Παρά τις υψηλές τιμές που καταγράφονται στις τιμές των ενοικίων στη χώρα μας, αυτά εξακολουθούν να απέχουν ακόμα αρκετά από τα υψηλά επίπεδα που είχαν καταγραφεί το 2010. Τουλάχιστον, όπως προκύπτει από τα συγκριτικά στοιχεία που παραθέτει η Eurostat, με αφορμή τις τιμές κατοικιών το δεύτερο τρίμηνο του 2024.

Οι τιμές των κατοικιών υπερδιπλασιάστηκαν σε 9 χώρες της ΕΕ

Συγκρίνοντας το δεύτερο τρίμηνο του 2024 με το 2010, μεταξύ των χωρών της ΕΕ για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν περισσότερο από τα ενοίκια σε 20 χώρες. Οι τιμές των κατοικιών υπερτριπλασιάστηκαν στην Εσθονία (+232%) και στην Ουγγαρία (+218%) και έχουν υπερδιπλασιαστεί στη Λιθουανία (+178%), τη Λετονία (+146%), την Τσεχία (+131%), την Αυστρία (+111%) %), Πορτογαλία (+106%), Λουξεμβούργο (+103%) και Βουλγαρία (+102%). Οι τιμές των κατοικιών δεν άλλαξαν στην Κύπρο και μειώθηκαν στην Ιταλία (-5%).

Πόσο πωλείται το τ.μ. από Γλυφάδα μέχρι Πειραιά και Κολωνάκι [πίνακες]

Την ίδια περίοδο, τα ενοίκια αυξήθηκαν σε 26 χώρες της ΕΕ, με τις υψηλότερες αυξήσεις να καταγράφονται στην Εσθονία (+203%), στη Λιθουανία (+178%), στην Ιρλανδία (+106%) και στην Ουγγαρία (+104%). Η μόνη μείωση στις τιμές των ενοικίων σημειώθηκε στην Ελλάδα (-18%).

Το δεύτερο τρίμηνο

Κατά 1,3% στην ευρωζώνη και κατά 2,9% στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκαν το δεύτερο τρίμηνο του 2024, οι τιμές των κατοικιών, σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2023, όπως μετρούνται με τον Δείκτη Τιμών Κατοικιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat, το πρώτο τρίμηνο του 2024, οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν κατά 0,3% στη ζώνη του ευρώ και αυξήθηκαν κατά 1,5% στην ΕΕ .

Σε τριμηνιαία βάση το β΄τρίμηνο, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 1,8% στη ζώνη του ευρώ και κατά 1,9% στην ΕΕ.

Εξέλιξη των τιμών των κατοικιών στα κράτη μέλη της ΕΕ

Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, έξι εμφάνισαν ετήσια μείωση στις τιμές των κατοικιών το δεύτερο τρίμηνο του 2024 και είκοσι παρουσίασαν ετήσια αύξηση. Οι μεγαλύτερες πτώσεις καταγράφηκαν στο Λουξεμβούργο (-8,3%) , τη Φινλανδία (-4,8%) και τη Γαλλία (-4,6%), ενώ οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στην Πολωνία (+17,7%), τη Βουλγαρία (+15,1%), τη Λιθουανία ( +10,4%) και την Κροατία (+10,0%). Σημειώνεται ότι για την Ελλάδα δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.

Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι τιμές μειώθηκαν σε δύο κράτη μέλη, παρέμειναν σταθερές σε ένα ( Ουγγαρία ) και αυξήθηκαν σε είκοσι τρία κράτη μέλη. Οι πτώσεις καταγράφηκαν στη Γαλλία και το Βέλγιο (-0,2%) και οι δύο, ενώ οι υψηλότερες αυξήσεις καταγράφηκαν στην Κροατία (+4,3%), στην Πορτογαλία (+3,9%) και στην Ισπανία (+3,6%).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα
«Διατηρώ»: Με καθυστέρηση και ψαλιδισμένο budget το «λίφτινγκ» στα διατηρητέα κτίρια
Ακίνητα |

Με ψαλιδισμένο budget το λίφτινγκ στα διατηρητέα κτίρια – «Καμπανάκι» από φορείς

Συρρικνώθηκε το πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων και μαζί το «Διατηρώ» - Για τις αρχές του 2025 έχει μετατεθεί η έναρξη του προγράμματος – Δεύτερη επιστολή διεθνών φορέων στον πρωθυπουργό

Αντικειμενικές αξίες: Τι αλλάζει στον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων
Ακίνητα |

Αντικειμενικές αξίες: Τι αλλάζει στον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων

Νέα απόφαση του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζει το τοπίο για ακίνητα εντός και εκτός του συστήματος – Τι ισχύει για προσόψεις, υπόγεια, παλαιότητα, συντελεστές αξιοποίησης οικοπέδου