Σε πάνω από 2,3 τρισ. ευρώ εκτινάχθηκε η αξία εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία καλύπτεται από το τεράστιο δίκτυο των 42 συμφωνιών με 74 εταίρους το 2023, έχοντας αυξηθεί κατά πάνω από 30% τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση σχετικά με την εφαρμογή και την επιβολή της εμπορικής πολιτικής της ΕΕ.

Σύμφωνα με την έκθεση οι εξαγωγές της ΕΕ σε προτιμησιακούς εμπορικούς εταίρους αυξάνονται πιο σταθερά από τις συνολικές εξαγωγές – οι προτιμησιακές συμφωνίες με τη Νότια Κορέα με τον Καναδά, για παράδειγμα, η καθεμία παρέχει μέση αύξηση των εξαγωγών της τάξης του 7% ετησίως – και έχουν κάνει την ΕΕ πιο ανθεκτική απέναντι στις παγκόσμιες προκλήσεις παρέχοντας ασφαλέστερες και πιο διαφοροποιημένες πηγές εφοδιασμού για τις εισαγωγές και αγορές για τις εξαγωγές .

Την τελευταία πενταετία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επίσης άρει 140 εμπόδια στις εξαγωγές της ΕΕ προς πάνω από 40 χώρες. Η άρση των εμποδίων κατά την περίοδο 2018-2022 αποδέσμευσε επιπλέον εξαγωγές της ΕΕ ύψους 6,2 δισ. ευρώ μόνο το 2023.

Η στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων

Σύμφωνα με την έκθεση στα τέλη του 2023, η ΕΕ είχε 42 προτιμησιακές εμπορικές συμφωνίες με 74 συνεργάτες , καλύπτοντας 2,3 τρισεκατομμύρια ευρώ ή 45,8% του συνολικού εξωτερικού εμπορίου της ΕΕ. Οι συμφωνίες εξακολουθούν να ανοίγουν τις αγορές για τις επιχειρήσεις της ΕΕ, ιδίως τις 680.000 εξαγωγικές μικρές και
μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), βοηθώντας τις να συνδεθούν με αναπτυσσόμενες αγορές ενώ στηρίζονται σε ένα σταθερό και πιο προβλέψιμο σύνολο κανόνων.

Οι εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ υποστηρίζουν την ευημερία και την ανάπτυξη, βοηθώντας τις εταιρείες της ΕΕ να ανταγωνιστούν με την ταχεία άνοδο άλλων τρίτων χωρών.

Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Επιτροπής και Επίτροπος Εμπορίου κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε σχετικά: «Οι εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ και η αποτελεσματική επιβολή της νομοθεσίας βοήθησαν το παγκόσμιο εμπόριο της ΕΕ να αναπτυχθεί σημαντικά κατά τη θητεία μας, παρά την παγκόσμια πανδημία και νέες γεωπολιτικές εντάσεις. Οι προσπάθειές μας για τη δημιουργία νέων εξαγωγικών ευκαιριών, την άρση των εμποδίων και τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού μας αποδίδουν καρπούς με άμεσα οφέλη για τους παραγωγούς, τους αγρότες και τους καταναλωτές της ΕΕ. Το ανοικτό, βασιζόμενο σε κανόνες και δίκαιο εμπόριο είναι απαραίτητο για την ευημερία, την ανταγωνιστικότητα και την οικονομική μας ασφάλεια, σε έναν ολοένα και πιο δυναμικό και μεταβαλλόμενο κόσμο.»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία