Πάνω σε τεντωμένοι σκοινί κινούνται οι βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων (τύπου Airbnb) στην Ελλάδα και αυτό γιατί για πρώτη φορά απασχόλησε χθες το Β΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Το Συμβούλιο της Επικρατείας καλείται να αποφανθεί για το αυτοτελές τέλος επιτηδεύματος στα Αirbnb, μετά τις αιτήσεις για την ακύρωση της πρόσφατης εγκυκλίου της Ανεξάρτητης Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΔΑΕ) που κατέθεσαν εταιρείες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων.

To ΣτΕ για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Οι σχετικές αιτήσεις συζητήθηκαν στο Β΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας που επιφυλάχθηκε να εκδώσει το επόμενο διάστημα την απόφασή του.

Ο Σύνδεσμος Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων, η ΠΟΜΙΔΑ και πέντε εταιρείες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων υποστηρίζουν ότι από την εφαρμογή της εγκυκλίου πλήττονται άμεσα ή έμμεσα οι ιδιοκτήτες ή οι επικαρπωτές που ασχολούνται με τη διαχείριση των Airbnb καθώς υποχρεούνται να καταβάλλουν αυτοτελές τέλος επιτηδεύματος για καθένα από τα ακίνητά τους.

Airbnb: Προσέφυγαν στο ΣτΕ οι εταιρείες βραχυχρόνιας μίσθωσης

Θεωρούν μάλιστα αντισυνταγματική την επίμαχη εγκύκλιο γιατί, όπως αναφέρουν, επιβάλλει πρόσθετο φορολογικό βάρος (τέλος επιτηδεύματος) στις επιχειρήσεις βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων για κάθε εκμισθούμενο ακίνητο, χωρίς αυτό να προβλέπεται σε διάταξη τυπικού νόμου.

Αυτό, έχει ως συνέπεια να παραβιάζεται το άρθρο 87 του Συντάγματος και η αρχή της ασφάλειας του δικαίου που επιβάλλει τη σαφήνεια και προβλέψιμη εφαρμογή των θεσπιζόμενων κανονιστικών ρυθμίσεων, όπως είναι η επιβολή οικονομικών επιβαρύνσεων υπό τη μορφή φόρων, τελών και εισφορών.

Μιλώντας στον ΟΤ ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς, τόνισε ότι «η πράξη είναι ανυπόστατη και δεν έχει νομοθετική εξουσιοδότηση» και υπογράμμισε ότι «είναι θετικό το γεγονός ότι δεν ζητήθηκε χθες αναβολή». Πηγές του Συνδέσμου Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (ΣΤΑΜΑ) μιλώντας στον ΟΤ σημειώνουν ότι «η εκδίκαση της υπόθεσης πήγε πολύ καλά» και υπογραμμίζουν ότι στόχος είναι να προφυλάξουν την αγορά από τις φορολογικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης.

Η εγκύκλιος

Υπενθυμίζεται ότι με βάση εγκύκλιο της ΑΑΔΕ αν ένα Νομικό πρόσωπο διαχειρίζεσαι 10 ακίνητα μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, τότε θα πληρώσεις 10 τέλη επιτηδεύματος. Αν το Νομικό πρόσωπο, για παράδειγμα, διαχειρίζεται 10 ακίνητα σε μία πολυκατοικία στην Πλάκα θα πληρώσει ένα τέλος επιτηδεύματος.

Η αγορά αντιδρά έντονα καθώς δεν είναι δυνατόν σε κάθε ακίνητο το οποίο δεν είναι στο ίδιο κτίριο να επιβάλλεται τέλος επιτηδεύματος και να θεωρείται υποκατάστημα. Υπενθυμίζεται ότι το τέλος επιτηδεύματος ανέρχεται για τα Νομικά πρόσωπα στο ποσό των 1.000 ευρώ και στα 600 ευρώ για κάθε υποκατάστημα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα