Οριακή αύξηση παρουσίασε ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας. Ωστόσο η καταστροφή που επέφερε ο τυφώνας Helene στις Νοτιοανατολικές ΗΠΑ και οι απεργίες στη Boeing και τα λιμάνια θα μπορούσαν να στρεβλώσουν την αγορά εργασίας αυτή την περίοδο.

Οι αρχικές αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 6.000 την περασμένη εβδομάδα σε εποχικά προσαρμοσμένες 225.000 για την εβδομάδα που έληξε στις 28 Σεπτεμβρίου. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει 220.000 αιτήσεις.

ΗΠΑ: Μειώθηκαν απροσδόκητα οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας δείχνουν ότι η αγορά εργασίας διολισθαίνει στο τέλος του τρίτου τριμήνου, μια κατάσταση που θα μπορούσε να επιτρέψει στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα να μην βιάζεται να πραγματοποιήσει μεγάλες μειώσεις επιτοκίων.

«Προς το παρόν, η αγορά εργασίας φαίνεται σταθερή ως βράχος και η οικονομία δεν φαίνεται να πέφτει από τον γκρεμό στα βάθη της ύφεσης» εξηγεί στο Reuters ο Christopher Rupkey, επικεφαλής οικονομολόγος της FWDBONDS. «Οι αξιωματούχοι της Fed είναι απίθανο να προχωρήσουν βιαστικά με επιθετικές μειώσεις επιτοκίων, εκτός εάν η αγορά εργασίας επιδεινωθεί περαιτέρω».

Οι μη προσαρμοσμένες απαιτήσεις μειώθηκαν κατά 1.066 σε 180.647 την περασμένη εβδομάδα.

Οι συνολικές αιτήσεις είναι σε επίπεδα που συνάδουν με μια σταθερή αγορά εργασίας, η οποία στηρίζεται σε χαμηλό αριθμό απολύσεων.

Ο τυφώνας και οι απεργίες

Η ηρεμία, ωστόσο, είναι πιθανό να κλονιστεί προσωρινά αφού η Helene προκάλεσε καταστροφές στη Βόρεια Καρολίνα, τη Νότια Καρολίνα, τη Γεωργία, τη Φλόριντα, το Τενεσί και τη Βιρτζίνια στα τέλη της περασμένης εβδομάδας. Κατέστρεψε σπίτια και υποδομές και σκότωσε τουλάχιστον 162 ανθρώπους στις έξι πολιτείες. Ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Αλεχάντρο Μαγιόρκας, αυτή την εβδομάδα δήλωσε ότι η ανάκαμψη θα περιλαμβάνει ένα «επιχείρημα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων» που θα διαρκέσει χρόνια.

Οι απεργίες περίπου 30.000 μηχανοτεχνιτών στην Boeing και 45.000 λιμενεργατών στα λιμάνια της ανατολικής ακτής και της ακτής του Κόλπου των ΗΠΑ αναμένεται επίσης να θολώσουν την εικόνα της αγοράς εργασίας.

Αν και οι απεργοί εργαζόμενοι δεν δικαιούνται επιδόματα ανεργίας, η απεργιακή τους δράση είναι πιθανό να διαπεράσει την αλυσίδα εφοδιασμού και άλλες επιχειρήσεις που εξαρτώνται από την Boeing και τα λιμάνια και να προκαλέσει προσωρινές απολύσεις.

Ο αριθμός των ατόμων που λαμβάνουν επιδόματα μετά από μια πρώτη εβδομάδα βοήθειας,  μειώθηκε κατά 1.000 σε εποχικά προσαρμοσμένο 1,826 εκατομμύρια κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που έληξε στις 21 Σεπτεμβρίου, όπως έδειξε η έκθεση για τις αιτήσεις.

Ο συνεχιζόμενες αιτήσεις έχουν κατασταλάξει αφού κλιμακώθηκαν σε υψηλά επίπεδα άνω των 2-1/2 ετών τον Ιούλιο μετά τις αλλαγές πολιτικής στη Μινεσότα που επέτρεψαν στο μη διδακτικό προσωπικό της πολιτείας να υποβάλει αίτηση για βοήθεια ανεργίας κατά τη διάρκεια των θερινών σχολικών διακοπών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Αυτοκινητοβιομηχανία: Σε αναμμένα κάρβουνα οι ευρωπαϊκές εταιρείες –  Θα πιάσουν τους στόχους για τις εκπομπές άνθρακα;
Green |

Σε αναμμένα κάρβουνα η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία - Δεν πιάνει τους στόχους για τις εκπομπές άνθρακα

Υπέρογκα τα πρόστιμα που που επισύρει η υπέρβαση των ορίων εκπομπών από το 2025 - «Δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις» για να προλάβουμε, λέει η αυτοκινητοβιομηχανία