δήλωσε ο Ντάνκαν Γουάνμπλαντ, αφού η μεταλλευτική εταιρεία αποεπενδύει από τον γίγαντα των διαμαντιών De Beers, τα περιουσιακά στοιχεία της Αυστραλίας για την παραγωγή άνθρακα από χάλυβα, τα ορυχεία νικελίου στη Βραζιλία, καθώς και την Anglo American Platinum (Amplats).

Εκτός από τα περιουσιακά στοιχεία χαλκού στη Χιλή, η Anglo θα διατηρήσει επίσης τα ορυχεία σιδηρομεταλλεύματος στη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία, καθώς και το έργο λιπασμάτων Woodsmith στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Anglo American Plc δήλωσε ότι η Anglo θα μπορούσε ενδεχομένως να προσφέρει ένα ακόμη πακέτο μετοχών της Amplats μετά την πώληση του 5,3% των μετοχών της εταιρείας τον περασμένο μήνα σε θεσμικούς επενδυτές, καθώς επιδιώκει να διαχειριστεί προσεκτικά την εκποίησή της, η οποία έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί έως το πρώτο εξάμηνο του 2025.

«Μπορεί να υπάρξει μόνο μία ακόμη ευκαιρία να το κάνουμε και αν το κάνουμε, θα εξαρτηθεί πλήρως από τις αγορές κατά τη στιγμή αυτής της ευκαιρίας», δήλωσε ο Ντάνκαν Γουάνμπλαντ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή