Πτωτικά κινήθηκαν τα αμερικανικά ομόλογα αυτή την εβδομάδα και οι αγορές χρήματος περιόρισαν τις προσδοκίες για μια νέα μεγάλη μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της Fed τον Νοέμβριο. Οι αγορές τώρα τιμολογούν πιθανότητες 30% για μια μείωση κατά 0,50% έναντι 60% που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι traders ομολόγων αναμένουν τα στοιχεία για τις προσλήψεις πλην γεωργικού τομέα για να σχηματίσουν εικόνα για την ευρωστία της αμερικανικής οικονομίας, την οποία ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, θεωρεί ότι στηρίζεται σε καλά θεμέλια. Τόνισε ότι η κεντρική τράπεζα έχει προβεί σε «αναβαθμολόγηση» της πολιτικής της, προκειμένου να επικεντρωθεί στη στήριξη της αγοράς εργασίας και της οικονομίας, καθώς και του πληθωρισμού.

Δολάριο: Σκαρφάλωσε σε υψηλό έξι εβδομάδων

Σε αυτό το πλαίσιο οι αγορές και δη των ομολόγων θα εξετάσουν τα στοιχεία για τις προσλήψεις και το ποσοστό ανεργίας για να αντλήσουν συμπεράσματα για την αγορά εργασίας. Αν τα τελευταία στοιχεία δείξουν ρωγμές θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν εκ νέου ένα ράλι στα αμερικανικά ομόλογα και να αναζωπυρώσουν τις προσδοκίες για μια μεγαλύτερη αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού.

Οι επόμενες κινήσεις της Fed

Μια σημαντική αδυναμία στα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας του Σεπτεμβρίου «θα μας έβλεπε να κλίνουμε περισσότερο προς την αγορά ομολόγων» εξηγεί στο Bloomnberg ο Jeff Given, ανώτερος διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη Manulife Investment Management, η οποία έχει μειώσει την έκθεσή της στα επιτόκια της αγοράς. Παρόλα αυτά, θεωρεί ότι οι μειώσεις των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο είναι «το πιο πιθανό σενάριο» και «αυτό που υπέδειξε ο Πάουελ αυτή την εβδομάδα».

Η Fed θα συνεδριάσει άλλες δύο φορές το 2024 και νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο  Πάουελ εξήγησε  ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν δύο ακόμη μειώσεις των 25 μονάδων βάσης η καθεμία φέτος, υπό την προϋπόθεση τα οικονομικά στοιχεία παραμείνουν συνεπή στις προβλέψεις της Fed.

 

Η απόδοση του διετούς ομολόγου – ο τίτλος είναι ευαίσθητος στις αλλαγές της νομισματικής πολιτικής ένα είδος βαρόμετρου για την αγορά- ήταν σταθερή γύρω στο 3,70%, αυξημένη κατά 20 μονάδες βάσης από το χαμηλό φετινό επίπεδο του 3,50%. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαπραγματευόταν γύρω στο 3,83%.

Τα οικονομικά στοιχεία που έχουν μέχρι στιγμής δημοσιευθεί δίνουν την εικόνα μιας σταθερής οικονομίας.

H αγορά εργασίας στο επίκεντρο

Τα οικονομικά στοιχεία αυτής της εβδομάδας υποδηλώνουν ότι η οικονομία παραμένει σε σταθερή βάση. Οι προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα τον Σεπτέμβριο αυξήθηκαν, υποδεικνύοντας ότι η αγορά εργασίας διατηρεί την ισχύ της παρά ορισμένες ενδείξεις αδυναμίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της ADP.Οι εταιρείες πρόσθεσαν 143.000 θέσεις εργασίας τον προηγούμενο μήνα, υψηλότερα από τη δημοσκόπηση του Dow Jones που προέβλεπε 128.000. Τα στοιχεία του Αυγούστου αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω και κατέγραψαν 103.000 προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα.

Τα εβδομαδιαία στοιχεία για τις αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας σημείωσαν μεν οριακή αύξηση αλλά είναι σε επίπεδα που συνάδουν με μια σταθερή αγορά εργασίας, η οποία στηρίζεται σε χαμηλό αριθμό απολύσεων.

Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η έκθεση για την απασχόληση του Σεπτεμβρίου θα δείξει ότι οι προσλήψεις αυξήθηκαν κατά 150.000 σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg. Το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ θεωρείται ότι διατηρείται στο 4,2%. Η μέτρηση του Ιουλίου στο 4,3% ήταν η υψηλότερη μέχρι στιγμής φέτος.

Τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας είναι καθοριστικής σημασίας, διότι οι αξιωματούχοι της Fed έχουν δηλώσει ότι με τον πληθωρισμό να έχει επιστρέψει προς τον μακροπρόθεσμο στόχο του 2%, μπορούν να είναι πιο προσεκτικοί με τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την αγορά εργασίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Αγορές: Λύγισαν από τις γεωπολιτικές ανησυχίες – Συνέχισε το ράλι το πετρέλαιο
Wall Street |

Λύγισαν και πάλι από τις γεωπολιτικές ανησυχίες οι αγορές, συνέχισε το ράλι το πετρέλαιο

Σε δίκοπο μαχαίρι μετατρέπεται το νέο άλμα του πετρελαίου, καθώς έχει επαναφέρει τις ανησυχίες στις αγορές για ένα νέο πληθωριστικό κύμα που θα ανακόψει την πορεία προς τη νομισματική χαλάρωση