Σε μια κατάσταση “βλέποντας και… κάνοντας” εξελίχθηκε τελικά το book building για το 10% της Εθνικής.
Και φάνηκε, δυστυχώς, ότι η προετοιμασία ήταν ελλιπής.
Αφήνω απέξω ότι συνέπεσε και με την ένταση στη Μέση Ανατολή, με τις διαθέσεις ανάληψης ρίσκου να περιορίζονται ραγδαία, διότι ουδείς θα μπορούσε να το προβλέψει.
Το εύρος ήταν μεγάλο
Όπως μου σχολίασε πηγή μου κοντά στη διαδικασία, το πρώτο αρνητικό του placement είχε να κάνει με το μεγάλο εύρος που δόθηκε.
Από τα 7,30 ευρώ έως τα 7,95 ευρώ ήταν μια απόσταση που στα μεγάλα χαρτοφυλάκια παίζει σημαντικό ρόλο.
Ήταν σαν να μην γνώριζαν οι ανάδοχοι ότι ακόμη και το 1% στη διαφορά παίζει ρόλο για τους “μεγάλους”… πόσο μάλλον όταν δίνεις 8% – 9% εύρος.
Η JP Morgan, η οποία θα πληρωθεί αδρά, τι έχει να πει γι’ αυτό άραγε…
Αποτράπηκαν οι Έλληνες της λιανικής
Την ίδια ώρα, όταν οι προσφορές στο εγχώριο βιβλίο δίδονταν στο άνω εύρος, με την τιμή στο ταμπλό να είναι χαμηλότερη, ευλόγως αποτράπηκε η συμμετοχή των ελληνικών χαρτοφυλακίων.
Αυτό δημιούργησε μεγάλες αναταράξεις στην εγχώρια αγορά, καθώς ενώ ήταν “κλειδωμένη” σημαντική ρευστότητα για τη συμμετοχή στο placement, υπήρξαν σημαντικές ρευστοποιήσεις θέσεων ώστε να διατεθούν σε εντολές για την Εθνική στο ταμπλό.
Η τελική τιμή
Εν τέλει χρειάστηκε να φτάσουμε στις τελευταίες ώρες του book building για να μειωθεί το εύρος των τιμών των προσφορών, με αρκετούς να επανέρχονται στο σύστημα για αλλαγή των τιμών.
Διότι όταν αίρονται οι τιμές κάτω των 7,55 ευρώ και πάνω από τα 7,65 ευρώ, σημαίνει αυτόματα ότι όσες είχαν μπει ήταν σαν να μην έγιναν ποτέ.
Εύλογα δημιουργήθηκαν ερωτήματα λοιπόν το κατά πόσο οι επαφές των αναδόχων είχαν καταλήξει σε κάποια καθοδήγηση ή κινήθηκαν στη λογική… βλέποντας και κάνοντας.
Η τελευταία αποστολή του ΤΧΣ
Η αίσθηση που άφησε η διαδικασία πάντως στην αγορά ήταν ότι η τελευταία αποστολή του ΤΧΣ, όπως και η προτελευταία με την Πειραιώς, δεν θα μπορούσε να ειπωθεί ότι στέφθηκε με επιτυχία.
Δηλαδή για λίγα εκατομμύρια παραπάνω, που στον τελικό απολογισμό δεν κάνουν ιδιαίτερη διαφορά (δεδομένου ότι δεν θα έπαιρνε ποτέ όσα έβαλε), μερικές αποφάσεις θυσιάστηκαν στο βωμό της πολιτικής επικοινωνιακής επιταγής.
Και αυτό φάνηκε και στην συμμετοχή των πιο μακροπρόθεσμων επενδυτών.
————————-
Οι «επιμελείς» Περιστέρης και Σιάμισιης
Ότι συμβαίνουν διάφορα στο πεδίο της ιδιωτικής εκπαίδευσης σας το έχω αναφέρει αρκετές φορές τελευταία.
Μετά από διάφορες επενδύσεις, από γνωστούς και αγνώστους στην ελληνική αγορά, πλέον στη χώρα θα λειτουργεί και το Columbia Global Center, υπό το διεθνούς φήμης Πανεπιστήμιο Columbia.
Μάλιστα έγινε και η σχετική εκδήλωση, παρουσία του πρωθυπουργού.
Μέχρι τώρα όλα γνωστά…
Αυτό όμως που έκανε εντύπωση κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ήταν η «επιμέλεια» που έδειξαν οι Γιώργος Περιστέρης της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ο Ανδρέας Σιάμισιης της Helleniq Energy.
Οι δύο ισχυροί άνδρες ήταν στην πρώτη γραμμή και σημείωναν τα πάντα. Ότι άκουγαν από τις ομιλίες που άξιζε προσοχής σημειώθηκε και στα μπλοκ τους.
Και δεν ακούστηκαν λίγα. Ειπώθηκαν τα πάντα, από Τεχνητή Νοημοσύνη, Ενέργεια, Περιβάλλον, και άλλα καυτά θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος.
———————–
ΔΕΠΑ Εμπορίας VS ELFE
Ενα από τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι απόπειρες αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι και η πολυετής δικαστική διαμάχη με την ELFE, την πρώην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων συμφερόντων Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.
Για χρόνια οι δύο εταιρείες έχουν αντιμαχίες σχετικά με τις χρεώσεις στο φυσικό αέριο. Η ELFE από τη μία πλευρά υποστηρίζει ότι η ΔΕΠΑ την περίοδο 2010 – 2015 τη χρέωνε με ρήτρα πετρελαίου, ενώ η δημόσια επιχείρηση διεκδικεί απλήρωτους λογαριασμούς.
Οι περισσότερο μυημένοι θα θυμάστε ότι η υπόθεση αν και αρχικά φάνηκε να κλείνει με δικαίωση της ΔΕΠΑ Εμπορίας το 2022 με απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών, εντούτοις η ELFE κατέφυγε στον Άρειο Πάγο και τελικά το ανώτατο δικαστήριο επέστρεψε την υπόθεση για επανεκδίκαση στο Εφετείο Αθηνών…
Το κουβάρι…
Το μπλέξιμο, λοιπόν, όπως καταλαβαίνετε συνεχίζεται… Και όπως μαθαίνω η διένεξη ΔΕΠΑ Εμπορίας – ELFE θα χει και συνέχεια… Η υπόθεση για την τιμολόγηση του αερίου που πωλούσε η πρώτη στη δεύτερη την περίοδο 2010 – 2015 θα εκδικαστεί στις 31 Οκτωβρίου.
Στο μεταξύ η ΔΕΠΑ Εμπορίας κάνει ρελάνς στη βιομηχανία, καθώς όπως πληροφορούμαι, διεκδικεί στα δικαστήρια (Τριμελές Εφετείο Αθηνών) οφειλές του 2018…
Η αποκρατικοποίηση που έγινε κρατικοποίηση….
Με αυτά και με αυτά η ΔΕΠΑ Εμπορίας κάθε φορά που έβγαινε προς πώληση, έσκιαζε τους υποψήφιους επενδυτές, αφού αυτή η διένεξη με την ELFE αν κατέληγε υπέρ των συμφερόντων Λαυρεντιάδη, θα άνοιγε τον χορό διεκδικήσεων και από άλλους πελάτες της δημόσιας επιχείρησης.
Η δικαστική διαμάχη, ακόμη στοιχειώνει… τη ΔΕΠΑ Εμπορίας και ίσως για αυτό το λόγο, μου λένε στην αγορά, το ελληνικό δημόσιο να δέχτηκε την κρατικοποίηση του 35% που θέλει να διώξει διακαώς ο όμιλος της Helleniq Energy….
—————————
Πώς δεν το είχαμε σκεφτεί;
Δυστυχώς όταν ξέσπασε η κρίση χρέους στην Ελλάδα δεν το είχαμε σκεφτεί.
Αυτό δηλαδή που σκέφτηκε ο ευρωβουλευτής Γιώργος Αυτιάς και το έθεσε και στον αρμόδιο υποψήφιο Επίτροπο Άμυνας, κ. Andrius Kubilius.
Ζήτησε τα ποσά που δίνονται από την Ελλάδα για τις αμυντικές δαπάνες να αφαιρούνται από το χρέος.
Όπως είπε ο ίδιος μάλιστα ο κ. Kubilius άκουσε με προσοχή τις προτάσεις του και υποσχέθηκε ότι θα τις συμπεριλάβει…
Και μιας και έχει τόσες πρωτοβουλίες ο κ. Αυτιάς προτείνω να ζητήσει άμεσα να μην εγγράφονται στο χρέος τυχόν δαπάνες για συντάξεις…
Θα ήταν εξαιρετικό για τον ελληνικό, και όχι μόνο προϋπολογισμό. Θα λυθούν όλα τα προβλήματα.
Χρειάζεται επειγόντως σύμβουλο…
Ο πρώτος σε σταυρούς ευρωβουλευτής της Ελλάδας, ο κ. Αυτιάς, θαρρώ όπως ότι χρειάζεται επειγόντως κάποιον σύμβουλο για να του εξηγήσει λίγο τη διαδικασία στην Ευρωβουλή.
Αλλιώς δεν θα μπορούμε να διαχειριστούμε τις «καθημερινές του νίκες»…
Για όσους δεν αρκούνται… στην πρόταση για τις αμυντικές δαπάνες, την 1η Οκτωβρίου είχε άλλη μια επιτυχία.
Κατάφερε «γρήγορες και άμεσες αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές», όπως διακήρυξε.
Ας του εξηγήσει κάποιος ότι μιλάμε για μια απλή ψηφοφορία στο ευρωκοινοβούλιο…
Είναι ξεκάθαρο ότι ακόμη δεν έχει καταλάβει τη διαδικασία στις Βρυξέλλες.
——————————–
Αγωνίες
Η κάθε επαγγελματική κατηγορία έχει τις ανησυχίες και τις αγωνίες της. Λογικό. Πάρτε για παράδειγμα τους ζαχαροπλάστες.
Για την «πιο γλυκιά κατηγορία» του επαγγελματικού κόσμου, η περίοδος των Χριστουγέννων είναι η πιο hot περίοδος του χρόνου. Ευλόγως!
Που όμως ανησυχεί, όχι μόνο σε τι τιμές θα «βγει» στη χριστουγεννιάτικη αγορά – αυτό είναι ίσως το λιγότερο!
Αλλά θα έχει επαρκείς ποσότητες βουτύρου για να κάνει την δουλειά της και σε τι τιμές; Κρίσιμο το ερώτημα με βάση τα όσα γίνονται στην ευρωπαϊκή αγορά γάλακτος.
Ο καταρροϊκός πυρετός
Στη Βόρεια Ευρώπη – Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο και Βόρεια Γαλλία, έχει ξεσπάσει κύμα καταρροϊκού πυρετού στα βοοειδή.
Πρόκειται για ίωση, η οποία δεν μεταδίδεται από το ζώο στον άνθρωπο και αντιμετωπίζεται με εμβόλιο. Όμως φαίνεται πως φέτος οι βορειοευρωπαίοι κτηνοτρόφοι «έχασαν την μπάλα».
Ενώ πέρυσι υπήρξαν 23 κρούσματα κι ως εκ τούτου δεν υπήρξε πρόβλημα, φέτος τα κρούσματα στην παραπάνω χώρες είναι περισσότερα από 4.000 βοοειδή.
Κι εκτός από τις ποσότητες βουτύρου που έχουν αρχίσει να περιορίζονται είναι λιποβαρή – δεν έχουν δηλαδή την απαραίτητη ποσότητα λιπαρών.
