Η OpenAI απέκτησε ανακυκλούμενη πιστωτική γραμμή ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αυξάνοντας τη συνολική ρευστότητά της σε περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC.

Το δημοσίευμα έρχεται μετά τον χθεσινό γύρο χρηματοδότησης ύψους 6,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που ανέβασε την αποτίμηση της OpenAI στα 157 δισεκατομμύρια, και με προέλευση από ένα εκτεταμένο κατάλογο επενδυτικών ομίλων και μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας.

Η Meta και η Apple σνομπάρουν το Σύμφωνο για την AI της ΕΕ

Στην πιστωτική γραμμή συμμετείχαν οι JPMorgan Chase, Citi, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Santander, Wells Fargo, SMBC, UBS και HSBC. Η βασική πιστωτική γραμμή είναι 4 δισεκατομμύρια δολάρια, με δυνατότητα αύξησής της κατά επιπλέον 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η αυξημένη ρευστότητα της OpenAI

Το δάνειο είναι μη εξασφαλισμένο και μπορεί να αξιοποιηθεί κατά τη διάρκεια τριών ετών. Το επιτόκιο της OpenAI είναι ίσο με το εξασφαλισμένο επιτόκιο χρηματοδότησης μίας ημέρας (Secured Overnight Financing Rate – SOFR) συν 100 μονάδες βάσης. Το SOFR, ένα μέτρο του κόστους δανεισμού μετρητών σε μία ημέρα, βρισκόταν λίγο πάνω από το 5% στις αρχές της εβδομάδας, πράγμα που σημαίνει ότι η OpenAI θα πληρώσει περίπου 6% για τα χρήματα που δανείζεται αμέσως.

«Αυτό σημαίνει ότι έχουμε πλέον πρόσβαση σε ρευστότητα άνω των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία μας δίνει την ευελιξία να επενδύσουμε σε νέες πρωτοβουλίες και να λειτουργούμε με πλήρη ευελιξία καθώς κινούμαστε ανοδικά», ανέφερε η OpenAI σε ανάρτηση στο εταιρικό blog της την Πέμπτη, προσθέτοντας ότι η εταιρεία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τα χρήματα για να επενδύσει στην έρευνα και τα προϊόντα, να επεκτείνει τις υποδομές και να προσελκύσει ταλέντα. «Επιβεβαιώνει επίσης τη συνεργασία μας με μια εξαιρετική ομάδα χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, πολλά από τα οποία είναι επίσης πελάτες της OpenAI».

Ο τελευταίος γύρος χρηματοδότησης της OpenAI περιελάμβανε ένα ευρύ κατάλογο επενδυτικών ομίλων και μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας. Με επικεφαλής την Thrive Capital, η οποία σχεδίαζε να επενδύσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια, οι επενδυτές περιλάμβαναν τον υφιστάμενο χρηματοδότη Microsoft καθώς και την εταιρεία κατασκευής τσιπ Nvidia. Συμμετείχαν επίσης οι SoftBank, Khosla Ventures, Altimeter Capital, Fidelity Management & Research Company, MGX και Tiger Global. OpenAI

Τα… επώδυνα κέρδη

Η ραγδαία άνοδος της OpenAI, η οποία ξεκίνησε με το λανσάρισμα του ChatGPT στα τέλη του 2022, ήταν το μεγαλύτερο… success story της τεχνολογικής βιομηχανίας τα τελευταία δύο χρόνια, φέρνοντας την έννοια της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης στην επικρατούσα τάση και ανοίγοντας το δρόμο για επενδύσεις δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων σε υποδομές τεχνητής νοημοσύνης. Χαρακτηριστικό είναι ότι νωρίτερα φέτος, η OpenAI αποτιμήθηκε σε 80 δισεκατομμύρια δολάρια, από 29 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023.

Η OpenAI απέφερε 300 εκατομμύρια δολάρια σε έσοδα τον περασμένο μήνα, αυξημένα κατά 1.700% από τις αρχές του περασμένου έτους, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times. Η εταιρεία αναμένει να φέρει 11,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις το επόμενο έτος, από 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024, σύμφωνα με άτομο που βρίσκεται κοντά στην OpenAI.

Ωστόσο, τα παραπάνω έσοδα είναι εξαιρετικά… δαπανηρά, καθώς η OpenAI πρέπει να αυξήσει επίσης τις αγορές των μονάδων επεξεργασίας γραφικών (GPU) της Nvidia για την εκπαίδευση και την εκτέλεση των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων της. Η εταιρεία αναμένει να «χάσει» με αυτόν τον τρόπο περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, σύμφωνα με την πηγή του CNBC.

Η Microsoft έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια στην OpenAI και είναι βασικός εταίρος καθώς ο γίγαντας του λογισμικού ενισχύει συνεχώς τον τομέα του cloud, δηλαδή το Azure.

Η OpenAI έχει επίσης βιώσει πολλά επώδυνα χαρακτηριστικά λόγω της ραγδαίας ανάπτυξής της τους τελευταίους μήνες, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας βασικών στελεχών, μια τάση που συνεχίστηκε την περασμένη εβδομάδα με τις αποχωρήσεις της CTO Μίρα Μουράτι, του επικεφαλής της έρευνας Μπομπ ΜακΓκριου και του αντιπροέδρου έρευνας Μπάρετ Ζοφ.

Στο τραπέζι και ο κερδοσκοπικός χαρακτήρας

Η OpenAI πραγματοποίησε συνάντηση όλων των εργαζομένων την περασμένη Πέμπτη μετά την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου να εξετάσει το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης της εταιρείας σε κερδοσκοπική επιχείρηση, σύμφωνα με πηγή του CNBC, το οποίο δήλωσε ότι σε περίπτωση που συμβεί η αλλαγή, το μη κερδοσκοπικό τμήμα θα παραμείνει ως ξεχωριστή οντότητα.

Στη συνάντηση αυτή, ο Άλτμαν διέψευσε τις αναφορές για σχέδια που τον ήθελαν να λαμβάνει «γιγαντιαίο μερίδιο μετοχών» στην εταιρεία, χαρακτηρίζοντας τις πληροφορίες αυτές «απλώς αναληθείς».

Ο πρόεδρος της OpenAI, Μπρετ Τέιλορ, δήλωσε στο CNBC την περασμένη εβδομάδα ότι ενώ το διοικητικό συμβούλιο έχει συζητήσει το θέμα, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα ποσά στο τραπέζι. «Το διοικητικό συμβούλιο έχει συζητήσει για το αν θα ήταν επωφελές για την εταιρεία και την αποστολή μας να αποζημιωθεί ο Σαμ με μετοχές, αλλά δεν έχουν συζητηθεί συγκεκριμένα ποσά ούτε έχουν ληφθεί αποφάσεις», κατέληξε ο Τέιλορ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη