Ο χαλαζίας είναι ένα κρίσιμο υλικό που χρησιμοποιείται στην παραγωγική διαδικασία τσιπ που τροφοδοτούν τα πάντα, από smartphone έως κέντρα δεδομένων. Αλλά η προμήθεια του βρίσκεται σε κίνδυνο, καθώς ένα ορυχείο σε μια μικρή πόλη στη Βόρεια Καρολίνα, που είναι απαραίτητο για την παγκόσμια παραγωγή ημιαγωγών, έκλεισε προσωρινά όταν ο Τυφώνας Helene έπληξε την περιοχή.

Το Spruce Pine φιλοξενεί δύο ορυχεία που αποτελούν βασική πηγή χαλαζία υψηλής καθαρότητας, με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι οποιαδήποτε μακροπρόθεσμη ζημιά κινδυνεύει να διαταράξει τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού τσιπ.

Βιομηχανία τσιπ: Πόσο αυξήθηκαν οι περιουσίες των κατασκευαστών της Ταϊβάν

Η Sibelco, ιδιοκτήτης ενός από τα ορυχεία, επιβεβαίωσε με email στο Business Insider ότι διέκοψε τη λειτουργία του από τις 26 Σεπτεμβρίου λόγω των συνεπειών του τυφώνα Helene.

«Ο τυφώνας έχει προκαλέσει εκτεταμένες πλημμύρες, διακοπές ρεύματος, διακοπές στην επικοινωνία και ζημιές σε κρίσιμες υποδομές στην περιοχή», δήλωσε εκπρόσωπος της Sibelco.

Tυφώνας Helene

Επεξεργασμένος χαλαζίας από το ορυχείο

Ο Τυφώνας Helene αφήνει καταστροφή

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι είχε επιβεβαιώσει την ασφάλεια των περισσότερων από τους υπαλλήλους της, αλλά εξακολουθεί να προσπαθεί να επικοινωνήσει με όσους έμειναν αποκομμένοι. Η Sibelco ανακοίνωσε επίσης ότι συνεργάζεται με την τοπική της ομάδα και τις αρχές της Βόρειας Καρολίνας για την επανεκκίνηση των εργασιών το συντομότερο δυνατό.

Ο Τυφώνας Helene έπληξε τη Βόρεια Καρολίνα κατά το Σαββατοκύριακο και έχει αφήσει περισσότερους από 130 νεκρούς στις ΗΠΑ από τότε που έπιασε ξηρά την περασμένη εβδομάδα.

Το Spruce Pine χτυπήθηκε με πάνω από 60 εκατοστά βροχής μεταξύ Τρίτης και Σαββάτου, σύμφωνα με το Associated Press.

Μια ανάρτηση στο Facebook από την κυβέρνηση της κομητείας περιέγραψε τις πλημμύρες ως «καταστροφικές» και ανέφερε ότι ένα «μεγάλο κομμάτι» της υποδομής της πολιτείας είχε καταστραφεί ή τεθεί εκτός λειτουργίας από τα νερά.

Ο επίσημος ιστότοπος της κομητείας Mitchell, που περιλαμβάνει το Spruce Pine, ανέφερε τη Δευτέρα ότι ένας δρόμος που απέχει πέντε λεπτά με το αυτοκίνητο από τα ορυχεία έκλεισε.

«Στενωπός» εφοδιαστικής αλυσίδας

Τα ορυχεία χαλαζία της πόλης διευθύνονται από δύο εταιρείες, τη Sibelco και την Quartz Corp.

Οι δύο εταιρείες διαδραματίζουν τεράστιο ρόλο στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού. Ο υπερκαθαρός χαλαζίας που εξορύσσεται στο Spruce Pine είναι απαραίτητος για την κατασκευή γκοφρετών πυριτίου, ένα βασικό συστατικό σε ημιαγωγούς που κατασκευάζονται από την ταϊβανέζικη εταιρεία τεχνολογίας TSMC.

Τη Δευτέρα, ένας εκπρόσωπος της Quartz Corp. αρνήθηκε να σχολιάσει τον αντίκτυπο του τυφώνα και είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί οποιαδήποτε επίδραση στην παραγωγή χαλαζία. Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η προτεραιότητα της εταιρείας ήταν οι άνθρωποι.

Ο Εντ Κόνγουεϊ, δημοσιογράφος και συγγραφέας του Sky News, ο οποίος έχει γράψει ένα βιβλίο για τις αλυσίδες εφοδιασμού πολύτιμων υλικών, περιέγραψε τα δύο ορυχεία ως ένα «απίστευτα» σημαντικό «σημείο» στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

Η σημασία του καθαρού χαλαζία

Ο ίδιος ανέφερε στο Business Insider ότι η κατασκευή γκοφρετών πυριτίου απαιτεί την τήξη σχεδόν καθαρού πυριτίου σε ένα χωνευτήριο κατασκευασμένο από χαλαζία υψηλής καθαρότητας – του οποίου η μόνη μεγάλης κλίμακας πηγή είναι τα ορυχεία της Βόρειας Καρολίνας.

«Είναι το μόνο μέρος που έχουμε ανακαλύψει έναν πολύ μεγάλο πόρο αυτού του χαλαζία ιδιαίτερα υψηλής καθαρότητας», είπε.

«Εάν δεν έχουμε πρόσβαση σε αυτά τα ορυχεία για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε η παγκόσμια προσφορά αυτών των πλακιδίων πυριτίου απειλείται», πρόσθεσε ο Κόνγουεϊ.

Ο Γινάν Γουάνγκ, γεωλόγος, είπε: «Ο χαλαζίας στο Spruce Pine σχηματίστηκε βαθιά στη Γη χωρίς πολύ νερό που θα μετέφερε ακαθαρσίες».

Ο Σίβερ Γουάνγκ, συνδιευθυντής της ομάδας για το κλίμα και την ενέργεια στο Ινστιτούτο Breakthrough, ανέφερε στο BI μέσω email ότι οι περισσότεροι κατασκευαστές τσιπ «πιθανότατα διατηρούν κάποια αποθέματα για να αντιμετωπίσουν μια σύντομη διακοπή».

Η έκταση της ζημιάς

Αλλά η έκταση της ζημιάς θα καθορίσει τον τελικό αντίκτυπο στην παροχή ημιαγωγών, είπε ο Γουάνγκ, προσθέτοντας ότι ενώ τα ορυχεία βρίσκονται σε υψηλό σημείο εδάφους, μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες για να αποκατασταθούν οι δρόμοι και η ισχύς.

«Εάν τα ορυχεία ξαναρχίσουν τη λειτουργία τους μέσα σε λίγες εβδομάδες, οι επιπτώσεις μπορεί να είναι ελάχιστες», είπε, προσθέτοντας ότι «Αν συνέβαιναν πιο σοβαρές ζημιές στα ορυχεία, τότε τόσο η βιομηχανία τσιπ όσο και η ηλιακή βιομηχανία θα μπορούσαν να δουν ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και εκτίναξη των τιμών».

Αυτό συμβαίνει επειδή τα ορυχεία Spruce Pine είναι μοναδικά στην κλίμακα τους, είπε και πρόσθεσε: «Άλλα υπάρχοντα ή νέα ορυχεία θα χρειαστούν πολλούς μήνες ή χρόνια για να αναπτυχθούν».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή