Το 2ο Συνέδριο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος – ΣΕΒΕΚ πραγματοποιείται το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024 (ώρα 10.00 π.μ. έως 6.00 μ.μ.) στο ξενοδοχείο GRAND SERAI – Ιωάννινα, με θέμα: «η Βιομηχανία Κρέατος σε ένα απαιτητικό αύριο. Τάσεις και ευκαιρίες ανάπτυξης».
ΣΕΒΙΤΕΛ: Εκδήλωση με θέμα «το ελαιόλαδο και η βιομηχανία τυποποίησής του»
Η θεματολογία του Συνεδρίου θα αναπτυχθεί σε 4 πάνελ συζήτησης, στα οποία συμμετέχουν τεχνοκράτες, πανεπιστημιακοί, εκπρόσωποι συναρμόδιων φορέων και επιχειρηματίες ως ακολούθως:
– Η υπεραξία του κρέατος και η συμβολή της βιομηχανίας του στην ελληνική οικονομία, εργαλεία χρηματοδότησης και συμβουλευτική για την ενίσχυση της βιομηχανίας.
– Κρέας, πρωτογενής τομέας, βιομηχανία μεταποίησης κρέατος και περιβάλλον, αειφορία και βιωσιμότητα.
– Η διασφάλιση ποιότητας, η καινοτομία και οι σύγχρονες τεχνολογίες στην παραγωγική διαδικασία.
– Διατροφική αξία & Γαστρονομία κρέατος. Συσκευασία και επισήμανση προϊόντων κρέατος.
Βιομηχανία κρέατος: Η σημερινή κατάσταση στη μεταποίηση του τομέα
Την υφιστάμενη κατάσταση στη μεταποίηση και βιομηχανία του τομέα καθώς και τις προοπτικές ανάπτυξης της, θα παρουσιάσει στην εισαγωγική του ομιλία ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕΚ Δρ. Στέλιος Σκαρίμπας.
Χαιρετισμό θα απευθύνουν εκπρόσωποι των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων (ΥπΑΑΤ, Δνση Κτηνιατρικής, ΕΦΕΤ, ΕΔΟΤΟΚΚ, ΕΔΟΠΤ) και εκπρόσωποι από την Ε.Ε (COPA-COGECA, UEVBV).
Το Συνέδριο απευθύνεται σε εμπειρογνώμονες, εξειδικευμένους επιστήμονες, επιχειρηματίες, κτηνοτρόφους, εκπροσώπους επαγγελματικών οργανώσεων και κοινωνικών φορέων, κυβερνητικούς αξιωματούχους, στελέχη των επιχειρήσεων του κλάδου, προμηθευτές πρώτων και βοηθητικών υλών, πανεπιστημιακούς, καθώς και εκπροσώπους των ΜΜΕ.
Στόχοι της διοργάνωσης είναι, μεταξύ άλλων:
– Η ενημέρωση των στελεχών των επιχειρήσεων του κλάδου σχετικά με τις τεχνολογικές και νομοθετικές εξελίξεις.
– Η ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού σχετικά με τη διατροφική αξία των παρασκευασμάτων και των προϊόντων με βάση το κρέας, τη σημασία του τομέα για την εθνική οικονομία κλπ.
– Η παρουσίαση της αναπτυξιακής δυναμικής του κλάδου και του τομέα κρέατος.
– Η ευαισθητοποίηση των αρμοδίων κυβερνητικών αξιωματούχων και υπηρεσιακών παραγόντων σχετικά με τα ζητήματα που απασχολούν τις επιχειρήσεις του κλάδου.
Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συνεδρίου, θα παρατεθεί δεξίωση στην αίθουσα του ξενοδοχείου, κατά την διάρκεια της οποίας εισηγητές και συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δικτυωθούν και να ανταλλάξουν απόψεις.
Αναλυτικά το Πρόγραμμα έχει ως εξής :
9.45 – 10.00 Προσέλευση
10.00 – 10.30 Χαιρετισμοί επισήμων, τοποθετήσεις εκπροσώπων φορέων
10.30 – 11.00 Ομιλία Προέδρου ΣΕΒΕΚ, Δρ. Στέλιου Σκαρίμπα.
11.00 – 12.30 1ο Πάνελ
Η υπεραξία του κρέατος και η συμβολή της βιομηχανίας του στην ελληνική οικονομία
(Συντονίστρια : Δέσποινα Μπακιρλή, Γεν. Γραμματέας ΣΕΒΕΚ)
- «Η πολιτική του ΥπΑΑΤ στον κτηνοτροφικό τομέα», Γιώργος Στρατάκος, Γεν. Γραμματέας ΥπΑΑΤ.
- «Χρηματοδοτικά εργαλεία, διαθέσιμα Προγράμματα χρηματοδότησης», Κων/νος Βαμβακάς, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της VK PREMIUM Σύμβουλοι Ανάπτυξης Επιχειρήσεων.
- «Οι αυστηρές απαιτήσεις προδιαγραφών από τη διεθνή αγορά», Νικόλαος Καλλιώνης, Διευθυντής Πωλήσεων ΚΑΣΙΔΗΣ -ΦΑΡΜΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ ΑΕ.
- «Καταναλωτικές τάσεις, market trends & marketing στον κλάδο προϊόντων με βάση το κρέας» Γιάννα Καραμήτσα, Γενική Διευθύντρια στην Εlvida Τρόφιμα Α.Ε.
- «Πορεία και διάρθρωση της κατανάλωσης παρασκευασμάτων κρέατος», Στέφανος Κομνηνός, Netrino Advisory – Αναλυτής Αγοράς – Επιχειρηματικός Μέντορας.
- «Πολιτικές πρωτοβουλίες της Ε.Ε στον κτηνοτροφικό τομέα», Έλλη Τσιφόρου, Γεν. Γραμματέας COPA & COGECA
- Ερωτήσεις – Τοποθετήσεις
12.30- 14.00 2ο Πάνελ
Πρωτογενής τομέας, ευζωία, περιβάλλον, αειφορία και βιωσιμότητα
(Συντονιστής : Θεόδωρος Καλλίτσης, Δντής Εκπαιδευτικού Αγροκτήματος Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής)
- «Κρέας, συστήματα εκτροφής, αειφορία και καινοτομίας στην αλυσίδα αξίας του κρέατος», Γεώργιος Αρσένος, Καθηγητής, Τμήμα Κτηνιατρικής, Σχολή επιστημών Υγείας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσ/κης.
- «Ζωικά Υποπροϊόντα, Δημόσια Υγεία, Περιβάλλον και Κυκλική Οικονομία», Vincenzo Chirico, Πρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Διαχείρισης & Μεταποίησης Ζωικών Υποπροϊόντων -ΣΕΖΥΠ.
- «Η κατάσταση της χοιροτροφίας στην χώρα μας», Γεώργιος Διδάγγελος, Χοιροτρόφος, Γεωπόνος, Γεωργοοικονομολόγος, Αντιπρόεδρος ΣΕΚ.
- «Τρέχουσες εξελίξεις στην έρευνα υγείας και ευζωίας πτηνών», Κωνσταντίνος Ευαγγέλου, Διευθυντής Κτηνιατρικού τμήματος ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ ΑΒΕΕ.
- «Τα διατροφικά πρότυπα του παγκόσμιου καταναλωτή. Εξατομικευμένη διατροφή, εξατομικευμένη παραγωγή», Γιάννης Σκούφος, Καθηγητής φυσιολογίας και υγείας των ζώων. Τμήμα Γεωπονίας, Πανεπ. Ιωαννίνων.
- «Η Ενιαία Υγεία ως απάντηση στις προκλήσεις βιώσιμης ανάπτυξηςγια τα συστήματα τροφίμων;» Νίκος Σολωμάκος, Αναπληρωτής Καθηγητής Υγιεινής Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης, Τμήμα Κτηνιατρικής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
- Ερωτήσεις – Τοποθετήσεις
14.00 -14.30 ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ – COFFEE BREAK
14.30 – 15.00 Ομιλία Προέδρου ΙΠΚ, Δρ. Βένη Γκίζα.
15.00 – 16.30 3ο Πάνελ
Διασφάλιση ποιότητας, καινοτομία και σύγχρονες τεχνολογίες στην διαδικασία παραγωγής
(Συντονίστρια : Δρ. Κυριακή Λαμπροπούλου, Προϊστάμενη Τομέα Διασφάλισης Ποιότητας & Ελέγχων Λειτουργίας THE MART – Ακαδημαϊκός Υπότροφος ΠΑΔΑ, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων)
- «Νέες παγκόσμιες τεχνολογίες και προκλήσεις … μία προσέγγιση 360 μοιρών για της ποιότητα του κρέατος και των κρεατοσκευασμάτων», Βασίλειος Αρβανιτίδης, Adriatic Cluster | Food Market & Product Manager της Biomerieux.
- «Επισήμανση αλλεργιογόνων, η νομοθεσία και η αντίληψη των καταναλωτών», Παναγιώτης Κατοίκος, Κτηνίατρος, Εκδότης της ηλεκτρονικής βάσης της κτηνιατρικής νομοθεσίας και Τεχνικός σύμβουλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρεοπωλών.
- «Αναδυόμενοι κίνδυνοι στην παραγωγή κρέατος και σύγχρονες διατροφικές τάσεις», Ευάγγελος Οικονόμου, Αναπληρωτής Καθηγητής Υγιεινής Τροφίμων Ζ. Π. και Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας, Τμ. Κτηνιατρικής ΑΠΘ.
- «Σύγχρονη καθετοποιημένη παραγωγή κρέατος κοτόπουλου», Απόστολος Πατσιάς, Υπεύθυνος Χημικού-Μικροβιολογικού Εργαστηρίου “ΠΙΝΔΟΣ” Α.Π.Σ.Ι.
- «Λογισμικό προσομοίωσης της μικροβιακής συμπεριφοράς στα τρόφιμα», Παναγιώτης Σκανδάμης, Καθηγητής Υγιεινής Εγκαταστάσεων Βιομηχανιών Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
- «Νέες τεχνολογίες για την παρακολούθηση & διασφάλιση ποιότητας & ασφάλειας προϊόντων κρέατος», Ειρήνη Σχοινά, Στέλεχος πωλήσεων TFT Lab Equipment.
- Ερωτήσεις – Τοποθετήσεις
16.30-18.00 4ο Πάνελ
Διατροφική αξία & Γαστρονομία κρέατος. Προβολή-Προώθηση.
(Συντονίστρια : Ελευθερία Μασούρα, υπεύθυνη marketing & επικοινωνίας ΑΠΣΙ ΠΙΝΔΟΣ )
- «Προέλευση – καταγωγή – κατοχύρωση πρώτης ύλης. Επηρεασμός ποιότητας και παραδοσιακά προϊόντα κρέατος», Ιωάννης Αμβροσιάδης, Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.
- «Βελτίωση του διατροφικού προφίλ των προϊόντων με βάση το κρέας», Ευγένιος Κατσανίδης, Καθηγητής, Τομέας Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, Τμήμα Γεωπονίας, Α.Π.Θ.
- «Συστήματα αξιολόγησης προϊόντων κρέατος, Βιωσιμότητα, τεχνητή νοημοσύνη και αυτοματισμοί», Αθανάσιος Μπλάνας, Εταιρικός Διευθυντής τροφίμων EUROCERT ΑΕ.
- «Υγιεινή διατροφή και εκτός νοικοκυριού, συμβολή των ελεγκτικών φορέων στην υγιεινή διατροφή», Χριστίνα Πάνου, Διευθύντρια Διαχείρισης Ποιότητας του Ομίλου εστίασης Goody’s/everest μέλος της Vivartia.
- «Προβολή και προώθηση γεωργικών προϊόντων. Δυνατότητες και ευκαιρίες», Νίκος Ταβουλάρης, Δντής Προώθησης Γεωργικών Προϊόντων ΥπΑΑΤ.
- Ερωτήσεις – Τοποθετήσεις
18.00-19.00 ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ – ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
19.00 Δεξίωση – Δείπνο
Το Συνέδριο τελεί υπό την Αιγίδα του ΥπΑΑΤ και της Περιφέρειας Ηπείρου.
Latest News
Σουρέτης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ): Ασφάλεια και ποιότητα ζωής πρέπει να είναι προτεραιότητα της πολιτείας
Ο κ. Πέτρος Σουρέτης, Εντεταλμένος Σύμβουλος και Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ. της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, μίλησε στο Συνέδριο Green Deal του ΤΕΕ
Δεύτερο Ταμείο Ανάκαμψης «βλέπει» ο Καραβίας - Ανάγκη για επενδυτικό άλμα
Ως μεγάλη πρόκληση ανέφερε την αλλαγή μεγάλη συσχέτιση του ελληνικού ΑΕΠ με την κατανάλωση (φτάνει το 68,7% και είναι 15 μονάδες πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης)
Αυξημένη κατά 10% η επιβατική κίνηση στο «Ελ. Βενιζέλος» τον Οκτώβριο
Τόσο η εγχώρια όσο και η διεθνής επιβατική κίνηση ξεπέρασαν κατά 7,4% και 11,1% τα αντίστοιχα περυσινά μεγέθη, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΔΑΑ
Στο «μικροσκόπιο» του Ε.Β.Ε.Π. η ψηφιακή κάρτα εργασίας
Αναγκαίες οι προσαρμογές εφαρμογής για επιχειρήσεις με επιχειρησιακές ιδιομορφίες
Ξαναζωντανεύει το Κτήμα Νάσιουτζικ - Το σχέδιο του Μουσείου Μπενάκη
Το υπό μελέτη Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για το Νάσιουτζικ στοχεύει στην προώθηση ενός προτύπου ήπιας ανάπτυξης ειδικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού
Ποιους τομείς επιλέγουν στην Ελλάδα οι ξένες εταιρείες
Μόλις το 0,6% του συνολικού αριθμού των επιχειρήσεων όλων των κλάδων που δραστηριοποιούνται στη χώρα είναι συνδεδεμένο με ξένες επιχειρήσεις
Πώς έφθασε στο σημείο «μηδέν» η Επίλεκτος - Αγώνας δρόμου για συμφωνία με τράπεζες
Σε εξέλιξη οι συζητήσεις της Επίλεκτος με τις τράπεζες – Απειλείται με λουκέτο εάν δεν βρεθεί λύση - Ο έλεγχος του ορκωτού
Ανεβαίνει και χωρίς τη Reebok η Adidas - Με πόσο «έτρεξαν» οι πωλήσεις στην Ελλάδα
Ανθεκτική αποδείχθηκε η Adidas Hellas στην κρίση της εφοδιαστικής αλυσίδας του 2023 - Πού ποντάρει για το μέλλον
«Πράσινη» απόβαση από τις ελληνικές επιχειρήσεις ενέργειας στο Μπακού – Ισχυρά ονόματα στην COP29
ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, AKTOR, Κοπελούζος, ΤΙΤΑΝ, Helleniq Energy, Motor Oil και άλλες ενεργειακές επιχειρήσεις στην COP29
Σε νέα guidance οι τράπεζες για τα έσοδα - Το σκηνικό μετά τη μείωση των επιτοκίων
Οι τράπεζες καλούνται να ποσοτικοποιήσουν την επίδραση που θα έχει το μειούμενο κόστος χρήματος στα καθαρά έσοδα από τόκους