Το πράσινο φως έδωσε εκών-άκων την Τετάρτη ο Εμανουέλ Μακρόν στην έκτακτη φορολόγηση των μεγάλων γαλλικών επιχειρήσεων που ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια των προγραμματικών του δηλώσεων τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον εξόχως επικίνδυνο δημοσιονομικό εκτροχιασμό της Γαλλίας – ήδη το καμπανάκι του συναγερμού έχει σημάνει στις αγορές ομολόγων.
Ο φίλα προσκείμενος προς το επιχειρείν πρόεδρος της Γαλλίας δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά για δυο μείζονες λόγους, έναν πολιτικό και έναν οικονομικό. Αφενός θα ήταν τρέλα να πριονίσει την ήδη ασταθή καρέκλα του πρωθυπουργού που ο ίδιος διόρισε. Αφετέρου επειδή θα ήταν έως και καταδικαστικό για τη χώρα του να μην αναγνωρίσει την ανάγκη να περιοριστούν με κάθε τρόπο το χρέος που φθάνει στο 112% του ΑΕΠ και υπολείπεται μόνο του ελληνικού και του ιταλικού και το έλλειμμα, που ίσως ξεπεράσει το 6% εφέτος, ποσοστό διπλάσιο του ανεκτού 3% από το Σύμφωνο Σταθερότητας και θα υπολείπεται, πιθανότατα, μόνο του ιταλικού, του ουγγρικού και του ρουμανικού (7,4%, 6,7% και 6,6% αντίστοιχα το 2023).
Γαλλία: Ομοβροντίες χρεοκοπιών επιχειρήσεων
Μακρόν: Ζητά Κατανόηση
«Οι μεγάλες επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται καλά την ανάγκη να επιβληθεί ένας έκτακτος φόρος. Αλλά η λύση αυτή θα πρέπει να είναι περιορισμένη. Η λύση για τη βελτίωση της δημοσιονομικής εικόνας της χώρας δεν μπορεί να είναι μια βραχυπρόθεσμη επιθετική προσαρμογή με μεγάλες περικοπές κοινωνικών δαπανών ή με υπερφορολόγηση των ιδιωτών και των επιχειρήσεων», είπε ο Μακρόν.
Μιλώντας σε φόρουμ στη Γερμανία ο πρόεδρος εκτίμησε ότι η Γαλλία «δεν έχει πολλά περιθώρια ελιγμών όσον αφορά τη φορολογία», καθώς είναι «η πρώτη ή δεύτερη χώρα στην Ευρώπη με τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές». Εξάλλου, «η κορυφαία προτεραιότητα της γαλλικής οικονομίας θα πρέπει να είναι η βελτίωση του ποσοστού απασχόλησης των νέων και η μείωση του ποσοστού ανεργίας», τομείς στους οποίους «η Γερμανία έχει καλύτερες επιδόσεις».
Την προηγουμένη εξειδικεύοντας τα μέτρα ο πρωθυπουργός Μπαρνιέ είχε επικαλεστεί την αξία της «δημοσιονομικής δικαιοσύνης» για να ζητήσει τη μεγαλύτερη συμμετοχή στα κοινά από «μεγάλες εταιρείες που πραγματοποιούν σημαντικά κέρδη» και από «τους πλουσιότερους Γάλλους πολίτες».
«Μασάζ»
Σημειωτέον ότι ο γαλλικός τύπος προετοίμασε την κοινή γνώμη για τις φορολογικές αυξήσεις στα υπερκέρδη των επιχειρήσεων και στους έχοντες και κατέχοντες με πρωτοσέλιδα ρεπορτάζ στις αγορές ομολόγων, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το κόστος δανεισμού της Γαλλίας έχει ξεπεράσει σήμερα ακόμα και αυτό της Ελλάδας, μιας χώρας που μόλις πριν από λίγα χρόνια ήταν χρεοκοπημένη.
Τον περασμένο Ιούλιο εξάλλου η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χτύπησε το προειδοποιητικό καμπανάκι για τις οικονομίες της Γαλλίας και έξι ακόμα ευρωπαϊκών κρατών εκκινώντας τη λεγόμενη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, μια κίνηση που μοιραία τις στοχοποιεί ενώπιον των αγορών.
Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στις 29 Σεπτεμβρίου η «Le Monde» είχε αποκαλύψει ότι η νέα κυβέρνηση σκέπτεται να επιβάλει μια «εξαιρετική εισφορά στα κέρδη των μεγάλων εταιρειών». Σύμφωνα με το έγγραφο που επικαλούνταν η εφημερίδα, «οι εν λόγω εταιρείες θα υπόκεινται, εκτός από εταιρικό φόρο μειωμένο τα τελευταία χρόνια στο 25% των φορολογητέων κερδών, σε προσαύξηση 8,5 ποσοστιαίων μονάδων». Ωστόσο, «η περιορισμένη χρονικά εισφορά θα επιβάλλονταν μόνο σε ομίλους με τζίρο άνω του 1 δισ. ευρώ ετησίως».
Επιστροφή στο μέλλον
Αν εν τέλει το οικονομικό επιτελείο του Μπαρνιέ επιβάλει την «έκτακτη επιβάρυνση», ο συντελεστής εταιρικού φόρου θα εκτινάσσονταν και πάλι στο 33,5%, θα επέστρεφε δηλαδή στο επίπεδο που είχε την περίοδο 1993-2017, προτού αρχίσει δηλαδή να αποκλιμακώνεται από τις κυβερνήσεις που διόριζε ο Μακρόν. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που η Γαλλία καταφεύγει σε φορολόγηση των «εθνικών πρωταθλητών» της για να ορθοποδήσει δημοσιονομικά.
«Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια αρκετές κυβερνήσεις αναγκάστηκαν να κάνουν το ίδιο για να βελτιώσουν τα δημόσια οικονομικά μεγέθη. Το 2011 ο Φρανσουά Φιγιόν, πρωθυπουργός τότε του Νικολά Σαρκοζί, εισήγαγε έναν προσωρινό εταιρικό φόρο που είχε διάρκεια δύο ετών και ο οποίος τελικά επεκτάθηκε το 2013 από τον διάδοχο του Φιγιόν, Ζαν-Μαρκ Ερό», γράφει η Αμελί Ριλμάν στην εφημερίδα «Le Figaro».
Αλλά και το 2017, ο πρώτος πρωθυπουργός του Μακρόν, Εντουάρ Φιλίπ, αποφάσισε με τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου φυσικά να επιβαρύνει φορολογικά τους μεγάλους ομίλους. Όσες εταιρείες είχαν κύκλο εργασιών άνω του 1 δισ. ευρώ έφτασαν να φορολογηθούν τη χρονιά εκείνη με τελικό συντελεστή 38,8%, ενώ εκείνες με τζίρο άνω των 3 δισ. ευρώ φορολογήθηκαν με συντελεστή 43,3%.
Ποιοι περνούν ταμείο
«Ελλείψει επαρκών πληροφοριών είναι αδύνατο να πει κανείς με βεβαιότητα ποιες εταιρείες θα κληθούν εν προκειμένω να περάσουν από το ταμείο», σημειώνει η ρεπόρτερ της γαλλικής εφημερίδας. Το 2017, η «προσωρινή φορολογική αναμόρφωση» που αποφάσισε ο Εμανουέλ Μακρόν επηρέασε περίπου 300 μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας.
«Σήμερα τα μεγαθήρια της γαλλικής οικονομίας που είχαν ξεπεράσει κατά πολύ το 1 δισ. ευρώ σε τζίρο το 2023 ανήκουν είτε στον ενεργειακό τομέα (TotalEnergies, 237 δισ. δολάρια) είτε στον κλάδο των ειδών πολυτελείας (LVMH, 86 δισ. ευρώ και L’Oréal 41,18 δισ. ευρώ) είτε στον χρηματοπιστωτικό κλάδο (BNP Paribas, 45,87 δισ. ευρώ), είτε στη βαριά βιομηχανία (Air Liquide, 27 δισ. ευρώ, Alstom, 17 δισ. ευρώ) ή ακόμη και στις λιανικές πωλήσεις (Carrefour, 94 δισ. ευρώ)», γράφει χαρακτηριστικά η Αμελί Ριλμάν.
Ευρωπαίος Μακρόν
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση Μπαρνιέ θα έχει την στήριξη του Μακρόν στην προσπάθειά της να κερδίσει ψήφο εμπιστοσύνης – με την ανοχή της Εθνικής Συμμαχίας της Μαρίν Λεπέν και με τις απαραίτητες παραχωρήσεις που μοιραία θα κάνει στην Ακροδεξιά – και εν συνεχεία να επιβιώσει.
Όμως ο γάλλος πρόεδρος, έπειτα από την συντριπτική ήττα που υπέστη η παράταξή του στις εκλογές του Ιουνίου τις οποίες ο ίδιος προκάλεσε, φαίνεται πως αποφάσισε να ενδυθεί ευρωπαϊκό μανδύα. «Ο πρόεδρος σκοπεύει να συνεχίσει να διαδραματίζει ρόλο στην προσπάθεια τόνωσης της ανταγωνιστικότητας και της οικονομικής ανάπτυξης, όμως το πεδίο δράσης του περνά τώρα πρωτίστως σε ευρωπαϊκό επίπεδο», μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP). Το αποκάλυψε ο ίδιος την Τρίτη ενώπιον του γερμανικού ακροατηρίου στο οποίο απευθύνθηκε.
