Ο Αυστραλός μεγιστάνας του κλάδου εξόρυξης, Andrew Forrest, ιδρυτής και εκτελεστικός πρόεδρος της Fortescue, δήλωσε ότι είναι καιρός ο κόσμος να απομακρυνθεί από την «αποδεδειγμένη φαντασία» για μηδενικές εκπομπές έως το 2050 και να υιοθετήσει το «πραγματικό μηδέν» έως το 2040.

Ναυτιλία: Η ΕΕ βάζει το κάρο μπροστά απο το άλογο στο θέμα του net zero

Μιλώντας στο CNBC την Τετάρτη, ο Forrest κάλεσε τα στελέχη επιχειρήσεων και τους πολιτικούς που είναι απρόθυμοι να κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές για να αποτρέψουν τα χειρότερα από αυτά που επιφυλάσσει η κλιματική κρίση, ώστε να ανοίξει δρόμος για τους ηγέτες που είναι πρόθυμοι να αντιμετωπίσουν την πρόκληση της απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα.

Η Fortescue, η οποία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης σιδηρομεταλλεύματος στον κόσμο, έχει περιγράψει σχέδια με στόχο την διακοπή καύσης ορυκτών καυσίμων σε όλες τις δραστηριότητές της στην Αυστραλία μέχρι το τέλος της δεκαετίας – και προέτρεψε άλλες αντίστοιχες εταιρείες να ακολουθήσει το παράδειγμά της.

Η Fortescue είναι η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης σιδηρομεταλλεύματος στον κόσμο

«Όλοι αυτοί οι ηγέτες που μου λένε, λένε στον κόσμο, λένε στα παιδιά τους, «α, ξέρεις ότι δεν μπορούμε να το κάνουμε, η εταιρεία μου δεν μπορεί να το κάνει, δεν μπορώ να το κάνω, δεν καταλαβαίνεις στην πραγματικότητα δεν μπορούμε να το κάνουμε», είπε ο Forrest, «αυτό που πραγματικά λένε είναι ότι δεν μπορείς να το κάνεις. Και λέω σε καθέναν από αυτούς τους διευθύνοντες συμβούλους και εκείνους τους πολιτικούς ηγέτες που χρησιμοποιούν τις λέξεις «δεν μπορώ», εντάξει, τι γίνεται να κατέβεις από τη σκηνή και να αφήσεις ένα νεαρό κορίτσι ή έναν σοφότερο ηγέτη που μπορεί».

«Γνωρίζουμε ότι ο κόσμος μπορεί να φτάσει στο πραγματικό μηδέν το 2040 και απευθύνομαι στους επιχειρηματίες και τους πολιτικούς σε ολόκληρο τον πλανήτη μας για να πω ότι είναι καιρός τώρα να φύγουμε από αυτήν την αποδεδειγμένη φαντασίωση [του] καθαρού μηδέν 2050 και να υιοθετήσουμε το πραγματικό μηδέν 2040. », είπε ο Φόρεστ. «Μπορούμε, πρέπει, ας το κάνουμε».

Το «καθαρό μηδέν» ή αλλιώς net zero αναφέρεται στον στόχο επίτευξης μιας κατάστασης ισορροπίας μεταξύ του άνθρακα που εκπέμπεται στην ατμόσφαιρα και του άνθρακα που αφαιρείται από αυτήν.

Περισσότερες από 140 χώρες, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων ρυπαντών όπως οι ΗΠΑ, η Ινδία και η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν υιοθετήσει σχέδια για να φτάσουν το net zero.

Για να επιτευχθεί το κρίσιμο όριο θέρμανσης του 1,5 βαθμού Κελσίου, στόχος που αποδίδεται στη Συμφωνία του Παρισιού, οι παγκόσμιες εκπομπές άνθρακα θα πρέπει να φτάσουν στο καθαρό μηδέν περίπου στα μέσα του αιώνα, σύμφωνα με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Energy and Climate Intelligence Unit.

Για χώρες υψηλού εισοδήματος, όπως οι ΗΠΑ, σημαίνει ότι θα φτάσουν το καθαρό μηδέν έως το 2050 ή νωρίτερα, ενώ για τις χώρες χαμηλού εισοδήματος, μπορεί να σημαίνει ότι θα επιτευχθεί καθαρό μηδέν μέχρι τη δεκαετία του 2050 ή του 2060.

Μηδενικές εκπομπές και «πραγματικό μηδέν»

«Το πραγματικό μηδέν είναι η ικανότητα αυτού του πλανήτη να χρησιμοποιεί την τεχνολογία που διαθέτει αυτή τη στιγμή. Εξελίσσεται και βελτιώνεται πολύ γρήγορα, αλλά για να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία που έχουμε, αυτή τη στιγμή θα πρέπει να σταματήσουμε να καίμε όλα τα ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2040», είπε ο Forrest.

«Αν το κάναμε αυτό μέχρι το 2030, έχουμε 50:50 πιθανότητες να αποφύγουμε τις χειρότερες καταστροφές της υπερθέρμανσης του πλανήτη – αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Η Fortescue θα το κάνει να συμβεί. Είμαστε μια τεράστια βιομηχανική εταιρεία, τεράστιος ρυπαντής, θα πάμε στο πραγματικό μηδέν. Θα σταματήσουμε να καίμε εύκολα όλα τα ορυκτά καύσιμα αυτή τη δεκαετία, όχι την επόμενη, αυτή τη δεκαετία», πρόσθεσε.

«Και λέμε στον κόσμο, αν θέλετε να κρατήσετε αυτό το πλανητικό όριο σε ένα μέλλον που να είναι ανεκτό για τα παιδιά σας, τότε πρέπει να πάμε στο πραγματικό μηδέν».

Οι επιστήμονες έχουν επανειλημμένα πιέσει για γρήγορες μειώσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για να σταματήσει η παγκόσμια μέση άνοδος της θερμοκρασίας.

Αυτές οι κλήσεις συνεχίστηκαν μέσω μιας ανησυχητικής σειράς ρεκόρ θερμοκρασίας που έχουν βάλει τον πλανήτη σταθερά στην πορεία για να σημειώσει την πιο καυτή χρονιά στην ανθρώπινη ιστορία το 2024.

«Οι ακραίες θερμοκρασίες τροφοδοτούνται από την κλιματική κρίση, ο κύριος μοχλός της οποίας είναι η καύση ορυκτών καυσίμων. Πρέπει να σταματήσει η καύση ορυκτών καυσίμων έως το 2040», είπε ο Forrest.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Αυτοκινητοβιομηχανία: Σε αναμμένα κάρβουνα οι ευρωπαϊκές εταιρείες –  Θα πιάσουν τους στόχους για τις εκπομπές άνθρακα;
Green |

Σε αναμμένα κάρβουνα η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία - Δεν πιάνει τους στόχους για τις εκπομπές άνθρακα

Υπέρογκα τα πρόστιμα που που επισύρει η υπέρβαση των ορίων εκπομπών από το 2025 - «Δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις» για να προλάβουμε, λέει η αυτοκινητοβιομηχανία