
Με επίκεντρο την αστική ανάπλαση του Ελληνικού, τη μεγαλύτερη της Ευρώπης που είναι σε πλήρη εξέλιξη συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον της εγχώριας και διεθνούς επενδυτικής κοινότητας καθώς και άλλων μεγάλων αναπλάσεων, σε εξέλιξη βρίσκεται και σημαντικός αριθμός οικιστικών έργων τόσο στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας όσο και σε αστικά κέντρα.
Ποια είναι τα περιθώρια ανάπτυξης στο συγκεκριμένο τομέα στην ελληνική αγορά; Ποια τα μεγέθη και ποιοι είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες για την επιλογή περιοχής για ένα οικιστικό έργο που το καθιστούν και επενδυτική ευκαιρία;
Ελληνικό: Οικόπεδα αγόρασε ο Προκοπίου – Στα 500 εκατ. η συνολική επένδυση
Όπως αναφέρει ο Αλέξιος Βανδώρος, διευθύνων σύμβουλος της Wealth Avenue PLC, εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου που δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά, υπάρχει ένα κενό στην ελληνική αγορά στις οικιστικές αναπτύξεις που αφορούν επενδύσεις από 1 έως 10 εκατομμύρια ευρώ.
Είναι αυτά με τα οποία οι τοπικοί μικροκατασκευαστές δεν μπορούν να ασχοληθούν γιατί δεν έχουν τη ρευστότητα και οι μεγάλοι παίκτες δεν τα εντάσσουν στα επιχειρηματικά τους σχέδια. Ανάλογα με την περιοχή είναι διαφορετική η απάντηση για το μέγεθος των οικιστικών αναπτύξεων. Άλλες ανάγκες και υποδομές υπάρχουν σε πόλεις στην περιφέρεια, άλλες σε Θεσσαλονίκη – Πάτρα – Ηράκλειο και τελείως άλλες ανά δήμο στην Αθήνα. Για αυτό και χρειάζεται γνώση, εμπειρία και ειδική ομάδα συνεργατών ώστε να αξιολογείται η εκάστοτε πιθανή επένδυση.
Παράγοντες για την επιλογή περιοχής για ένα οικιστικό έργο
Ο πιο σημαντικός παράγοντας για την επιλογή περιοχής για οικιστικά έργα είναι η τοποθεσία του ακινήτου-οικοπέδου. Αυτό έχει να κάνει είτε με την απόσταση από σημαντικά μέσα μεταφοράς είτε με σημαντικούς οδικούς κόμβους, καθώς και με παράγοντες όπως η απόσταση από την θάλασσα.
Ταυτόχρονα αξιολογούνται δεδομένα όπως η τιμή αγοράς ή το ποσοστό αντιπαροχής, προκειμένου να καθιστούν την επένδυση ως επενδυτική «ευκαιρία», εκτιμά ο κ. Βανδώρος. Σημαντικός παράγοντας για την επιλογή ενός ακινήτου, όπως και της τοποθεσίας του, είναι και η δυνητική ζήτηση που μπορεί να έχει από αγοραστές του εξωτερικού και αυτό επιτυγχάνεται μέσω της στενής συνεργασίας που έχει η εταιρεία με συνεργαζόμενες εταιρείες του εξωτερικού.
Οι έρευνες που διεξάγει η Wealth Avenue PLC, σε συνεργασία με ειδικούς του κλάδου των ακινήτων, γύρω από την εγχώρια ζήτηση για μακροχρόνια ενοικίαση ανά περιοχή ή τις ειδικές περιπτώσεις όπως η γειτνίαση με πανεπιστήμια, νοσοκομεία κ.α.
Οικιστικά έργα
Ανάλογα με την περιοχή υπάρχουν οι αντίστοιχες τιμές πώλησης ανά τμ και βάσει αυτού απευθύνονται σε πολίτες συγκεκριμένων εισοδηματικών κατηγοριών. Και σε αυτό δεν υπάρχει απάντηση «one size fits all» καθώς μπορεί σε έναν περιφερειακό δήμο της Αθήνας να πουλιούνται νεόδμητα διαμερίσματα στα 2.500 ευρώ/τμ και ένα 80αρι να κοστίζει 200.000 ευρώ και την ίδια στιγμή στα νότια προάστια να πουλιούνται στα 6.000 ευρώ /τμ μίνιμουμ και ένα 80αρι να κοστίζει μισό εκατομμύριο ευρώ.
Αυτό που παρατηρείται είναι πως οι τράπεζες έχουν αρχίσει ξανά να δανείζουν και αυτό είναι θετικό. Δανείζουν με μίνιμουμ ίδια κεφάλαια για τον ιδιώτη στο 30% συνήθως το οποίο είναι υγιές για να μην έχουμε πάλι τα φαινόμενα δύο δεκαετιών πριν, εκτιμά ο κ Βανδώρος. Αναφέροντας όμως ότι αυτό περιορίζει και την πλειοψηφία των νέων ανθρώπων που λόγω της πολύχρονης οικονομικής κρίσης δεν έχουν αποταμιευμένα τα απαραίτητα χρήματα για να μπορέσουν να μπουν στη διαδικασία του δανεισμού.
Σήμερα και μετά την υπερδεκαετή κρίση οι περισσότερες οικοδομές υλοποιούνται με αρχιτεκτονική μελέτη την ώρα που παλαιότερα ο κάθε ιδιοκτήτης σήκωνε μία οικοδομή χωρίς συνδρομή επαγγελματιών και με κύριο στόχο το γρήγορο κέρδος. Πλέον η αισθητική παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς και η ποιότητα κατασκευής και η ενεργειακή κλάση των κτιρίων. Οι νέες τεχνολογίες είναι πλέον δεδομένες στις περισσότερες νέες κατασκευές και όχι είδος πολυτελείας. Το σημαντικότερο είναι πως η πλειονότητα των νέων οικοδομών σχεδιάζονται από αρχιτέκτονες, έχουν κάποια αισθητική και μορφολογία.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


Latest News
![Μετακόμιση: Ποια είναι τα κίνητρα και τα κριτήρια των Ελλήνων [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/ot_metakomisi-600x352.png)
Γιατί μετακομίζουν οι Έλληνες και οι Ευρωπαίοι – Οι νέες τάσεις [γραφήματα]
Τι δείχνει πανευρωπαϊκή έρευνα «European Housing Trend Report 2024» που πραγματοποίησε το κτηματομεσιτικό δίκτυο RE/MAX Europe για την μετακόμιση σε Ελλάδα και Ευρώπη

Πώς θα «πέσουν» περισσότερα ακίνητα στην αγορά – Τι ζητούν οι servicers
Ποιες λύσεις προτείνουν οι servicers για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης – Τα κίνητρα στους αγοραστές ακινήτων
![Εξοχική κατοικία: Κέρδη από την αξιοποίηση στην Ελλάδα – Οι αποδόσεις των νεόδμητων [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/paros-768x512-1-600x400.jpg)
Συμφέρει η επένδυση σε εξοχική κατοικία; - Τα κέρδη και οι αποδόσεις [γραφήματα]
Σε επενδυτικό «θησαυρό» αναδεικνύεται η εξοχική κατοικία στην Ελλάδα- Τι δείχνουν τα στοιχεία της Elxis – At Home in Greece

Νέα εποχή για το εμβληματικό Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας – Παραχωρείται στον Δήμο Πεντέλης
H παραχώρηση πραγματοποιείται με σκοπό ο Δήμος Πεντέλης να προβεί σε εργασίες μελετών, αδειοδότησης, αποκατάστασης και ανακαίνισης των εγκαταστάσεων του ακινήτου

Γιατί αυξήθηκαν οι τιμές των ακινήτων - Πώς θα λυθεί το στεγαστικό πρόβλημα
Τι αναφέρει μελέτη της Alpha Bank για την αγορά κατοικίας και τις προοπτικές της - Το 12% σχεδιάζει αγορά κατοικίας την επόμενη 2ετία - Το 64% των κατοικιών είναι άνω των 30 ετών

Ακάθεκτο το real estate κόντρα στις αναταράξεις – Το μήνυμα Dimand και Premia
Σε δημιουργικό αναβρασμό παραμένουν οι εγχώριες εταιρείες real estate κόντρα στην αβεβαιότητα που φέρνουν οι δασμοί Τραμπ – Οι ευκαιρίες που αναζητούν και οι προβληματισμοί για το κόστος

Ποσά 200 εκατ. ευρώ σε μελέτες για να «ξεκλειδώσει» η δόμηση εκτός σχεδίου
Σε φάση ελέγχου μελέτες καταγραφής πολεοδομικά αναγνωρισμένων οδών που θα δίνουν δικαιώματα δόμησης σε εκτός σχεδίου οικόπεδα στα νησιά. Μετά το Πάσχα οι ανάδοχοι για τις μελέτες στην υπόλοιπη χώρα.
![Σπίτι μου 2: Στο… ράφι τα δάνεια – Ακίνητα παλιά και ακριβά [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/akin4-1-600x399.jpg)
«Κρυμμένος θησαυρός» η αναζήτηση φθηνής στέγης - Τα εμπόδια στο Σπίτι μου 2
Η εξεύρεση ακινήτων εξακολουθεί να είναι το μεγάλο αγκάθι και για τη δεύτερη φάση του προγράμματος Σπίτι μου 2

Orilina Properties: Κέρδη ρεκόρ 19,27 εκατ. ευρώ για το 2024
Η προσαρμοσμένη ετήσια απόδοση επί της Eπιχειρηματικής Aξίας (Enterprise Value) του Ομίλου Orilina Properties ανήλθε σε 17,2%

Ανδριόπουλος (DIMAND): Σε 10 χρόνια θα λυθεί ουσιαστικά το πρόβλημα της κατοικίας
«Το πρόβλημα της κατοικίας είναι ένα ζήτημα που επιλύεται αν συνεργαστούν όλοι, υποστήριξε ο Δ. Ανδριόπουλος της DIMAND