Με σημαντικά κέρδη, με ενισχυμένο μάλιστα τζίρο, έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο μετά από πέντε ημέρες συνεχούς πτώσης κατάφερε να βγάλει αντίδραση, παίρνοντας πολύτιμες βοήθειες από τις διεθνείς αγορές.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,37% στις 1.437,88 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.418,83 μονάδων (+0,03%) και 1.438,05 μονάδων (+1,38%). Ο τζίρος ανήλθε στα 165,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 36 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 4,3 εκατ. τεμάχια αξίας 16,6 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,55% στις 3.484,25 μονάδες, ενώ στο +0,61% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap στις 2.306,57 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,70% στις 1.227,93 μονάδες.

Η αγορά έκλεισε όμως αρνητικά την εβδομάδα, με τον ΓΔ να σημειώνει απώλειες 2,09%, και τον FTSE 25 να κλείνει στο -2,62%. Ο τραπεζικός κλάδος υποχώρησε κατά 3,84%.

Στο ίδιο εύρος θεατές

Η Δημόσια Προσφορά των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας μονοπώλησε το ενδιαφέρον στο ΧΑ την εβδομάδα που πέρασε ενώ η γεωπολιτική κατάσταση στο εξωτερικό διαμόρφωσε κλίμα και διαθέσεις, σύμφωνα με τον Μ. Χατζηδάκη της Beta Securities.

Το εγχείρημα πώλησης του 10% της Εθνικής συνέπεσε σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για τις αγορές που είχε σαν αποτέλεσμα τον μετριασμό του εγχώριου επενδυτικού ενδιαφέροντος σε σχέση με άλλες αντίστοιχες προσφορές τραπεζικών μετοχών από το ΤΧΣ.

Παρόλα αυτά η ολοκλήρωση της διαδικασίας είναι ένα βήμα προς τα εμπρός καθώς έβγαλε την αγορά από μια μακρά περίοδο αναμονής και παράλληλα αύξησε το ενδιαφέρον – όπως τουλάχιστον αποτυπώθηκε στην κάλυψη της προσφοράς- των διεθνών κεφαλαίων. Σειρά παίρνουν τώρα τα εγχειρήματα των αυξήσεων κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής και της Cenergy τα οποία θα έχουν χαρακτηριστικά Δημόσιας Προσφοράς.

Διεθνείς επιδράσεις

Την ίδια στιγμή ωστόσο η ένταση στην Μ. Ανατολή έχει αναβαθμιστεί και η σύγκρουση του Ισραήλ με τις παραστρατιωτικές και τρομοκρατικές οργανώσεις έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά διακρατικού πολέμου με το Ιράν. Το γεγονός αυτό δεν έχει περάσει απαρατήρητο από τις -ως τώρα ψύχραιμες- Αγορές ωθώντας τις
τιμές του Αργού πετρελαίου προς την περιοχή των 80 δολαρίων/βαρέλι. Η επίδραση της αύξησης των τιμών αυξάνει το βαθμό αβεβαιότητας καθώς μπορεί να πυροδοτήσει εκ νέου αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων ανακόπτοντας την –τιμολογημένη- μείωση των επιτοκίων.

Ο βαθμός εγρήγορσης παραμένει υψηλός και οι αγορές θα παραμείνουν εστιασμένες στις γεωπολιτικές εξελίξεις μέχρις ότου διαπιστωθεί κάποια ουσιώδης αποκλιμάκωση. Ως εκ τούτου η μεταβλητότητα θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό στις χρηματιστηριακές αγορές βραχυπρόθεσμα ακολουθώντας την ροή των γεγονότων.

Τεχνική εικόνα

Η τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη επέστρεψε στον Ιούνιο καταγράφοντας μια συσσώρευση τιμών σε ένα πολύ συγκεκριμένο εύρος τιμών που διαρκεί παραπάνω από τέσσερις μήνες. Ότι κέρδισε ο Γενικός Δείκτης στην τελευταία χρηματιστηριακή εβδομάδα του Σεπτεμβρίου χάθηκε την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου και πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις ανακόπηκαν από μια συνεδρίαση εκτόνωσης της πίεσης την Παρασκευή χωρίς να αλλάξει η μεγάλη εικόνα.

Η βραχυπρόθεσμη τάση ξαναγύρισε πτωτική μετά από τα διαδοχικά σήματα πωλήσεων του MACD και των δυο βασικών κινητών μέσων των 30 και 50 ημερών. Τα περιθώρια ωστόσο δείχνουν να στενεύουν και για την μακροπρόθεσμη τάση καθώς στις 1.394 μονάδες βρίσκεται ο κινητός μέσος των 200 ημερών ο οποίος δοκιμάστηκε τον Αύγουστο και ενεργοποίησε αγοραστικά αντανακλαστικά.

Ενδεχομένως η ζώνη τιμών του ΚΜΟ-200 ημερών να αποτελεί και την κυριότερη βραχυπρόθεσμη στήριξη. Η ανάκτηση της ανοδικής τάσης απαιτεί την ανακατάληψη της περιοχής των 1.435 μονάδων ενώ η βασική αντίσταση βρίσκεται στην γνωστή ζώνη των 1.450 μονάδων, κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, Jumbo και Λάμδα σημείωσαν κέρδη 3,98% και 3,09% αντίστοιχα, με τις Cenergy, Τιτάν, Εθνική, Πειραιώς και ΟΠΑΠ να ακολουθούν με άνοδο που ξεπέρασε το 2%. Άνω του +1% έκλεισαν οι Motor Oil, Βιοχάλκο, ΟΤΕ, Alpha Bank και Ελληνικά Πετρέλαια.

Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Metlen, Coca Cola, Eurobank, ΕΛΧΑ, Σαράντης, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή και ΕΥΔΑΠ, ενώ ήπια πτωτικά οι Aegean και ΔΑΑ. Η Autohellas έκλεισε με απώλειες 1,28%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών