Με σημαντικά κέρδη έκλεισε σήμερα η Wall Street, αντιδρώντας θετικά στα πολυαναμενόμενα στοιχεία από την αγορά εργασίας, τα οποία επιβεβαίωσαν ότι η ισχύς της οικονομικής δραστηριότητας δεν έχει καμφθεί από τα περιοριστικά επιτόκια της Federal Reserve.

Ειδικότερα, ο Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,81% στις 42.352 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη 0,90% στις 5.751 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 1,22% στις 18.137 μονάδες.

«Ο πληθωρισμός δεν είναι νεκρός» – Νέο καμπανάκι Ελ Εριάν προς τη Fed

Ωστόσο η σημερινή άνοδος ήταν αρκετή για να διαγράψει η Wall Street πλήρως τις απώλειες των τελευταίων ημερών. Οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή τροφοδότησαν ένα ασταθές ξεκίνημα τον Οκτώβριο για τις μετοχές. Και οι τρεις δείκτες διεύρυναν ένα ανοδικό σερί τεσσάρων πλέον εβδομάδων. Ο Dow και ο Nasdaq κέρδισαν κατά 0,1% έκαστος την εβδομάδα. Ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,2%.

Σε επίπεδο τίτλων

Σε επίπεδο τίτλων, η Spirit Airlines σημείωσε βουτιά περισσότερο από 25% μετά από μια αναφορά της Wall Street Journal ότι η αεροπορική εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο να υποβάλει αίτηση πτώχευσης. Οι μετοχές της ομοτίμου αεροπορικής εταιρείας JetBlue, η οποία προηγουμένως βρισκόταν σε συζητήσεις για συγχώνευση με την Spirit, σημείωσαν άνοδο σχεδόν 14%.

Επίσης, η Zim Integrated Shipping Services, της διεθνούς ναυτιλιακής εταιρείας, υποχώρησε περισσότερο από 9%, μετά τη συμφωνία για την απεργία των λιμενεργατών των ΗΠΑ και της United Maritime Alliance. Η είδηση επιβαρύνει και άλλες διεθνείς ναυτιλιακές μετοχές.

Μία εστία αβεβαιότητας φαίνεται ότι έχει κλείσει για τους επενδυτές, καθώς η απεργία των εργαζόμενων στα λιμάνια της ανατολικής ακτής έληξε την Πέμπτη το βράδυ, με την International Longshoremen’s Association και τη United States Maritime Alliance να καταλήγουν σε μια κατ’ αρχήν συμφωνία για τους μισθούς. Τα μέρη συμφώνησαν επίσης να επεκτείνουν την υπάρχουσα σύμβασή τους μέχρι τον Ιανουάριο για να δοθεί περισσότερος χρόνος για περαιτέρω διαπραγματεύσεις.

Πάντως, υποστηρικτικά λειτουργούν πολυαναμενόμενα στοιχεία από την αγορά εργασίας, καθώς έδειξαν ότι οι μισθοδοσίες (θέσεις εργασίας) αυξήθηκαν κατά 254.000 τον Σεπτέμβριο, ξεπερνώντας κατά πολύ την προβλεπόμενη αύξηση των 150.000 από οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones. Το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 4,1% παρά τις προσδοκίες ότι θα παραμείνει σταθερό στο 4,2%.

«Μετά από ένα καλοκαίρι αδύναμων δεδομένων από την αγορά εργασίας, αυτή ήταν μια καθησυχαστική “ανάγνωση” ότι η οικονομία των ΗΠΑ παραμένει ανθεκτική και υποστηρίζεται από μια υγιή αγορά εργασίας», σχολίασε η Michelle Cluver, επικεφαλής των χαρτοφυλακίων ETF στην Global X. «Παραμένουμε σε ένα περιβάλλον όπου τα καλά οικονομικά νέα είναι καλά νέα για την αγορά μετοχών, καθώς αυξάνονται οι δυνατότητες για ομαλή προσγείωση».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street
Αγορές: Λύγισαν από τις γεωπολιτικές ανησυχίες – Συνέχισε το ράλι το πετρέλαιο
Wall Street |

Λύγισαν και πάλι από τις γεωπολιτικές ανησυχίες οι αγορές, συνέχισε το ράλι το πετρέλαιο

Σε δίκοπο μαχαίρι μετατρέπεται το νέο άλμα του πετρελαίου, καθώς έχει επαναφέρει τις ανησυχίες στις αγορές για ένα νέο πληθωριστικό κύμα που θα ανακόψει την πορεία προς τη νομισματική χαλάρωση