![Μέση Ανατολή: Στο χείλος της αβύσσου – Ανελέητο σφυροκόπημα του Ισραήλ στον Λίβανο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/lebanon.jpg)
Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια αεροπορικών βομβαρδισμών του Ισραήλ στον Λίβανο και συγκεκριμένα στη Βηρυτό, μία μέρα μετά από τις χερσαίες μάχες στον νότιο Λίβανο, όπου οκτώ στρατιωτικοί του Ισραήλ σκοτώθηκαν.
Μια από τις επιδρομές στην πρωτεύουσα του Λιβάνου έπληξε «κέντρο της πολιτικής προστασίας» της Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται από το Ιράν, στη Μπασούρα, στην καρδιά της πόλης.
Ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε νέα διαταγή εσπευσμένης απομάκρυνσης των αμάχων από τομείς νοτίων προαστίων της Βηρυτού, των Χαρέτ Χράικ, Μπουρζ αλ Μπαράζνα και Χαντάθ Γαρμπ, που αναγγέλλονται νέοι βομβαρδισμοί εναντίον μελών ή εγκαταστάσεων της Χεζμπολάχ.
חיל האוויר יירט מטרה אווירית חשודה מול חופי גוש דן @ItayBlumental @Itsik_zuarets
צילום: נעשה מאמץ גדול לאתר את בעלי הזכויות בצילומים. השימוש נעשה לפי סעיף 27א. אם אתם בעלי הזכויות יש לפנות ל-zcuyot@kan.org.il pic.twitter.com/IL8wIpX5L4
— כאן חדשות (@kann_news) October 2, 2024
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε χθες τον «αποκαρδιωτικό κύκλο» βίας στην περιοχή στο χείλος της «αβύσσου» απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας, που συγκλήθηκε να συνεδριάσει εκτάκτως.
Απειλές Ιράν και Ισραήλ
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις σκότωσαν χθες Τετάρτη τρεις ανθρώπους στη Δαμασκό, ανάμεσά τους τον γαμπρό του ηγέτη του σιιτικού κινήματος Χασάν Νασράλα, που δολοφονήθηκε από το Ισραήλ στις Σεπτεμβρίου σε νότιο προάστιο της Βηρυτού.
«Ο Χασάν Τζαφάρ αλ Κάσιρ, γαμπρός του Χασάν Νασράλα, είναι το ένα από τα δυο θύματα από τον Λίβανο ισραηλινής επιδρομής σε διαμέρισμα πολυκατοικίας στη συνοικία Μέζα της Δαμασκού», ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στη Χεζμπολάχ επιβεβαίωσαν την πληροφορία, διευκρινίζοντας πως ο αδελφός του Χασάν Τζαφάρ αλ Κάσιρ, Τζαφάρ αλ Κάσιρ, ήταν αρμόδιος για τη μεταφορά όπλων από το Ιράν στον Λίβανο. Το Ισραήλ ανακοίνωσε πως σκότωσε τον δεύτερο αδελφό σε πλήγμα σε νότια συνοικία της Βηρυτού προχθές Τρίτη.
Την ίδια ημέρα, το Ιράν εξαπέλυσε τη δεύτερη απευθείας επίθεσή του εναντίον του Ισραήλ μέσα σε περίπου έξι μήνες. Οι δυο χώρες αντάλλαξαν κατόπιν απειλές για αντίποινα. «Το Ιράν διέπραξε μεγάλο λάθος (…) και θα το πληρώσει», διεμήνυσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Κατά των επιθέσεων σε πυρηνικά ο Μπάιντεν
Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε χθες ότι οι ΗΠΑ αντιτίθενται σε ισραηλινά πλήγματα εναντίον ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, αφού την προηγουμένη επαναβεβαίωσε την «πλήρη» υποστήριξή του στο Ισραήλ.
Ο ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν, από την πλευρά του, υποσχέθηκε πως θα υπάρξει «πιο δυνατή ανταπόδοση» σε περίπτωση αντιποίνων του Ισραήλ, επιμένοντας ταυτόχρονα πως η Ισλαμική Δημοκρατία δεν επιδιώκει «πόλεμο».
Η στρατιωτική κλιμάκωση ανάμεσα στο Ισραήλ και συμμάχους του από τη μια, του Ιράν και της Χεζμπολάχ από την άλλη, εντείνει την ανησυχία πως η κατάσταση στη Μέση Ανατολή ξεφεύγει από κάθε έλεγχο, έναν χρόνο από το ξέσπασμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας με έναυσμα την άνευ προηγουμένου έφοδο της παλαιστινιακής Χαμάς, συμμάχου της Χεζμπολά, στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε χθες τον «αποκαρδιωτικό κύκλο» βίας στην περιοχή στο χείλος της «αβύσσου» απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας, που συγκλήθηκε να συνεδριάσει εκτάκτως.
Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους προειδοποίησε χθες μέσω X ότι τα νοσοκομεία του Λιβάνου έχουν «κατακλυστεί» από τραυματίες. «Το σύστημα υγείας έχει εξασθενήσει από τις διαδοχικές κρίσεις και δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει τις τεράστιες ανάγκες», πρόσθεσε.
«Η πόλη έγινε φάντασμα»
Σύμφωνα με τις αρχές του Λιβάνου, από τον Οκτώβριο του 2023 έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 1.928 άνθρωποι.
Κάτοικοι της Βηρυτού απομακρύνονται από τα σπίτια τους. «Η συνοικία έχει γίνει πόλη φάντασμα», είπε ο 31χρονος Μοχάμαντ, που αποφάσισε να παραμείνει, αλλά ζήτησε από τους γονείς του, την αδελφή του και τα ανίψια του, που έφυγαν από τον νότιο Λίβανο και πήγαν στο σπίτι του, να φύγουν για πιο ασφαλές μέρος.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, πάνω από 1.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί αφού έγιναν οι ανατινάξεις συσκευών επικοινωνίας της Χεζμπολάχ τη 17η και τη 18η Σεπτεμβρίου, που αποδόθηκαν στο Ισραήλ, και άρχισαν μαζικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί την 23η Σεπτεμβρίου.
Η κυβέρνηση υπολογίζει πως περίπου 1,2 εκατ. πολίτες του Λιβάνου αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων. Εν τω μεταξύ στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς ανέλαβε χθες την ευθύνη για επίθεση την προηγουμένη στο Τελ Αβίβ, κατά την οποία σκοτώθηκαν επτά άνθρωποι.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Πύργος του Άιφελ: Το μνημείο με τις περισσότερες επιθέσεις σε τουρίστες στον κόσμο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/paris-600x394.jpg)
Πύργος του Άιφελ: Το μνημείο με τις περισσότερες επιθέσεις σε τουρίστες στον κόσμο
Οργιάζουν οι κλοπές και οι απάτες στο διάσημο πύργο της γαλλικής πρωτεύουσας και τις γύρω περιοχές
![Νετανιάχου: Θα μπούμε στη Γάζα αν δεν απελευθερωθούν οι όμηροι το Σάββατο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/11/ot_israel_palestine_netaniahou-768x450-1-600x352.png)
Νετανιάχου: Θα μπούμε στη Γάζα αν δεν απελευθερωθούν οι όμηροι το Σάββατο
Η κατάπαυση του πυρός έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση
![Κυβερνοεπιθέσεις: Το 2024 εντοπίστηκαν 1,6 εκατ. επιθέσεις σε παίκτες του Roblox](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/03/hacking-600x400.jpg)
Γίνεται φόρτωση... κυβερνοαπειλής: Πάνω από 1,6 εκατ. κυβερνοεπιθέσεις σε παίκτες του Roblox το 2024
Η τεράστια δημοφιλία του παιχνιδιού Robloxτο έχει καταστήσει ελκυστικό στόχο για κυβερνοεπιθέσεις
![Νέα Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Αθηνών-Θεσσαλονίκης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/nea-odos1-600x399.jpg)
Ερχονται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Αθηνών-Θεσσαλονίκης
Από Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου έως και την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου - Πώς θα διεξάγεται η κυκλοφορία
![Άκης Τσελέντης: Παραιτήθηκε από την Εθνική Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/tselentis-1024x682-1-600x400.jpg)
Παραιτήθηκε από την Εθνική Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου ο Άκης Τσελέντης
Ο Άκης Τσελέντης παραιτήθηκε από την Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου καταγγέλλοντας ότι σε αυτή συμμετέχουν επιπλέον μέλη χωρίς ΦΕΚ
![Ευρωπαϊκός προϋπολογισμός: Αρχίζει η «μητέρα των μαχών» στην Ευρώπη – Τι αλλαγές έρχονται](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/european_commission_hq-flags_web-3-600x375.jpg)
Αρχίζει η «μητέρα των μαχών» στην Ευρώπη – Τι αλλαγές έρχονται στον προϋπολογισμό
Οποιαδήποτε προσπάθεια για αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού θα συναντήσει πιθανώς τη σκληρή αντίσταση από τους μεγαλύτερους καθαρούς συνεισφέροντες στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό
![Google: Ο «Κόλπος της Αμερικής» έφτασε στην εφαρμογή Χάρτες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Gulf-of-America-600x364.jpg)
Τέλος απο τους χάρτες της Google ο Κόλπος του Μεξικού - Ήρθε ο «Κόλπος της Αμερικής»
Η αλλαγή της ονομασίας σε «Κόλπος της Αμερικής» έγινε μετά από εκτελεστικό διάταγμα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που μετονομάζει την περιοχή
![Σαντορίνη – Σεισμοί: Νέα ανάρτηση Τσελέντη μετά τα 5,3 Ρίχτερ – «Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας…»](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/tseln-600x390.jpg)
Νέα ανάρτηση Τσελέντη – «Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας…»
«Δυστυχώς με τη πρόσφατη σεισμική δράση στη Σαντορίνη, αντί να ξεστομίζουμε αλήθειες φτύνουμε σιωπές» τονίζει ο Άκης Τσελέντης. Τι λέει για τη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη μετά τα 5,3 Ρίχτερ
![Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής: Συγκαλείται την Τρίτη – Ποιο είναι το κεντρικό θέμα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/T2212-600x400.jpg)
Συγκαλείται την Τρίτη το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής - Το κεντρικό θέμα
Σήμερα, Τρίτη, θα συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη
![Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ στη Σαντορίνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/santor-600x400.jpeg)
Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ στη Σαντορίνη - Αισθητός στην Αθήνα
Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ ανοιχτά της Σαντορίνης έγινε αισθητός στην Αθήνα. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο σεισμό που έχει σημειωθεί τις τελευταίες μέρες στην περιοχή.