Η τιμή παραγωγού είναι ήδη στα 8 ευρώ το κιλό – και η λιανική περί τα 14 ευρώ το κιλό!
Οσονούπω
Όπως αντιλαμβάνεστε η πίεση στην ευρωπαϊκή αγορά «μεταβιβάζεται» και στην ελληνική.
Και στην «πιάτσα» εκτιμούν ότι δεν θα αργήσει αυτή την πίεση να την υποστεί κι ο Έλληνας καταναλωτής. Θεωρούν ότι απλώς ότι είναι θέμα χρόνου…
Latest News
Δύσκολο Σάββατο θα έχει ο Μητσοτάκης, τα αυτογκόλ της κυβέρνησης, μεγαλώνει η οργή στην αγορά, το σήμα της Βιομηχανίας, επιδόσεις από τα… Lidl, η «μονοκαλλιέργεια» της Ελλάκτωρ…
Ας γνωριστούμε καλύτερα…
Τα πυρηνικά της Ελλάδας, το story των ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ, αλλαγή σχεδίων για Prodea, η «ασημένια επένδυση» της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι στηρίξεις του χρηματιστηρίου
Στα ψιλά...
Το timing του Bloomberg στην Αθήνα, το βαρύ πρόγραμμα του πρωθυπουργού, το μήνυμα των τραπεζιτών, το «χτίσιμο» στη ΔΕΗ, τα νέα σχέδια Στάσση και το pressing Χατζημηνά
Πολιτικό ρίσκο
Τα 3 τεστ της κυβέρνησης και ο ρόλος Goldman Sachs, ανοίγει “πανιά” η ABBank, «ξύνουν τα μολύβια» για τον Μπάρμπα Στάθη, το success της Σδούκου στο Μπακού και ένα κουίζ
Κι άλλο μέτωπο
«Πυλώνας» για την κυβέρνηση η βιομηχανία, έπαθε… Τραμπ ο Μητσοτάκης, τα λεφτά του Αγροτικής Ανάπτυξης, η αδιαφορία στο Χρηματιστήριο, τα stories σε ΔΕΗ και Helleniq Energy, σε αναβρασμό οι αρτοποιοί
Υπάρχει Υφυπουργός Βιομηχανίας
Ένα success story για το λογότυπο, το «200άρι» της ΔΕΗ, το σπριντ της Cenergy, τα κουκιά του Νεμπή, τα «διαμάντια» της Dimand, ο συναγερμός για την κερδοφορία
Σταγόνα
Μέτωπο Βιομηχάνων, το «δράμα» Χατζηδάκη, το «σκονάκι» της Αικατερινάρη, η θλίψη στη ΜΕΒΓΑΛ, «χημική» σύναξη στην Αθήνα, οι παραλαβές της Επίλεκτος
Καμπανάκια
Φεύγουν οι «μεγάλοι», στη «σίγαση» η αντιπολίτευση της ΝΔ, οι τιτλοποιήσεις της Attica Bank, στο βωμό των απαλλοτριώσεων ο… ΟΤΕ, ξεκαθάρισμα στο ΧΑ, ο κακός χαμός… στη χονδρική ρεύματος
Βαρδής Βαρδινογιάννης
Οι «κόκκινοι» υπουργοί, ξεσκονίζει τις φοροαπαλλαγές το Μαξίμου, ωστικό κύμα στα σούπερ μάρκετ, θα σώσει την Επίλεκτο η Louis Vuitton (;), η «εκδίκηση» της Alpha Bank, θα έχουμε και εργοστάσιο ΑΙ
Υποβιβασμός…
Η «κόκκινη γραμμή» του ΝΟΚ, στον αέρα ο υπερυπολογιστής Δαίδαλος, το σταυροδρόμι του χρηματιστηρίου, ο Κοκκόλης για τα χρηματιστήρια ενέργειας, η αξία της MORE Energy και το υπερ-σόου του μετρό Θεσσαλονίκης
Η «κόκκινη γραμμή»