Στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραπέμπει Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Κύπρο, την Ισπανία, την Πολωνία και την Πορτογαλία, καθώς δεν κοινοποίησαν τα μέτρα μεταφοράς στο εθνικό τους δίκαιο της οδηγίας του Συμβουλίου αναφορικά με την εξασφάλιση παγκόσμιου ελάχιστου επιπέδου φορολογίας των ομίλων πολυεθνικών επιχειρήσεων και των εγχώριων ομίλων μεγάλης κλίμακας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για την Οδηγία (ΕΕ) 2022/2523 του Συμβουλίου, της 15ης Δεκεμβρίου 2022 (οδηγία για τον πυλώνα 2). Όπως αναφέρει η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της, η μεταφορά της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο είναι καίριας σημασίας για την αποτελεσματική εφαρμογή στην Ευρωπαϊκή Ένωση του πυλώνα 2, του ελάχιστου συντελεστή φορολογίας της μεταρρύθμισης της διεθνούς φορολογίας της G20 και του ΟΟΣΑ.

Ο πυλώνας 2 θα περιορίσει τον ανταγωνισμό προς τα κάτω όσον αφορά τους συντελεστές φορολογίας εταιρειών, επισημαίνει, ενώ προσθέτει πως τα κέρδη των μεγάλων πολυεθνικών και εγχώριων ομίλων ή εταιρειών με συνδυασμένο ετήσιο κύκλο εργασιών τουλάχιστον 750 εκατ. ευρώ θα έχουν ελάχιστο πραγματικό φορολογικό συντελεστή 15 %.

«Η Επιτροπή θεωρεί ότι η εφαρμογή των κανόνων του πυλώνα 2 αποτελεί προτεραιότητα, διότι θα συμβάλει στη μείωση του κινδύνου διάβρωσης της φορολογικής βάσης και μετατόπισης των κερδών και θα διασφαλίσει ότι οι μεγαλύτεροι πολυεθνικοί όμιλοι καταβάλλουν τον συμφωνημένο παγκόσμιο ελάχιστο συντελεστή φορολογίας εταιρειών», τονίζει.


Παράλληλα επισημαίνει πως όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ όφειλαν να θέσουν σε ισχύ τους νόμους που είναι αναγκαίοι για τη συμμόρφωση με την οδηγία για τον πυλώνα 2 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023 και να κοινοποιήσουν αμέσως το κείμενο των εν λόγω μέτρων στην Επιτροπή. Τα εν λόγω μέτρα εφαρμόζονται για τα οικονομικά έτη που αρχίζουν από τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Μέχρι σήμερα τα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν εκπληρώσει αυτές τις υποχρεώσεις. Ωστόσο, δεν έχουν ακόμη κοινοποιηθεί τα εθνικά μέτρα εφαρμογής της Ισπανίας, της Κύπρου, της Πολωνίας και της Πορτογαλίας.

«Η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες από τις αρχές για την οριστικοποίηση της εθνικής νομοθεσίας εφαρμογής του πυλώνα 2, αλλά, μέχρι σήμερα, αυτά τα κράτη μέλη δεν έχουν κοινοποιήσει τα μέτρα μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο και, ως εκ τούτου, προβαίνει σε επίσημο βήμα για την παραπομπή της Ισπανίας, της Κύπρου, της Πολωνίας και της Πορτογαλίας στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω μη μεταφοράς των σχετικών διατάξεων της ΕΕ στο εθνικό δίκαιο», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή