Η Ιταλία σχεδιάζει να αυξήσει τους φόρους στις εταιρείες που επωφελήθηκαν περισσότερο από την οικονομική αναταραχή των τελευταίων ετών, προκειμένου να συμβάλει στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Τζιανκάρλο Τζορτζέτι.
Ο Τζορτζέτι αποκάλυψε ότι μελετά τους φόρους που θα ισχύουν για εταιρείες σε μια σειρά βιομηχανιών, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Ο 57χρονος επικεφαλής των οικονομικών της χώρας ακροβατεί σε λεπτές ισορροπίες, σε μια προσπάθεια να πείσει τα στελέχη της Ιταλίας να αποδεχθούν τα σχέδιά του χωρίς να προκαλέσει δημόσιες αντιδράσεις. Πέρυσι, οι προτάσεις για πρόσθετο φόρο στις τράπεζες εγκαταλείφθηκαν ουσιαστικά αφού προκάλεσαν ένα μεγάλο ξεπούλημα στις ιταλικές μετοχές και ο Τζορτζέτι υποσχέθηκε ότι δεν θα επαναλάβει αυτό το λάθος.
Το νέο σχέδιο που σκιαγραφήθηκε από τον Τζορτζέτι θα μπορούσε να προκαλέσει τον διχασμό στα κόμματα της κυβέρνησης συνασπισμού της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι.
Ιταλία: Διαπραγμάτευση με τις τράπεζες – Θέμα η συνεισφορά τους στο δημόσιο ταμείο
«Θα εγκρίνουμε έναν προϋπολογισμό που θα απαιτήσει θυσίες από όλους», είπε ο υπουργός σε συνέντευξη Bloomberg.
«Σημαίνει τη φορολόγηση των κερδών και των εσόδων, και είναι μια προσπάθεια που πρέπει να κάνει ολόκληρη η χώρα που σημαίνει ιδιώτες, αλλά και μικρές, μεσαίες και μεγάλες εταιρείες», υπογράμμισε ο Τζορτζέτι.
Οι στόχοι του ελλείμματος στη Ιταλία
Η Ιταλία στοχεύει να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2026 από 3,8% που προβλέπεται για φέτος. Αυτό είναι απαραίτητο για να διατηρηθεί η χώρα σε συμφωνία με τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και να καθησυχάσει τις αγορές μετά την επίπληξη της χώρας από την ΕΕ και την υπαγωγή της σε ειδικό καθεστώς παρακολούθησης.
Ο υπουργός τόνισε επίσης τη δέσμευση της Ιταλίας να διατηρήσει σταθερά τα δημόσια οικονομικά και επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση βλέπει την οικονομία να αναπτύσσεται κατά 1% φέτος.
«Πιστεύω ότι η αξιοπιστία είναι θεμελιώδης και αυτή η κυβέρνηση πρέπει να δώσει ένα μήνυμα αξιοπιστίας», είπε ο Τζορτζέτι. «Κάνουμε αυτό που υποσχόμαστε και πιστεύω ότι τα γεγονότα είναι αυτά που το αποδεικνύουν».
Αναζητώντας πόρους
Παρόλα αυτά, ο Τζορτζέτι αγωνίζεται να βρει τα έσοδα που χρειάζεται για να προσφέρει στους στόχους του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος. Σύμφωνα με το Bloomberg, χρειάζεται να βρει κονδύλια περίπου 25 δισεκατομμυρίων ευρώ (28 δισεκατομμύρια δολάρια) και μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να βρει μόνο περίπου τα μισά από αυτά.
Κι άλλες χώρες στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ενέκρινε επίσης έναν προσωρινό φόρο στις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας, υποστηρίζοντας τη στρατηγική της νέας κυβέρνησής του, ακόμη κι αν αυτή αποκλίνει από τη μακροχρόνια φιλοεπιχειρηματική του στάση.
Latest News
Προϋπολογισμός και Black Friday «φρέναραν» τις καταναλωτικές δαπάνες στη Βρετανία
Το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής, στη Βρετανία, αναθεώρησε προς τα κάτω το ποσοστό ανάπτυξης για τον Σεπτέμβριο από 0,3% σε μόλις 0,1%
«Καμπανάκι» από την Λαγκάρντ - Επείγουσα ανάγκη η ενοποίηση των κεφαλαιαγορών στην ΕΕ
Η Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι η αδράνεια της Ευρώπης της έχει κοστίσει πολύτιμο χρόνο - Ο ρόλος των αποταμιεύσεων και της ΕΤΕπ
Παραιτείται ο CEO της Northvolt μετά το αίτημα για προστασία από πτώχευση
Η Northvolt κατέθεσε χθες αίτηση για προστασία υπό το κεφάλαιο 11 στις Ηνωμένες Πολιτείες - Πώς θα γίνει η χρηματοδότηση
«Καμπάνα» 179 εκατ. στη Ryanair και σε άλλες 4 αεροπορικές για καταχρηστικές χρεώσεις
H Ισπανία είχε ξεκινήσει έλεγχο πριν από περίπου ένα χρόνο απειλώντας τις εταιρείες με ισχυρές κυρώσεις
Υπαρξιακή απειλή για τις παγκόσμιες αυτοκινητοβιομηχανίες στην Κίνα - Τι λένε αναλυτές
Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι είναι ίσως ήδη πολύ αργά για τις ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες στην Κίνα
Ποιον ετοιμάζει ο Τραμπ για τη Fed μέσω.... υπουργείου Οικονομικών
Ο Τραμπ θεωρούσε τον Γουόρς υποψήφιο για επικεφαλής της Fed και στην πρώτη θητεία του
Πώς η Πορτογαλία επιδιώκει να γίνει «φορολογικός παράδεισος» για νέους
Σχέδιο να σταματήσει στην Πορτογαλία το brain drain, με φοροαπαλλαγές τα πρώτα 10 χρόνια της σταδιοδρομίας – Μηδέν φόρος για κάτω των 35 ετών το πρώτο έτος
Η Gen Z «ερωτεύτηκε» τη δουλειά στο Δημόσιο, αλλά... ο Μασκ καραδοκεί
Οι περικοπές στον προϋπολογισμό των ΗΠΑ που σχεδιάζει ο Μασκ μπορεί να δείξει την έξοδο από το Δημόσιο Τομέα
Ποιες πόλεις διεκδικούν τους πλούσιους μετανάστες του Λονδίνου
Οι πλούσιοι κάτοικοι του Λονδίνου φεύγουν για να αποφύγουν τη φορολόγηση - Η Κύπρος, μεταξύ των κρατών που τους διεκδικούν
Η Jaguar αλλάζει το εμβληματικό της λογότυπο
Σε μια προσπάθεια επανεφεύρεσης του εαυτού της, η Jaguar επανασχεδιάζει το διάσημο λογότυπό της