Η Λιβύη ανακοίνωσε ότι θα ξαναρχίσει την πλήρη παραγωγή πετρελαίου από την Πέμπτη, σε μια κίνηση που αναμένεται να επιστρέψει περίπου 700.000 βαρέλια αργού την ημέρα στην αγορά, μετά την επίλυση μιας διαφωνίας μεταξύ αντίπαλων πολιτικών φατριών.

Οι προηγούμενες εντολές για διακοπή των εργασιών έχουν αρθεί σε «όλα τα λιβυκά κοιτάσματα αργού πετρελαίου και τερματικούς σταθμούς», ανέφερε η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου.

Η Λιβύη συνήθως αντλεί περίπου 1,2 εκατομμύρια βαρέλια αργού την ημέρα, αλλά η παραγωγή έχει μειωθεί σε λιγότερο από 450.000 b/d από τότε που η κυβέρνηση που ελέγχει τα ανατολικά της χώρας έκλεισε την παραγωγή και τις εξαγωγές τον Αύγουστο σε μια μάχη για τον έλεγχο της κεντρικής τράπεζας.

Η επανέναρξη της πλήρους παραγωγής αναμένεται να βοηθήσει στην άρση ορισμένων ανησυχιών στην αγορά σχετικά με το ενδεχόμενο οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή να διαταράξουν τον εφοδιασμό πετρελαίου.

Λιβύη: «SOS» από τη διακοπή παραγωγής πετρελαίου

Η διάσπαση

Η χώρα διασπάστηκε σε ανταγωνιστικές ανατολικές και δυτικές κυβερνήσεις πριν από μια δεκαετία και η διαχείριση της νομισματικής αρχής δίνει τον έλεγχο δισεκατομμυρίων δολαρίων εσόδων. Η Λιβύη -η οποία βρίσκεται στην κορυφή των μεγαλύτερων αποθεμάτων πετρελαίου της Αφρικής- αντλούσε περίπου 1,2 εκατομμύρια βαρέλια αργού την ημέρα για μεγάλο μέρος του περασμένου έτους.

Η Λιβύη μαστίζεται από ταραχές μετά την ανατροπή του επί μακρόν δικτάτορα Μοαμάρ Αλ Καντάφι το 2011 και οι ενεργειακοί της πόροι αποτέλεσαν βασικό πεδίο μάχης για τις φατρίες που ανταγωνίζονται για πολιτικό πλεονέκτημα, προκαλώντας συχνές διακοπές. Οι συγκρούσεις που ξεκίνησαν γύρω στο 2014 υποτίθεται ότι θα έληγαν με την κατάπαυση του πυρός το 2020 με την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών. Οι υποσχόμενες εκλογές δεν πραγματοποιήθηκαν και η Λιβύη διασπάστηκε εκ νέου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια