Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται το ράλι στις τιμές του πετρελαίου στον απόηχο των δραματικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και των φόβων για γενικευμένη σύρραξη που θα μπορούσε να προκαλέσει διακοπές στην παγκόσμια τροφοδοσία. Οι χθεσινές δηλώσεις Μπάιντεν ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν εάν θα στηρίξουν χτυπήματα στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν ως αντίποινα για την πυραυλική επίθεση της Τεχεράνης στο Ισραήλ εκτόξευσαν κατά 5% τις τιμές.

Η αγορά έχει αρχίσει να τιμολογεί με την πιθανότητα διαταραχών του εφοδιασμού στη Μέση Ανατολή, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας προσφοράς, δήλωσε ο αναλυτής της ANZ Daniel Hynes.

ΔΝΤ: H κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή ενέχει σημαντικούς κινδύνους

Σήμερα Παρασκευή οι τιμές διατηρούν τις αυξήσεις των προηγούμενων ημερών, με το Brent αυτή την ώρα στα 77,57 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό στα 73,65 δολάρια. Και οι δύο δείκτες αναφοράς βρίσκονται σε πορεία εβδομαδιαίας αύξησης κατά 8%.

Ωστόσο, οι αναλυτές παρατηρούν ότι οι φόβοι για την προσφορά έχουν μετριαστεί από την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα του ΟΠΕΚ και το γεγονός ότι οι παγκόσμιες προμήθειες αργού δεν έχουν ακόμη διαταραχθεί από την αναταραχή στη Μέση Ανατολή. Η ανατολική κυβέρνηση της Λιβύης και η National Oil Corp με έδρα την Τρίπολη ανακοίνωσαν την Πέμπτη την επαναλειτουργία όλων των κοιτασμάτων πετρελαίου και των τερματικών εξαγωγών μετά την επίλυση μιας διαφωνίας για την ηγεσία της κεντρικής τράπεζας, δίνοντας τέλος σε μια κρίση που μείωσε σημαντικά την παραγωγή πετρελαίου. Το Ιράν και η Λιβύη είναι και οι δύο μέλη του ΟΠΕΚ. Το Ιράν, το οποίο λειτουργεί υπό τις αμερικανικές κυρώσεις, παρήγαγαν περίπου 4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα  το 2023, ενώ η Λιβύη παρήγαγε περίπου 1,3 εκατομμύρια bpd πέρυσι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Τους τελευταίους μήνες το Ιράν αντλεί περίπου 3,3 εκατομμύρια βαρέλια αργού ημερησίως,  καθιστώντας το τον τρίτο μεγαλύτερο παραγωγό στον ΟΠΕΚ.

Η Citigroup έχει υπολογίσει ότι ένα μεγάλο χτύπημα του Ισραήλ στην εξαγωγική ικανότητα του Ιράν θα μπορούσε να αφαιρέσει 1,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερήσιας προσφοράς από την αγορά. Εάν το Ισραήλ χτυπούσε μικρές υποδομές, θα μπορούσαν να χαθούν 300.000 έως 450.000 βαρέλια.

Υπάρχει επίσης ανησυχία ότι η Τεχεράνη θα μπορούσε να εντείνει το πρόβλημα του εφοδιασμού στοχεύοντας ενεργειακές υποδομές σε γειτονικά κράτη ή διαδρομές  ανεφοδιασμού, συμπεριλαμβανομένου του κρίσιμου στενού του Ορμούζ. Η Clearview Energy Partners ανέφερε ότι μια διακοπή των ροών μέσω της στενής πλωτής οδού στο στόμιο του Περσικού Κόλπου θα μπορούσε να οδηγήσει το αργό 13 έως 28 δολάρια υψηλότερα το βαρέλι.

Τις τελευταίες ημέρες, οι παρατηρητές της βιομηχανίας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας για πραγματική απειλή για την προμήθεια.

Το Ιράν έχει απειλήσει να διακόψει τις ροές μέσω του Στενού του Ορμούζ εάν επηρεαστεί ο πετρελαϊκός του τομέας.

Το στενό μεταξύ του Ομάν και του Ιράν είναι ένα κρίσιμο κανάλι μέσω του οποίου διέρχεται περίπου το ένα πέμπτο της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου στον κόσμο.

Αυτή η στρατηγικής σημασίας πλωτή οδός συνδέει τους παραγωγούς αργού πετρελαίου στη Μέση Ανατολή με μεγάλες παγκόσμιες αγορές.

Goldman Sachs: Μέχρι και 20 δολάρια μπορεί να εκτοξευτεί η τιμή

Οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να εκτιναχθούν κατά 20 δολάρια το βαρέλι εάν η ιρανική παραγωγή δει πλήγμα ως αποτέλεσμα των ισραηλινών αντιποίνων, σύμφωνα με την Goldman Sachs.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού σημείωσαν άνοδο περίπου 5% την Πέμπτη και ανέβηκαν ξανά το πρωί της Παρασκευής λόγω ανησυχιών ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να χτυπήσει την πετρελαϊκή βιομηχανία του Ιράν ως αντίποινα για την πυραυλική επίθεση της Τεχεράνης.

Υπολογίζεται ότι «μια διαρκής πτώση 1 εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα στην ιρανική παραγωγή, θα σήμαινε μια κορυφαία ώθηση στις τιμές του πετρελαίου το επόμενο έτος κατά περίπου 20 δολάρια το βαρέλι», είπε ο Daan Struyven, συνεπικεφαλής της Goldman Sachs για την παγκόσμια έρευνα εμπορευμάτων, μιλώντας στο CNBC.

Αυτό γίνεται με την υπόθεση ότι ο ΟΠΕΚ+ δεν θα ανταποκριθεί αυξάνοντας την παραγωγή, είπε ο ίδιος.

Εάν τα βασικά μέλη του ΟΠΕΚ+ όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αντισταθμίσουν ορισμένες από τις απώλειες παραγωγής, οι αγορές πετρελαίου θα μπορούσαν να δουν μικρότερη ώθηση ελαφρώς κάτω από τα 10 δολάρια βαρέλι, πρόσθεσε.

Fitch: Ακόμα και 150 δολάρια υπό προϋποθέσεις

«Σε περίπτωση πολέμου πλήρους κλίμακας, το Brent πιθανότατα θα εκτοξευθεί πάνω από 100 USD/βαρέλι, με ενδεχόμενο κλείσιμο του στενού να απειλεί τις τιμές των 150 USD/βαρέλι ή περισσότερο», έγραψε η ΒΜΙ της Fitch Solutions σε σημείωμά της.

Ενώ η πιθανότητα ενός πλήρους κλίμακας πολέμου παραμένει «σχετικά χαμηλή», οι κίνδυνοι ενός λάθους από κάθε πλευρά είναι πλέον αυξημένοι, δήλωσαν οι αναλυτές της BMI.

Αν και ορισμένοι αναλυτές του κλάδου πιστεύουν ότι ο ΟΠΕΚ+ έχει αρκετή πλεονάζουσα ικανότητα για να αντισταθμίσει τη διαταραχή στις ιρανικές εξαγωγές, εάν το Ισραήλ στοχεύσει τις πετρελαϊκές υποδομές του, η πλεονάζουσα χωρητικότητα πετρελαίου στον κόσμο παραμένει σε μεγάλο βαθμό συγκεντρωμένη στη Μέση Ανατολή, ειδικά μεταξύ των κρατών του Κόλπου, τα οποία θα μπορούσαν να διατρέχουν κίνδυνο εάν επιδεινωθεί μια μεγαλύτερη σύγκρουση.

«Οι κίνδυνοι της προσφοράς επανέρχονται στο επίκεντρο καθώς αυξάνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή, αλλά αναμένουμε ότι ο αντίκτυπος θα είναι περιορισμένος», ανέφεραν σε σημείωμά τους οι αναλυτές της ANZ.

Ενώ η περιοχή αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ένα τρίτο της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου, μια άμεση επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν φαίνεται η λιγότερο πιθανή απάντηση μεταξύ των επιλογών του Ισραήλ, εκτιμούν.

«Μια τέτοια κίνηση θα αναστάτωσε τους διεθνείς εταίρους του [Ισραήλ], ενώ μια διακοπή ροής εσόδων για το Ιράν από το πετρέλαιο πιθανότατα θα του άφηνε ελάχιστα να χάσει, προκαλώντας πιθανώς μια πιο άγρια ​​απάντηση από την πλευρά του», εξηγούν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities