Η Ιταλία σχεδιάζει να αυξήσει τους φόρους στις εταιρείες που επωφελήθηκαν περισσότερο από την οικονομική αναταραχή των τελευταίων ετών, προκειμένου να συμβάλει στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Τζιανκάρλο Τζορτζέτι.

Ο Τζορτζέτι αποκάλυψε ότι μελετά τους φόρους που θα ισχύουν για εταιρείες σε μια σειρά βιομηχανιών, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο 57χρονος επικεφαλής των οικονομικών της χώρας ακροβατεί σε λεπτές ισορροπίες, σε μια προσπάθεια να πείσει τα στελέχη της Ιταλίας να αποδεχθούν τα σχέδιά του χωρίς να προκαλέσει δημόσιες αντιδράσεις. Πέρυσι, οι προτάσεις για πρόσθετο φόρο στις τράπεζες εγκαταλείφθηκαν ουσιαστικά αφού προκάλεσαν ένα μεγάλο ξεπούλημα στις ιταλικές μετοχές και ο Τζορτζέτι υποσχέθηκε ότι δεν θα επαναλάβει αυτό το λάθος.

Το νέο σχέδιο που σκιαγραφήθηκε από τον Τζορτζέτι θα μπορούσε να προκαλέσει τον διχασμό στα κόμματα της κυβέρνησης συνασπισμού της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι.

Ιταλία: Διαπραγμάτευση με τις τράπεζες – Θέμα η συνεισφορά τους στο δημόσιο ταμείο

«Θα εγκρίνουμε έναν προϋπολογισμό που θα απαιτήσει θυσίες από όλους», είπε ο υπουργός σε συνέντευξη Bloomberg.

«Σημαίνει τη φορολόγηση των κερδών και των εσόδων, και είναι μια προσπάθεια που πρέπει να κάνει ολόκληρη η χώρα που σημαίνει ιδιώτες, αλλά και μικρές, μεσαίες και μεγάλες εταιρείες», υπογράμμισε ο Τζορτζέτι.

Οι στόχοι του ελλείμματος στη Ιταλία

Η Ιταλία στοχεύει να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2026 από 3,8% που προβλέπεται για φέτος. Αυτό είναι απαραίτητο για να διατηρηθεί η χώρα σε συμφωνία με τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και να καθησυχάσει τις αγορές μετά την επίπληξη της χώρας από την ΕΕ και την υπαγωγή της σε ειδικό καθεστώς παρακολούθησης.

Ο υπουργός τόνισε επίσης τη δέσμευση της Ιταλίας να διατηρήσει σταθερά τα δημόσια οικονομικά και επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση βλέπει την οικονομία να αναπτύσσεται κατά 1% φέτος.

«Πιστεύω ότι η αξιοπιστία είναι θεμελιώδης και αυτή η κυβέρνηση πρέπει να δώσει ένα μήνυμα αξιοπιστίας», είπε ο Τζορτζέτι. «Κάνουμε αυτό που υποσχόμαστε και πιστεύω ότι τα γεγονότα είναι αυτά που το αποδεικνύουν».

Αναζητώντας πόρους

Παρόλα αυτά, ο Τζορτζέτι αγωνίζεται να βρει τα έσοδα που χρειάζεται για να προσφέρει στους στόχους του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος. Σύμφωνα με το Bloomberg, χρειάζεται να βρει κονδύλια περίπου 25 δισεκατομμυρίων ευρώ (28 δισεκατομμύρια δολάρια) και μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να βρει μόνο περίπου τα μισά από αυτά.

Κι άλλες χώρες στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ενέκρινε επίσης έναν προσωρινό φόρο στις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας, υποστηρίζοντας τη στρατηγική της νέας κυβέρνησής του, ακόμη κι αν αυτή αποκλίνει από τη μακροχρόνια φιλοεπιχειρηματική του στάση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Αυτοκινητοβιομηχανία: Σε αναμμένα κάρβουνα οι ευρωπαϊκές εταιρείες –  Θα πιάσουν τους στόχους για τις εκπομπές άνθρακα;
Green |

Σε αναμμένα κάρβουνα η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία - Δεν πιάνει τους στόχους για τις εκπομπές άνθρακα

Υπέρογκα τα πρόστιμα που που επισύρει η υπέρβαση των ορίων εκπομπών από το 2025 - «Δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις» για να προλάβουμε, λέει η αυτοκινητοβιομηχανία