Μετά από μία έντονα νευρική συνεδρίαση τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατάφεραν να ξεπεράσουν τις ανησυχίες για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, με τηv στήριξη από τα τελευταία στοιχεία για την αγορά εργασίας που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,45% στις 518, 61 μονάδες. Σχεδόν οι περισσότεροι κλάδοι και τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με κέρδη. Οι μετοχές των τραπεζών ηγήθηκαν των κερδών, σημειώνοντας άνοδο 1,7%, ενώ οι μετοχές εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου κατέγραψαν κέρδη 1,6%, συνεχίζοντας την άνοδό τους λόγω των ανησυχιών για την προσφορά.

Wall Street: Κέρδη ανακούφισης – Πτώση για τις ναυτιλιακές

Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,02% στις 8.280,63 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη 0,55% στις 19.120,38 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,85% στις 7.541 μονάδες.

Σημαντικές ήταν όμως οι απώλειες σε επίπεδο εβδομάδας, καθώς υπήρξαν ανησυχίες για την πορεία του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανέφερε ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να στοχεύσει την πετρελαϊκή βιομηχανία του Ιράν.

Ειδικότερα, ο DAX έχασε 1,8%, και ο CAC 40 σημείωσε βουτιά 3,2%. Ο FTSE 100 σημείωσε απώλειες 0,5%.

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων τώρα, ο μετοχές του δανικού ναυτιλιακού κολοσσού Moller-Maersk υποχώρησαν κατά 5%, αν και ενδοσυνεδριακά βρέθηκαν ακόμη χαμηλότερα, αφού οι λιμενεργάτες των ΗΠΑ και η Ναυτιλιακή Συμμαχία των Ηνωμένων Πολιτειών συμφώνησαν την Πέμπτη σε μια πρώτη συμφωνία για τους μισθούς, κλείνοντας την τριήμερη απεργία τους και αμβλύνοντας τις πιέσεις στον κλάδο. Η ελβετική εταιρεία logistics Kuehne+Nagel υποχώρησε επίσης κατά 1,8%.

Από την άλλη, οι μετοχές της αυτοκινητοβιομηχανίας κέρδισαν 1,4%, λαμβάνοντας ώθηση από τη Volvo και τη Volkswagen, μετά την ψήφιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υιοθέτηση οριστικών δασμών στα ηλεκτρικά οχήματα με μπαταρία (BEV) της Κίνας.

Στο μεταξύ οι αγορές παρακολουθούν τις εξελίξεις και στη Γαλλία, αφού ο πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ ανακοίνωσε ότι οι προγραμματισμένες αυξήσεις φόρων στη χώρα, με στόχο την τόνωση των φορολογικών εσόδων, θα επηρεάσουν περίπου 300 εταιρείες.

Αυτές οι αυξήσεις στους φόρους θα είναι προσωρινές και θα διαρκέσουν «ένα ή δύο χρόνια». Ο πρωταρχικός στόχος θα είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις «με κύκλο εργασιών ενός δισεκατομμυρίου ευρώ ή περισσότερο», διευκρίνισε περαιτέρω ο Μπαρνιέ.

Οι μακροοικονομικές ειδήσεις

Στα μάκρο της ημέρας, ο δείκτης PMI Κατασκευών στο Ηνωμένο Βασίλειο επεκτάθηκε με ταχύτερο ρυθμό και διαμορφώθηκε στο 57,2 τον Σεπτέμβριο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών. Η κατασκευαστική δραστηριότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο παρουσίασε ανάπτυξη για έβδομο συνεχόμενο μήνα και η άνοδος τον Σεπτέμβριο σηματοδότησε τον πιο απότομο ρυθμό ανόδου των τελευταίων 29 μηνών.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με άλμα 1,3% «απάντησε» στο 5ήμερο πτωτικό σερί το ΧΑ

Με σημαντικά κέρδη, με ενισχυμένο μάλιστα τζίρο, έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο μετά από πέντε ημέρες συνεχούς πτώσης κατάφερε να βγάλει αντίδραση, παίρνοντας πολύτιμες βοήθειες από τις διεθνείς αγορές.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,37% στις 1.437,88 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.418,83 μονάδων (+0,03%) και 1.438,05 μονάδων (+1,38%). Ο τζίρος ανήλθε στα 165,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 36 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 4,3 εκατ. τεμάχια αξίας 16,6 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,55% στις 3.484,25 μονάδες, ενώ στο +0,61% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap στις 2.306,57 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,70% στις 1.227,93 μονάδες.

Η αγορά έκλεισε όμως αρνητικά την εβδομάδα, με τον ΓΔ να σημειώνει απώλειες 2,09%, και τον FTSE 25 να κλείνει στο -2,62%. Ο τραπεζικός κλάδος υποχώρησε κατά 3,84%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές