Στην αναβάθμιση των ελληνικών καλυμμένων ομολόγων (GCB)  που εκδόθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος Τράπεζας Πειραιώς αξίας 10 εκατ. ευρώ, σε «Α» από «Α low» προχώρησε η DBRS Ratings.

Αυτή η ενέργεια αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας ακολουθεί την αναβάθμιση της ίδιας της Πειραιώς σε BB (υψηλή) από BB στις 30 Σεπτεμβρίου.

Η DBRS στην ανακοίνωσή της υπενθυμίζει ότι επί του παρόντος εκκρεμούν τέσσερις σειρές στο πλαίσιο του προγράμματος. Το συνολικό ανεξόφλητο ποσό των ομολογιών που εκκρεμούν είναι επί του παρόντος 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το συνολικό υπόλοιπο των δανείων (τον Ιούνιο του 2024) ήταν 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ στεγαστικών δανείων πρώτης δέσμευσης, με αποτέλεσμα συνολικό OC 44,7%.

Τράπεζα Πειραιώς: Άντλησε 650 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 5,5% μέσω τίτλου Tier 2

Η αναβάθμιση της Πειραιώς

Την περασμένη Δευτέρα ο οίκος αναβάθμισε τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας της Πειραιώς, συμπεριλαμβανομένης της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης εκδότη σε BB (υψηλή) από BB. Ταυτόχρονα, αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα για τις Μακροπρόθεσμες Καταθέσεις της Τράπεζας σε BBB (χαμηλή), η οποία είναι μία βαθμίδα πάνω από την εσωτερική αξιολόγηση (IA), αντανακλώντας το νομικό πλαίσιο που ισχύει στην Ελλάδα, η οποία έχει πλήρη στήριξη των καταθετών.

Η τάση σε όλες τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας άλλαξε σε Θετική από Σταθερή. Το IA της Τράπεζας έχει αναβαθμιστεί σε BB (υψηλό) από BB και η Αξιολόγηση Υποστήριξης παραμένει SA3.

Σύμφωνα με την DBRS Ratings η αναβάθμιση αντανακλά τη διαρθρωτικά βελτιωμένη ικανότητα του Ομίλου να δημιουργεί κέρδη σε επαναλαμβανόμενη βάση, υποστηριζόμενη από υψηλότερα επιτόκια καθώς και από έλεγχο κόστους και χαμηλότερο πιστωτικό κόστος.

Η αναβάθμιση λαμβάνει επίσης υπόψη τη συνεχή πρόοδο που έχει επιτύχει η Πειραιώς όσον αφορά την απομάκρυνση του κινδύνου του ισολογισμού της, χάρη στη μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), καθώς και στις περιορισμένες εισροές νέων NPE και στην ενίσχυση των επιπέδων κάλυψης των δανείων της.

Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων, σε συνδυασμό με πρόσθετες ενέργειες διαχείρισης κεφαλαίου, ενίσχυσαν τα κεφαλαιακά αποθέματα της Πειραιώς έναντι των εποπτικών της απαιτήσεων παρά την επανέναρξη της διανομής μερισμάτων και την αύξηση των δανείων, αναφέρει ο οίκος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Βιομηχανία κρέατος: 2ο Συνέδριο ΣΕΒΕΚ με εστίαση στις τάσεις και ευκαιρίες ανάπτυξης
Επιχειρήσεις |

Βιομηχανία κρέατος: 2ο Συνέδριο ΣΕΒΕΚ με εστίαση στις τάσεις και ευκαιρίες ανάπτυξης

Η θεματολογία του Συνεδρίου θα αναπτυχθεί σε 4 πάνελ συζήτησης, στα οποία συμμετέχουν τεχνοκράτες, πανεπιστημιακοί, εκπρόσωποι συναρμόδιων φορέων και επιχειρηματίες

Συνεργασία της EY Ελλάδος και του ΠΜΣ «Λογιστική και Χρηματοοικονομική» του ΟΠΑ
Academia |

Συνεργασία ΕΥ Ελλάδος και Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών - Τι προβλέπει η συμφωνία

Το μνημόνιο υπέγραψε, από την πλευρά της EY Ελλάδος, o Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, κ. Γιώργος Παπαδημητρίου, και, από την πλευρά του Πανεπιστημίου, ο Καθηγητής, κ. Δημήτρης Μπουραντώνης