«Για μένα η πρώτη προτεραιότητα είναι η δράση σε ευρωπαϊκή κλίμακα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μακρόν μιλώντας στο φόρουμ. «Σε ευρωπαϊκό επίπεδο μπορούμε να ξεκλειδώσουμε πολλή ανάπτυξη και να δημιουργήσουμε μεγάλες δυνατότητες ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητάς μας», είπε, προσθέτοντας ότι εκείνο που θέλει είναι να προκαλέσει ένα «ένα σοκ απλούστευσης της οικονομικής δράσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Διότι «η γραφειοκρατία και οι πολυεπίπεδοι κανονισμοί αποτελούν τη μεγάλη τροχοπέδη για την οικονομία και την καινοτομία».
Είναι προφανές ότι o Εμανουέλ Μακρόν, τρία χρόνια προτού λήξει η δεύτερη και τελευταία προεδρική του θητεία στη Γαλλία, άρχισε ήδη να προετοιμάζει την ευρωπαϊκή του καριέρα. Το 2027 εξάλλου θα είναι μόνο 49 ετών.
Latest News
Ο Γκαουτάμ Αντάνι αρνείται τις κατηγορίες για δωροδοκία και απάτη
Ο όμιλος του Γκαουτάμ Αντάνι δήλωσε ότι θα επιδιώξει κάθε δυνατή νομική προσφυγή για να υπερασπιστεί τον εαυτό του
Πρωτοφανής καταδίκη για έγκλημα... λευκού κολάρου - 18ετής φυλάκιση στο αφεντικό του Archegos
Σκληρή καταδίκη για τον πρώην επενδυτής της Wall Street και αφεντικό του hedge fund, Archegos, Σουνγκ Κουκ «Μπιλ» Χουάνγκ
Προβληματίζει η κινεζική αγορά - Η Starbucks σκέφτεται την αποχώρησή της;
Η Starbucks διερευνά τις δυνατότητες πώλησης του κινεζικού βραχίονά της - Πώς διαμορφώνεται το ενδιαφέρον εγχώριων εταιρειών ιδιωτικών κεφαλαίων
Η κυβέρνηση Μπάιντεν επιδιώκει την διαγραφή χρέους της Ουκρανίας ύψους 4,6 δισ. δολαρίων
Οι ΗΠΑ θα ακυρώσουν το ήμισυ ενός δανείου ύψους 9 δισ. δολαρίων - Το σχέδιο προκάλεσε αντιρρήσεις από τους Ρεπουμπλικάνου
Συνελήφθη άνδρας που σχεδίαζε βομβιστική επίθεση στη Wall Street
Οι αρχές ισχυρίζονται ότι ο στόχος του δράστη από τη Φλόριντα ήταν η καρδιά της Wall Street - Ποιος είναι ο 30χρονος που συνελήφθη
Σε ελεύθερη πτώση οι μετοχές του Αντάνι μετά τις εναντίον του κατηγορίες
Ο 62χρονος Αντάνι και άλλοι επτά κατηγορήθηκαν ότι δωροδόκησαν Ινδούς κυβερνητικούς αξιωματούχους με πάνω από 250 εκατομμύρια δολάρια
Ο Ινδός μεγιστάνας Γκαουτάμ Αντάμι κατηγορείται για απάτη στις ΗΠΑ
Ο Γκαουτάμ Αντάνι κατηγορήθηκε με άλλους κατηγορούμενους στη Νέα Υόρκη για φερόμενη απάτη πολλών δισ. δολαρίων
Στην αντεπίθεση οι Βρυξέλλες κατά του Πεκίνου - Προαπαιτούμενα για τις κινεζικές επενδύσεις στην Ε.Ε.
Σκληραίνουν τη στάση τους οι Βρυξέλλες απέναντι στο Πεκίνο - Τα κριτήρια που βάζει τώρα η Ευρώπη στις κινεζικές εταιρείες
Η McDonald's θέλει να συνεχίσει τις προσφορές και το 2025
Η McDonald's επεξεργάζεται μια προσφορά «αγόρασε ένα πάρε ένα ακόμη» η οποία θα ξεκινήσει στις ΗΠΑ
«Μυρίζει» συμβιβασμός για τους αντιπροέδρους της Κομισιόν
Κορυφώνονται σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο οι διαπραγματεύσεις των ευρωομάδων για τη συμφωνία έγκρισης των έξι εκτελεστικών αντιπροέδρων της Κομισιόν