Στη δημοσιότητα θα δώσει σήμερα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) τα αποτελέσματα του placement της Εθνικής Τράπεζας, μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού του συμβουλίου που θα οριστικοποιήσει την κατανομή του 10% των μετοχών της.

Είχε προηγηθεί χθες, μετά το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών, η ενδελεχής εξέτασή τους, ώστε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπερκάλυψη του πακέτου έφτασε τις 12 φορές περίπου, ενώ η τιμή διάθεσης θα οριστεί στα 7,55 ευρώ.

Εθνική Τράπεζα: Με υπερκάλυψη 12 φορές ολοκληρώθηκε στο placement

Αυτό σημαίνει ότι τα έσοδα του πωλητή θα διαμορφωθούν στη ζώνη των 690 εκατ. ευρώ.

Το προαναφερθέν τίμημα ανά μετοχή ανέρχεται σε επίπεδα κοντά στο μέσο του αρχικού εύρους (7,3 και 7,95 ευρώ) που είχε αποφασίσει το Ταμείο σε συνεργασία με το σύμβουλο διάθεσης, κατά την εκκίνηση της όλης διαδικασίας την περασμένη Δευτέρα.

Πρόκειται για επίπεδα χαμηλότερα κατά 3,7% σε σύγκριση με την τιμή της μετοχής στο ΧΑ στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, ενώ σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο το discount φτάνει το 1,3%.

Τι βλέπει η αγορά

Εφόσον επιβεβαιωθούν αυτές οι πληροφορίες, το στοίχημα για διαμόρφωση του τιμήματος κοντά στα 8 ευρώ, όπως υποδήλωνε και το ανώτατο όριο του αρχικού εύρους, δεν κερδήθηκε.

Ωστόσο, αναλυτές χαρακτηρίζουν επιτυχημένο το εγχείρημα για μία σειρά από λόγους. Συγκεκριμένα:

– Το placement πραγματοποιήθηκε σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία για τις αγορές, λόγω της κλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή, η οποία έπληξε τα χρηματιστήρια διεθνώς, καθώς προκάλεσε μία αιφνιδιαστική αποστροφή στο ρίσκο.

– Παρά τις δυσμενείς αυτές συνθήκες, η υπερκάλυψη κατά 12 φορές είναι η μεγαλύτερη που σημειώνεται σε πώληση μετοχών ελληνικών τραπεζών από το ΤΧΣ. Στα προηγούμενα placements για το 22% της Εθνικής και για το 27% της Πειραιώς είχε φτάσει τις 8 φορές.

– Σύμφωνα με πληροφορίες, υψηλές προσφορές υπέβαλαν θεσμικά χαρτοφυλάκια μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, διασφαλίζοντας την ποιότητα των νέων μετόχων της Εθνικής Τράπεζας. Κατά ορισμένες πηγές, σημαντικό ρόλο προς αυτήν την κατεύθυνση έπαιξε η απόφαση του ΤΧΣ να ορίσει χθες την ελάχιστη τιμή στα 7,55 ευρώ, διασφαλίζοντας μία εύλογη έκπτωση για τα πιο ποιοτικά funds.

– Αναλυτές υπογραμμίζουν ότι ακόμη και το discount του 3,7% σε σχέση με το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής είναι σύνηθες για τέτοιου μεγέθους συναλλαγές. Σημειώνουν δε ότι η διαμόρφωση του τιμήματος σε αυτά τα επίπεδα μπορεί να λειτουργήσει και ως ασπίδα προστασίας για τη χρηματιστηριακή πορεία της τράπεζας το επόμενο διάστημα, καθώς θα αποτελεί τη νέα βάση για την αποτίμησή της από την αγορά.

Τι θα κάνει το Δημόσιο

Από εδώ και στο εξής η προσοχή των επενδυτών θα στραφεί προς την ελληνική κυβέρνηση, καθώς το δημόσιο παραμένει ο μεγαλύτερος μέτοχος στην τράπεζα με ποσοστό 8,39%.

Το συγκεκριμένο πακέτο θα μεταβιβαστεί από το ΤΧΣ στο κρατικό επενδυτικό ταμείο και μένει να φανεί ποιες θα είναι οι προθέσεις του Μεγάρου Μαξίμου για την σε δεύτερο χρόνο αξιοποίησή του.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα προχωρήσει η κατάργηση των ειδικών δικαιωμάτων (βέτο) που απορρέουν από αυτή τη συμμετοχή, προς άμβλυνση των ανησυχιών της επενδυτικής κοινότητας για το βαθμό της κρατικής παρέμβασης σε κρίσιμες αποφάσεις για τον όμιλο.

Ανεξάρτητα όμως από αυτό, μέσω του συγκεκριμένου πακέτου, το κράτος θα είναι σε θέση να ελέγξει τις μετοχικές ισορροπίες στην τράπεζα, σε περίπτωση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από επενδυτές στο μέλλον.

Τέλος, σε κάθε περίπτωση, μέχρι να υπάρξει απόφαση για οριστική αποεπένδυση από την Εθνική, τα δημόσια ταμεία θα ενισχύονται κάθε χρόνο από το μέρισμα που θα διανέμει, για το οποίο στόχος εφέτος είναι να φτάσει στο 40% της καθαρής κερδοφορίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Worldline: Η θέση της στον «πόλεμο» που δημιούργησε η διασύνδεση POS-ταμειακών
Επιχειρήσεις |

Η Worldline ξεκαθαρίζει τη θέση της στον «πόλεμο» των POS

Ο επικεφαλής της Worldline στην Ελλάδα, Ιωάννης Κιτιξής, μίλησε για τις προκλήσεις της διασύνδεσης POS-ταμειακών, τα οφέλη για τα δημόσια ταμεία ενώ ξεκαθάρισε τη θέση της εταιρείας στον... «πόλεμο των POS»

Cenergy Holdings: Πράσινο φως από την ΕΓΣ για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως 200 εκατ. – Το εργοστάσιο στις ΗΠΑ
Επιχειρήσεις |

Cenergy Holdings: Πράσινο φως από τους μετόχους για ΑΜΚ έως 200 εκατ. - Το εργοστάσιο στις ΗΠΑ

Εξουσιοδότηση στο Διοικητικό Συμβούλιο από την έκτακτη γενική συνέλευση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η οποία θα μπορεί να ασκηθεί μόνο μία φορά εντός περιόδου πέντε ετών.

Motor Oil: Με αποκλειστική χορηγία της η ολική ανακατασκευή του σπιτιού της κυρίας Ρηνιώς στην ακριτική Κίναρο
Επιχειρήσεις |

Με αποκλειστική χορηγία Motor Oil η ανακατασκευή του σπιτιού της κυρίας Ρηνιώς στην Κίναρο

Το έργο ξεκίνησε την Άνοιξη του 2024 και ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Σκοπός του έργου είναι τον προσεχή χειμώνα το σπίτι της κυρίας Ρηνιώς να είναι θωρακισμένο απέναντι στις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στο νησί.